ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ασκήσεις επί… χάρτου πραγματοποιεί το Υπουργείο Οικονομικών για να χτίσει το νέο πακέτο μέτρων, το οποίο θα παρουσιαστεί στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό.
Πρόκειται για ένα νέο πακέτο παροχών που θα έχει στο επίκεντρο την αντιμετώπιση του ισχυρού κύματος της ακρίβειας που έχει προκληθεί κυρίως από την ενεργειακή κρίση.
«Κλειδί» για τον σχεδιασμό που πραγματοποιεί το οικονομικό επιτελείο είναι η κατάθεση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που αναμένεται στο τέλος Αυγούστου ή τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, πριν μεταβεί ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα αγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ, ακολουθώντας την εισήγηση της Κομισιόν την περασμένη άνοιξη, η οποία σε έκθεσή της για την ελληνική οικονομία άνοιγε «παράθυρο» για την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού έως 800 εκατ. ευρώ με χρονικό ορίζοντα μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.
Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος είναι το πακέτο μέτρων να φτάσει τα 2 δισ. ευρώ, που θα περιλαμβάνει επιπλέον παρεμβάσεις στο ρεύμα, στα καύσιμα με ένα Fuel Pass 3, έως και μια νέα επιταγή ακρίβειας σε ευάλωτα νοικοκυριά.
Ο μεγάλος πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο είναι όμως ο κίνδυνος να ξεφύγει το έλλειμμα πάνω από 2% του ΑΕΠ, καθώς μπορεί να «απειλήσει» την αναβάθμιση της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα.
Γι’ αυτό το λόγο, το βλέμμα της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών είναι στραμμένο στα έσοδα από τον τουρισμό, που εκτιμάται ότι φέτος μπορεί να σπάσει κάθε ρεκόρ και να κινηθεί υψηλότερα και από τα επίπεδα του 2019 που είχαν διαμορφωθεί στα 18 δισ. ευρώ.
Οι πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις μιλούν για έσοδα που μπορούν να φτάσουν και τα 19-20 δισ. όταν ο φετινός στόχος έχει τεθεί πέριξ των 15 δισ., κάτι που μπορεί να δημιουργήσει έναν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο κοντά στο 1-1,2 δισ. ευρώ.
Μαζί με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό θα μπορέσει να καλυφθεί το κόστος του νέου πακέτο μέτρων.
Ωστόσο, στο επίκεντρο βρίσκονται οι τιμές της ενέργειας, που σπάνε καθημερινά κάθε ρεκόρ.
Με τις τιμές στα ύψη, ο αρχικός υπολογισμός των κονδυλίων που απαιτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό μπορεί να ανατραπεί και να απαιτηθούν πολύ υψηλότερα ποσά.
Μόνο για τις επιδοτήσεις Αυγούστου απαιτήθηκε ένα κονδύλι ύψους 200-300 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, που σημαίνει ότι αν διατηρηθούν οι τιμές στα σημερινά επίπεδα, έως το τέλος του έτους θα χρειαστούν επιπλέον δαπάνες από τον προϋπολογισμό που θα αγγίζουν ή και θα ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Fuel Pass 2: Άνοιξε για όλα τα ΑΦΜ η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων
Πρόσθετη αμοιβή για 400.000 εργαζόμενους στον επισιτισμό που δουλεύουν 6ημερο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση