ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, η Ελλάδα έχει πληγεί σημαντικά λιγότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς έχουν εφαρμοστεί έγκαιρα μέτρα περιορισμού, αλλά κρίνοντας από τους δείκτες ανίχνευσης κινητικότητας κινητών τηλεφώνων, οι μετακινήσεις των ανθρώπων είναι λιγότερο περιορισμένες από ό,τι αλλού. Κάτι που σημαίνει μια λιγότερο απότομη μείωση της δραστηριότητας στο β’ τρίμηνο του 2020. Ωστόσο, η μεγάλη εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό που αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του ελληνικού ΑΕΠ και οι ισχυρές πιέσεις που αναμένεται να δεχθούν οι διεθνείς τουριστικές ροές, αναμένεται πως θα φέρουν στην Ελλάδα μια μακρύτερη περίοδο όπου η δραστηριότητα θα κινείται κάτω των “κανονικών” επιπέδων, που θα επεκταθεί πιθανώς μέχρι το τέλος του έτους, ίσως και το 2021. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi, πάντως, η οικονομική δραστηριότητα θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα έως το δ’ τρίμηνο του επόμενου έτους.
Έτσι η Citi εκτιμά πως το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά σχεδόν 8% το 2020 (7,8%) και θα ακολουθήσει μια ανάκαμψη περίπου 7% (7,3%) το 2021. Εκτιμά μάλιστα πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μετά το σχήμα V που θα ακολουθήσει το 2020-2021, θα κινηθεί στο 2,3% το 2022 ενώ το 2023-2024 θα κινηθεί στα επίπεδα του 1,5%.
Αναφορικά με την ανεργία, η Citi προβλέπει αύξηση της ανεργίας στο 19% φέτος από 17,3% το 2019, και μικρή υποχώρηση στο 18,1% το 2021.
Η εγχώρια ζήτηση θα κινηθεί με ρυθμούς της τάξης του -4,2%, ενώ σε αρνητικά επίπεδα και στο -4,9% θα κινηθεί η ιδιωτική κατανάλωση.
Για τις επενδύσεις η Citi προβλέπει μείωσε τη τάξης του 7,7%, ενώ κατά 6% θα υποχωρήσουν οι εξαγωγές και κατά 7,2% οι εισαγωγές.
Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές ισοζύγιο της κυβέρνησης, το 2020 θα σημειώσει έλλειμμα 1,2% και το 2021 θα “γυρίσει” σε μικρό πλεόνασμα της τάξης του 1,6%.
Τα spreads των ελληνικών ομολόγων έναντι της Γερμανίας, από τις 265 μονάδες βάσης περίπου σήμερα, στο β’ τρίμηνο αναμένεται σύμφωνα με τη Citi να σταθεροποιηθούν σε αυτά τα επίπεδα. Στο γ ‘τρίμηνο θα κινηθούν στις 240 μ.β., το δ’ τρίμηνο στις 200 μ.β., ενώ στο α’ τρίμηνο του 2021 θα υποχωρήσουν στις 180 μ.β και το β’ και γ’ τρίμηνο του επομένου έτους θα κινηθούν στα επίπεδα των 170-160 μ.β.
Η Citi τονίζει πάντως πως ο δημοσιονομικός χώρος θα παραμείνει άφθονος, παρά το υψηλό επίπεδο χρέους της Ελλάδας.
Παράλληλα, η ισχυρή νίκη της Νέας Δημοκρατία στις εκλογές του προηγούμενου έτους, υποδηλώνει ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι στη χώρα έχουν μειωθεί σημαντικά κάτι που θα επιτρέψει τη σημαντική δημοσιονομική ευελιξία στην Ελλάδα εν μέσω της κρίσης του COVID-19. Η μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη της Ελλάδας, πάντως, παραμένει αδύναμη, και είναι απίθανο να υπερβεί το 1% ετησίως, λόγω των αρνητικών δημογραφικών στοιχείων και των πολύ χαμηλών ποσοστών αποταμίευσης των νοικοκυριών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Ο Χάουαρν Λούτνικ φέρεται να είναι ο εκλεκτός του Τραμπ για το Υπουργείο Εμπορίου
- Trade Estates: Αύξηση 65% στα έσοδα 9μήνου
- Ζελένσκι: Ήρθε η ώρα η Γερμανία να παράσχει έμπρακτα τη στήριξη της προς την Ουκρανία
- Ψυχραιμία στη Wall Street, ήπια κέρδη για S&P 500 και Nasdaq – Μάζεψαν τις απώλειες οι ευρωαγορές