ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αυτό «μαρτυρούν» και οι έλεγχοι που πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών, στο πλαίσιο της δεύτερης μεταπρογραμματικής αξιολόγησης – εξπρές της ελληνικής οικονομίας, όσο και από τις Βρυξέλλες που ετοιμάζονται να πάρουν στα χέρια τους το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα πρέπει να καταθέσει το οικονομικό επιτελείο έως το τέλος του μήνα.
Τα «θετικά» σημάδια έχουν ήδη περιγραφεί από τον Χρήστο Σταϊκούρα στο Eurogroup, κάτι που αναμένεται να επισημανθεί και από τον Πρόεδρο του Eurogroup Πασκάλ Ντόνοχιου, που θα μιλήσει αύριο το μεσημέρι σε εκδήλωση που διοργανώνει το Υπουργείο Οικονομικών, παρουσία και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Άλλωστε, προ ολίγων εβδομάδων, ανώτατα στελέχη του οικονομικού επιτελείο έλεγαν στους οικονομικούς συντάκτες, πως ήδη τα τελικά που στοιχεία που καταφθάνουν από το «κλείσιμο» του 2022 είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά και θα έχουν άμεση (θετική) επίπτωση στα οικονομικά του τρέχοντος έτους.
Η αναθεώρηση των στόχων
Φαίνεται πως το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως το πρωτογενές έλλειμμα του 2022 θα διαμορφωθεί τελικά ακόμα και κάτω από το 1% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος 1,6% που είχε αποτυπωθεί στην Εισηγητική Έκθεση του προϋπολογισμού. Το στίγμα έδωσε την περασμένη εβδομάδα και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής που τόνισε πως με βάση με μέτρηση ESA, ο προϋπολογισμός έχει μπει σε τροχιά πρωτογενούς πλεονάσματος από το δ’ τρίμηνο του 2022. Υπενθυμίζεται πως για φέτος έχει τεθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 0,7% του ΑΕΠ.
Σημαντικό στοιχεία επίσης, είναι η ταχύτερη αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους. Από το 158,9% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο προϋπολογισμούς μπορεί να πέσει κατά σχεδόν 2 μονάδες, δηλαδή κοντά στο 157%. Αιτία φυσικά, είναι τόσο ο πληθωρισμός όσο και η ανάπτυξη που αναμένεται να είναι υψηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια του το Υπουργείο Οικονομικών, το ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί πολύ πάνω από το 1,8% που έχει αποτυπωθεί στον φετινό προϋπολογισμό και δεν αποκλείεται να φτάσει στο 2,2% – 2,3%, ενώ για το 2024 εκτιμάται ότι θα αγγίξει ακόμα και το 3%.
Σημείο «κλειδί» για όλα αυτά αναμένεται να αποτελέσει η δημοσίευση των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, που εκτιμάται ότι θα… προσαρμοστούν τις ελληνικές εκτιμήσεις τόσο για το τρέχον έτος όσο και για το 2024, μια ανακοίνωση η οποία θα έρθει ελάχιστες ημέρες πριν από τις κάλπες στη χώρα μας.
Διαβάστε επίσης
Αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια για ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης στεγαστικών δανείων
Στεγαστικά δάνεια σε νέους με χαμηλά εισοδήματα: Πώς θα κάνετε αίτηση – Δικαιολογητικά