Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Δ. Σταμενίτης: Να καταστήσουμε τα γεωργικά προϊόντα κυρίαρχα στις διεθνείς αγορές

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης

«Θέλουμε να καταστήσουμε τα γεωργικά προϊόντα, κυρίαρχα στις διεθνείς αγορές. Να ανοίξουμε νέους δρόμους και έτσι να στηρίξουμε τους παραγωγούς», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, μιλώντας νωρίτερα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Η επιτροπή επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου «Διαδικασίες ελέγχου, διοικητικά μέτρα και κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων».

Επί της αρχής το νομοσχέδιο ψήφισε η Νέα Δημοκρατία. Επιφύλαξη για την ολομέλεια δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας, «Σπαρτιάτες» και Ελληνική Λύση. Το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά, η Νίκη, το καταψήφισαν.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είπε ότι με το νομοσχέδιο βελτιώνεται ο έλεγχος της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων. Όπως ειδικότερα ανέφερε:

Βελτιώνεται συνολικά το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, μέσω της προσαρμογής της υφιστάμενης νομοθεσίας στον ευρωπαϊκό Κανονισμό, σχετικά με τις γεωγραφικές ενδείξεις για τον οίνο, τα αλκοολούχα ποτά και τα γεωργικά προϊόντα, καθώς και σχετικά με τα εγγυημένα παραδοσιακά ιδιότυπα προϊόντα και τις προαιρετικές ένδειξης ποιότητας για τα γεωργικά προϊόντα, ο οποίος πρόσφατα τέθηκε σε ισχύ.

Εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες των αρμοδίων Αρχών για τον έλεγχο των προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ.

Εκσυγχρονίζεται το σύστημα ελέγχου της χρήσης των ενδείξεων αυτών από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που παράγουν, διακινούν ή συσκευάζουν προϊόντα ή τρόφιμα των παραπάνω κατηγοριών.

Ενισχύεται το σύστημα ελέγχου του Ελληνικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ», επανακαθορίζεται το πλαίσιο των διοικητικών μέτρων συμμόρφωσης και των προστίμων που επιβάλλονται εκ μέρους του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων- ο ΕΛΓΟ εισηγείται, η επιτροπή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αποφασίζει- για παραβιάσεις της εθνικής και Ενωσιακής νομοθεσίας που αφορούν στις κατοχυρωμένες ονομασίες γεωργικών προϊόντων ή τροφίμων. Ρυθμίζονται θέματα για τρόφιμα στα οποία χρησιμοποιούνται συστατικά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ και προβλέπονται διοικητικά μέτρα και πρόστιμα για παραβάσεις επιχειρήσεων που παράγονται από τέτοια τρόφιμα.

Ο κ. Σταμενίτης ενημέρωσε την επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πολύ φιλόδοξο πρότζεκτ της εξωστρεφούς γεωργίας», που υλοποιείται σε συνεργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μια από τις συνεισφορές του πρότζεκτ είναι, ότι «το Υπουργείο θα είναι σε θέση να συλλέγει και να επεξεργάζεται μεγάλα δεδομένα, να συνδυάζει πληροφορίες από πολλαπλά συστήματα και να εφαρμόσει μια επιθετική πολιτική, στην κατεύθυνση της μείωσης των ελληνοποιήσεων», είπε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πρόσθεσε ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος, το Υπουργείο θα έχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι παράγει, τι εισάγει και τι εξάγει η κάθε εξαγωγική επιχείρηση, συνεταιρισμός, καθώς και μεμονωμένοι αγρότες.

Κατά την ακρόαση φορέων ο Παναγιώτης Χατζηνικολάου, αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, είπε ότι θωρακίζεται το ελεγκτικό έργο, για την αποτροπή των φαινομένων των ελληνοποιήσεων και της παραπλάνησης των καταναλωτών.

Ο Μόσχος Κορασίδης, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) υπογράμμισε ότι το πλαίσιο για τις ποινές και τις κυρώσεις, πρέπει να είναι αυστηρό σε τρόπο ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά στα φαινόμενα ελληνοποιήσεων και αθέμιτων πρακτικών.

