ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πέραν από το «καλάθι» της ΔΕΘ που θα είναι φτωχό σε παροχές, στο Υπουργείο Οικονομικών «χτίζεται» αυτές τις μέρες το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 2 Οκτωβρίου.
Πληροφορίες αναφέρουν, πως στο προσχέδιο δεν θα κρύβονται εκπλήξεις, αφού τα περισσότερα μέτρα έχουν ήδη ψηφιστεί με το πρώτο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε στα τέλη Ιουλίου.
Αυτά τα μέτρα έχουν κοστολογηθεί στο 1,1 δις ευρώ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
• τις αυξήσεις αποδοχών στο Δημόσιο για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια,
• την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά,
• τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε όσους ασφαλίζουν τα ακίνητά τους,
• το Youth Pass που αφορά τους νέους που ενηλικιώνονται και θα λαμβάνουν 150 ευρώ.
• απαλλάσσονται μόνιμα από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.
• αυξάνονται οι συντάξεις 9.500 δικαιούχων της ειδικής κατηγορίας «μικρό Δημόσιο» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Τα νέα μέτρα
Το οικονομικό επιτελείο πάντως, έχει ξεκαθαρίσει πως θα ακολουθήσει τις «επιταγές» της Κομισιόν, σύμφωνα με τις οποίες από το 2024 που επιστρέφουν οι δημοσιονομικοί κανόνες, τα όποια μέτρα στήριξης θα είναι άκρως στοχευμένα, δηλαδή θα απευθύνονται μόνο στους ευάλωτους, καθώς μπαίνουν τέλος στα οριζόντια μέτρα στήριξης.
Εφόσον προκύψει ένας επιπλέον δημοσιονομικός χώρος φέτος, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει ορισμένα μέτρα στήριξης, κυρίως για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όπως είναι:
• η επέκταση του market pass έως το τέλος του έτους,
• επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος στους ευάλωτους,
• διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης,
• επέκταση έως τον Ιούνιο του 2024 των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στην εστίαση (καφές, μη αλκοολούχα ποτά) και στον πολιτισμό,
• ένα έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους που δεν θα λάβουν ούτε τη νέα αύξηση στις συντάξεις, λόγω της προσωπικής διαφοράς,
• μια νέα επιταγή ακρίβειας τα Χριστούγεννα ύψους 250 – 300 ευρώ και
• μια έκτακτη ενίσχυση στους πυροσβέστες, μια πληροφορία την οποία επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Πληροφορίες αναφέρουν πως τα περισσότερα μέτρα δεν έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και η έγκριση των έκτακτων ενισχύσεων σε συνταξιούχους και ευάλωτους θα κριθεί από τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει, καθώς στην πλειοψηφία τους θα αφορούν τον φετινό και όχι τον επόμενο προϋπολογισμό. Άλλωστε, ο προϋπολογισμός του 2023 κλείνει επίσημα τον Φεβρουάριο του 2024 και γι’ αυτό τον λόγο, οι δόσεις από τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθούν έως και το τέλος του δεύτερου μήνα του 2024.
Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής
Το οικονομικό επιτελείο έχει «ποντάρει» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, εκτιμώντας ότι από εκεί θα προκύψουν σημαντικά φορολογικά έσοδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, οι απώλειες από το ΦΠΑ στην Ελλάδα, υπολογίζονται στα 3,11 δισ. ευρώ το χρόνο, ενώ στο «στόχαστρο» έχει μπει το κενό ύψους 60 δις ευρώ που προκύπτει, ανάμεσα στα δηλωθέντα εισοδήματα που αγγίζουν τα 80 δισ. ευρώ και την κατανάλωση που διαμορφώνεται περίπου στα 140 δισ. ευρώ.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ΑΑΔΕ ξεκινά άμεσα εντατικούς ελέγχους σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που δηλώνουν στην εφορία έως 10.000 ευρώ, που υπολογίζονται σε πάνω από 3,5 εκατομμύρια φορολογούμενους. Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός εκτιμά ότι πίσω απ’ αυτές τις δηλώσεις κρύβεται πολύ «μαύρο» χρήμα, το οποίο μένει έξω από τα ραντάρ της εφορίας, αλλά ένα σημαντικό μέρος του εμφανίζεται στην κατανάλωση.
Έτσι, η ΑΑΔΕ δρομολογεί τους επόμενους μήνες και κυρίως εντός του 2024:
• τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την επέκταση της χρήσης POS σε περισσότερα επαγγέλματα.
• την υποχρέωση διαβίβασης στοιχείων από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που βρίσκονται εκτός Ελλάδας στην ΑΑΔΕ.
• την πληρωμή προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.
• την αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των ελέγχων της ΑΑΔΕ, με αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών και,
• την εισαγωγή κυρώσεων για τη μη-διαβίβαση στοιχείων στο MyDATA, ύστερα από μια εύλογη περίοδο προσαρμογής.
• την αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης.
• την κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και
• τον υπερδιπλασιασμό των φορολογικών ελέγχων.
Οι στόχοι του 2024
Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού αναμένεται να «πατήσει» επάνω στις προβλέψεις που έχουν σταλεί στην Κομισιόν μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας. Συγκεκριμένα, για το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται πως θα διαμορφωθεί του χρόνου στο 2,1% και φέτος στο 1,1%.
Στο πρόγραμμα Σταθερότητας περιλαμβάνονταν και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα ύψους 0,1% του ΑΕΠ για το 2024 και 0,3% του ΑΕΠ για τα έτη 2025 και 2026. Το κόστος αυτό αφορά την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης, την αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κατά 8%, τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, τη σταδιακή μείωση κατά επιπλέον 1% των ασφαλιστικών εισφορών, την αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού, ένα νέο μόνιμο πρόγραμμα 10.000 νέων θέσεων εργασίας για τους νέους και σειρά άλλων πρωτοβουλιών.
Σε επίπεδο χρέους εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 150.8% του ΑΕΠ (από το 162,2% το 2023) για να πέσει κάτω από το όριο του 150% μετά το 2025.
Η ανάπτυξη τόσο του 2024 όσο και του 2025 έχει τοποθετηθεί κοντά στο 3%, επηρεαζόμενη και από τις θετικές επιπτώσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.
Με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει το 2024 στο 2,4% και η ανεργία στο 10,9%, δηλαδή λίγο πάνω από το όριο του 10%. Μόλις μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό, τότε θα ξεπαγώσουν και οι τριετίες.
Διαβάστε επίσης:
F1 Ιταλία: Ταχύτερος ο Σάινθ στα ελεύθερα!
Έ. Αχτσιόγλου: “Οι εκλογές θα φέρουν εμένα στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ”
Έβρος: Προφυλάκιση για τους τρεις που «συνέλαβαν» σε τρέιλερ 13 μετανάστες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Υπερταμείο: Στις 16/2 ο νέος CEO, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και τα νέα τέσσερα μέλη του Δ.Σ.
- Δημήτρης Φιντιρίκος και Μελίνα Νικολαΐδη στην Ουάσινγκτον λίγο πριν την ορκωμοσία Τραμπ
- Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 24 Ιανουαρίου
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