ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με την καθυστέρηση στην υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο την συμφωνημένη με τους δανειστές της χρηματοδότηση που είναι προγραμματισμένη για τους επόμενους μήνες, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNBC, επικαλούμενο αξιωματούχο της Ευρωζώνης.
“Έχουμε μείνει πίσω όσον αφορά το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχουν δεσμευθεί να εκτελέσουν”, ανέφερε ο αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του λόγω του “ευαίσθητου” της κατάστασης.
Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για κάποιο σχόλιο.
Το CNBC υπενθυμίζει ότι οι καθυστερήσεις τις οποίες είχε διαπιστώσει έκθεση των Θεσμών τον Νοέμβριο αφορούσαν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες, τις ιδιωτικοποιήσεις και την ενεργοποίηση της λειτουργίας του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης. Τα παραπάνω θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε και θα εκδοθεί η δεύτερη έκθεση μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα στήριξης, τον περασμένο Αύγουστο.
Η έκθεση θα είναι κομβικής σημασίας για την απόφαση των υπουργών Οικονομικών των χωρών – μελών της Ευρωζώνης τον Μάρτιο για το κατά πόσον θα εκταμιεύσουν 750 εκατ. ευρώ, μέρος από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα (ANFA και SMP).
Τα 750 εκατ. ευρώ είναι η πρώτη από τις δύο ισόποσες δόσεις τις οποίες έχει λαμβάνειν η Ελλάδα – υπό συνθήκες – μεταξύ 2018 και 2022.
“Τον Μάρτιο, θα υπάρξει συζήτηση στο Eurogroup ως προς το εάν θα λάβουν (σ.σ. η Ελλάδα) την πρώτη δόση. Η απόφαση συνδέεται με την δεύτερη έκθεση, οπότε, εάν έχουν μείνει πίσω (σ.σ. στις μεταρρυθμίσεις), αυτό δεν μπορεί να γίνει τον Μάρτιο”, είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος στο CNBC.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε στο δίκτυο ότι τα τεχνικά κλιμάκια βρέθηκαν στην Αθήνα μεταξύ 21ης και 25ης Ιανουαρίου, εξετάζοντας κυρίως τα δημοσιονομικά μεγέθη μετά την έγκριση του προϋπολογισμού του 2019.
Η πηγή της Ευρωζώνης ανέφερε πάντως στο CNBC ότι είναι πιθανόν όλες οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις να έχουν εγκριθεί κοινοβουλευτικά πριν τον Μάρτιο, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, “υπάρχει πολλή δουλειά εν όψει”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Λιαργκόβας: Ρίξτε τους φόρους για να ανακάμψει η χώρα
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι δύο άξονες στο νέο σχέδιο για την πρώτη κατοικία: Ποια δάνεια θα αφορά, ποιοι θα δικαιούνται επιδότηση