Ο Νίκος Κακαβάς, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) είπε ότι το νομοσχέδιο ασχολείται αποσπασματικά με διαδικασίες ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ, υπογράμμισε την ανάγκη ενιαίου ελεγκτικού μηχανισμού και την ανάγκη επιβολής «εξοντωτικών» προστίμων, που θα αποτρέπουν την ελληνοποίηση.

Ο Κωνσταντίνος Μπαρμπέρης, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ασφαλείας Τροφίμων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι στην ουσία, με τις προωθούμενες διατάξεις, καθίσταται υποχρεωτική η συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αρχών, στο ελεγκτικό πεδίο.

Η Ηλιάνα Τσόλιου, Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ), είπε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση και στους λογιστικούς ελέγχους γιατί θα αποκαλύψουν ότι πολλά προϊόντα που εμφανίζονται ως ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ, είναι στην πραγματικότητα νοθευμένα, ή «μαϊμού».

Αποτελεσματικοί έλεγχοι είναι οι προληπτικοί έλεγχοι είπε ο Χρήστος Αποστολόπουλος, Εκπρόσωπος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης τυριού «Φέτα» (ΕΔΟΦ) και Πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανίων Γαλακτοκομικών Προϊόντων – ΣΕΒΓΑΠ. Στην κατεύθυνση αυτή υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει ηλεκτρονική βάση στην οποία θα περνάει οποιαδήποτε πράξη κάνει μια παραγωγική μονάδα, σε πραγματικό χρόνο.

Ο Παναγιώτης Κάτσαρης, Πρόεδρος του Δ.Σ του Συλλόγου Εργαζομένων στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», προειδοποίησε ότι με το προσωπικό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον Οργανισμό, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν εξονυχιστικοί και πολύ αποτελεσματικοί έλεγχοι. Ανέφερε επίσης ότι μια μορφή κυρώσεων εξαντλείται στην επίπληξη ακόμα και σε παραβάσεις σοβαρές όπως η τήρηση προδιαγραφών στην παραγωγή φέτας.

Η Κίμη Ζαζή, συνεργάτιδα της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς, είπε ότι δεν μπορεί να είναι οριζόντιο το πλαίσιο ελέγχου των προϊόντων φυτικής ή ζωϊκής παραγωγής και ότι η ιχνηλασιμότητα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της κάποιες ιδιαιτερότητες ανάλογα με τα προϊόντα.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσιος Σταμενίτης είπε ότι το νομοσχέδιο εντάσσεται στη συνολική στρατηγική που έχει η κυβέρνηση, δηλαδή την ενίσχυση των ελληνικών προϊόντων συνολικά. «Βασικός στόχος είναι να ενισχύσουμε τα ελληνικά προϊόντα να καταστούν κυρίαρχα στις διεθνείς αγορές, να ανοίξουμε νέους δρόμους και έτσι να ενισχύσουμε, κατά συνέπεια, και τους παραγωγούς», είπε ο κ. Σταμενίτης και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία δίνει ένα ακόμα όπλο σε αυτή την κατεύθυνση.

Σε σχέση με το συζητούμενο νομοσχέδιο, ο κ. Σταμενίτης εξήγησε ότι πλέον ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ορίζεται η αρμόδια επιτροπή ελέγχου της αγοράς, για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα που φέρουν επισήμανση προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, τα προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης, τα προϊόντα ΕΠΙΠ.

Καθώς φορείς έθεσαν το ζήτημα των προληπτικών ελέγχων, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είπε ότι προληπτικοί έλεγχοι γίνονται, από τον ΕΛΓΟ, κατά την παραγωγική διαδικασία, τα δε τρόφιμα ελέγχονται και από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και από τον ΕΦΕΤ και από το υπουργείο Ανάπτυξης και συνεπώς, «δεν υπάρχει τρόφιμο στην αγορά για το οποίο να μην υπάρχει διαδικασία ελέγχου».

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΟ ΡΑΛΛΥ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Η συμμετοχή της Χαλκιάς Racing Team!

Ρωσία: Στο 19% αύξησε το βασικό της επιτόκιο η κεντρική τράπεζα

Κλιματική Oυδετερότητα: Ο δήμος Αθηναίων και 75 φορείς ενώνουν δυνάμεις – Οι 9+1 στρατηγικές προτεραιότητες