ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Επιβεβαίωσαν ότι η Credit Suisse πληροί τις κανονιστικές απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας και ότι θα της παρασχεθεί ρευστότητα εάν χρειαστεί».
Αργότερα, η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι θα αντλήσει προληπτικά 50 δισ. ελβετικά φράγκα από δύο διευκολύνσεις της SNB (διευκόλυνση καλυμμένων δανείων και βραχυπρόθεσμη διευκόλυνση ρευστότητας), “πλήρως εξασφαλισμένες με περιουσιακά στοιχεία υψηλής ποιότητας”. Η τράπεζα προσφέρεται επίσης να επαναγοράσει 3 δισ. ελβετικά φράγκα από το senior debt της», αναφέρει η ομάδα European Economics της αμερικανικής τράπεζας.
Η δράση της SNB επιτυγχάνει μια ισορροπία μεταξύ του να λάβει σοβαρά υπόψη της την αναταραχή στην αγορά χωρίς να υποδηλώνει ότι τα προβλήματα είναι σοβαρά. Εάν αποκατασταθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η SNB θα μπορούσε να προχωρήσει στην επόμενη αύξηση των επιτοκίων (η Citi αναμένει 75 μονάδες βάσης) για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Ωστόσο, οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν αυτό είναι αρκετό για να ηρεμήσει τις ‘νευρικές’ αγορές. Ίσως χρειαστεί περισσότερη στήριξη και διαφάνεια, για παράδειγμα, ένα ad-hoc stress test.
Είναι σαφές ότι η αστάθεια έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει απότομη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και, συνεπώς, των συνθηκών χρηματοδότησης στην πραγματική οικονομία. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών είναι συνήθως ένας καλός πρόδρομος δείκτης για τα σημεία καμπής στην οικονομική πορεία και θα μπορούσε να υποδηλώνει το τέλος της εκκολαπτόμενης ανάκαμψης της εμπιστοσύνης. Ήδη υπήρχαν πιθανές ενδείξεις ότι η νομισματική σύσφιξη κερδίζει έδαφος και στην Ελβετία, με την πιστωτική αύξηση να επιβραδύνεται αισθητά.
Η εμπειρία μετά τον μίνι προϋπολογισμό του Ηνωμένου Βασιλείου τον περασμένο Σεπτέμβριο -αν και με πολύ διαφορετικές αφορμές- υποδηλώνει ότι η ηρεμία μπορεί να αποκατασταθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ωστόσο, στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, η αποκατάσταση της ηρεμίας ήρθε με μια διαρκή αλλαγή στην πορεία της δημοσιονομικής πολιτικής και μάλιστα με μια αλλαγή στην κυβέρνηση. Στην τρέχουσα κατάσταση, αναμφισβήτητα οι ίδιες οι κεντρικές τράπεζες και οι απότομες αυξήσεις των επιτοκίων τους βρίσκονται πίσω από την αναταραχή. Η μη παύση, ή τουλάχιστον η επιβράδυνση των αυξήσεων των επιτοκίων, ενέχει τον κίνδυνο να παραταθεί η αστάθεια και να επιδεινωθούν οι αντίξοες συνθήκες για την οικονομία.
Η τελευταία αναταραχή πιθανότατα δεν προκλήθηκε από την SNB, η οποία έχει αυξήσει τα επιτόκιά της πολύ λιγότερο από ό,τι οι παγκόσμιοι ομόλογοι της μέχρι στιγμής. Η ελβετική οικονομία υπήρξε ανθεκτική σε προηγούμενες κρίσεις και η επιτάχυνση του πληθωρισμού δικαιολογεί μια αποφασιστική αντίδραση της κεντρικής τράπεζας, με τη Citi να προβλέπει μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μ.β. την επόμενη εβδομάδα. Η αναταραχή, όμως, μπορεί να χρειαστεί χρόνο για να κατασταλάξει, γεγονός που υποδηλώνει έναν σημαντικό κίνδυνο, δηλαδή να χρειαστεί η SNB να κάνει παύση την επόμενη εβδομάδα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να επενδύσουμε εκτός Ελλάδας – Η χώρα χρειάζεται ισχυρότερες τράπεζες
- Kristina Blahnik: Από την αρχιτεκτονική στην κυριαρχία του Manolo Blahnik και η μυστική συνταγή της επιτυχίας
- Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η απόκτηση της Αττικής Οδού από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Μύκονος: Ο μεγαλοκατασκευαστής και η καταδίκη