Για τους πιθανούς κινδύνους για τις χρηματοπιστωτικές αγορές γύρω από μια επιβολή ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο στην ΕΕ ανησυχεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Η ΕΚΤ αναγνωρίζει ότι μηχανισμοί που στοχεύουν στον μετριασμό των ακραίων τιμών και της αστάθειας στις χονδρικές αγορές φυσικού αερίου μπορούν, καταρχήν, να μετριάσουν ορισμένους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων που έχουν προκύψει σε περιόδους υψηλών και ασταθών τιμών το 2022», ανέφερε η τράπεζα.

«Ωστόσο, η ΕΚΤ θεωρεί ότι ο τρέχων σχεδιασμός του προτεινόμενου μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει το CNBC, τα σχόλια της ΕΚΤ υιοθετούν μια σειρά από ανησυχίες που διατύπωσαν χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, οι οποίες ζήτησαν ισχυρότερες εγγυήσεις ότι το ανώτατο όριο δεν πρόκειται να διαταράξει τις αγορές. Από την άλλη, οι χώρες που είναι υπέρ της επιβολής χαμηλού ανώτατου ορίου τιμών υποστηρίζουν πως  το μέτρο θα παρακολουθείται τακτικά και μπορεί να σταματήσει εάν οι ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, εντοπίσουν οποιαδήποτε οικονομική δυσπραγία.

Ορισμένοι ελπίζουν ότι μια απόφαση για το ανώτατο όριο τιμών μπορεί να επιτευχθεί στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Τρίτη.

«Ελπίζουμε ότι θα επέλθει συμφωνία σε επίπεδο υπουργών την επόμενη εβδομάδα. Αλλά υπάρχουν ακόμα συζητήσεις στο περιθώριο. Θα δούμε», δήλωσε στο CNBC σύμβουλος πρωθυπουργού χώρας της ΕΕ υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Άλλος αξιωματούχος που εργάζεται στις Βρυξέλλες είπε αντίθετα: «Η συναίνεση φαίνεται αρκετά απίθανη».

Δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι η τρέχουσα πρόταση που συζητείται αφορά ανώτατο όριο 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα υπό προϋποθέσεις. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει ξανά πριν τη σύνοδο της Τρίτης.

Το ολλανδικό TTF, σημείο αναφοράς για τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, διαπραγματευόταν γύρω στα 135,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Παρασκευή.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης στο EUMED-9: Επιτάχυνση των ερευνών στην επικράτεια της Ελλάδας για παραγωγή υδρογονανθράκων