Οι πωλητές είναι εκείνοι που κυριαρχούν απόλυτα στις συναλλαγές οι οποίες αφορούν τις χρυσές λίρες, αφήνοντας μόνο ένα μικρό μερίδιο στους λιγοστούς αγοραστές.

Το ράλι ανόδου που έχουν κάνει οι τιμές του «βασιλιά» των μετάλλων, εκλαμβάνεται από τους Έλληνες ιδιώτες περισσότερο ως «χρυσή» ευκαιρία για ρευστοποιήσεις και όχι ώς κέντρισμα για τοποθετήσεις αποταμιευτικών κεφαλαίων.

1

Αυτά τουλάχιστον πιστοποιούνται ανάγλυφα μέσα από τα στοιχεία της τραπέζης της Ελλάδος. Τα οποία δείχνουν ότι στο πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς πουλήθηκαν 11.150 χρυσές λίρες, ενώ αντικείμενο αγοράς έγιναν μόλις 1.732 λίρες.

Γεγονός που σημαίνει ότι οι πωλητές είχαν ξεκάθαρα τη μερίδα του λέοντος στο σύνολο των συναλλαγών, με το ποσοστό τους να αγγίζει το 87%.

Όπως ακριβώς συνέβη και στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, όπου ρευστοποιήθηκαν 48.328 χρυσές λίρες και αγοράστηκαν 7.182 «κομμάτια».

Κρίνοντας με βάση το μέσο όρο των τιμών στις 60 μέρες συναλλαγών του πρώτου εφετινού τριμήνου, οι πωλητές αποκόμισαν περίπου 6,9 εκατ. ευρώ, ενώ από την άλλη πλευρά οι αγοραστές τοποθέτησαν περί τα 1,3 εκατ. ευρώ.

Προφανώς οι πωλητές είναι μακροπρόθεσμοι κάτοχοι και εκμεταλλεύονται την άνοδο των τιμών προχωρώντας σε ρευστοποιήσεις. Είτε για να «κλειδώσουν» εξαιρετικά σημαντικές αποδόσεις, είτε για καλύψουν «τρύπες» που ανακύπτουν σε προσωπικούς και οικογενειακούς… ισολογισμούς.

Σε σχέση πάντως με το παρελθόν η ένταση των ρευστοποιήσεων είναι καταφανώς χαμηλότερη, ίσως και επειδή οι κατέχοντες λίρες να έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη άνεση στη διαχείρηση των οικονομικών τους.

Τι κρατάει πίσω τους αγοραστές

Στην αντίπερα όχθη η υποτονική παρουσία των αγοραστών, φαίνεται να σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με το μεγάλο spread  που έχει επιβάλλει η Τράπεζα της Ελλάδος. Όταν το 2002 ήρθε το ευρώ, η διαφορά τιμών αγοράς και πώλησης της χρυσής λίρας ήταν στα επίπεδα του 9%. Υπερδιπλασιάστηκε  από το 2009 και μετέπειτα, δημιουργώντας ένα είδος «φραγής» για όσους εν μέσω κρίσης επιχείρησαν να στραφούν με ιδιαίτερη ορμή σε αγορές λιρών. Τον Μάρτιο του 2020 και καθώς η πανδημία ήταν σε έξαρση, το spread εκτινάχθηκε στο 44,48% για να υποχωρήσει πολύ σύντομα στην περιοχή του 20%.

Πέρσι το Αύγουστο και των Οκτώβριο υπήρξε αποσυμπίεση της διαφοράς τιμών σε δύο φάσεις, με συνέπεια τώρα να διαμορφώνεται στο 17,19%. Που σημαίνει ότι κάποιος που αγοράζει λίρες από την Τ.τ.Ε θα πρέπει να περιμένει πρώτα να ανέβουν οι τιμές κατά 17,19% κι έπειτα να αρχίζει να κερδίζει…

Πέραν τούτων το ενδιαφέρον για αγορές λιρών έχει ατροφήσει, τόσο γιατί έχουν αποσβεστεί πλήρως οι κίνδυνοι εξόδου της χώρας από το ευρώ, όσο και από το γεγονός ότι έχει ανοίξει πλέον και η βεντάλια των επενδυτικών επιλογών.

Την περασμένη Τετάρτη η χρυσή λίρα έφτασε στα ιστορικά υψηλά της, με την Τ.τ.Ε να έχει ορίσει τιμή πώλησης στα 768,93 ευρώ και αγοράς στα 656,16%.

Οι κλυδωνισμοί από τον «τυφώνα» των δασμών

Ήρθε όμως αμέσως μετά ο σαρωτικός «τυφώνας» των δασμών Τράμπ, που εκτός από το διεθνοποιημένο sell-off στις μετοχές, προκάλεσε και την υποχώρηση του πολύτιμου μετάλλου. Αν και ο χρυσός δεν περιλαμβάνεται στους «αμοιβαίους» δασμούς, η spot τιμή του από την ιστορική κορυφή των 3.169,02 δολαρίων βρέθηκε να κλείνει την Παρασκευή στα 3.037,8 δολάρια ανά ουγγιά. Ενώ κατ’ αντιστοιχίαν με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα κινήθηκε από τα 2.905,68 ευρώ στα 2.771,74 ευρώ.

Οι αναλυτές αποδίδουν την πτώση στις πωλήσεις που έγιναν από επενδυτές, προκειμένου να περιορίσουν ζημιές από άλλες μοχλευμένες θέσεις τους. Με όρους δολαρίου ο χρυσός έχασε το 4,1% της αξίας του. Όταν στο τελευταίο, ταραγμένο διήμερο για τις μετοχές ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 είχε απώλειες 10,5% και ο Nasdaq πήγε 11,4% πιο κάτω.

 

Το πολύτιμο μέταλλο δείχνει να είναι αμυντικότερη επιλογή, αλλά από τη στιγμή που η κυρίαρχη επενδυτική τάση παραπέμπει σε ρευστοποιήσεις και συνακόλουθα στη συγκέντρωση μετρητών, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο για περεταίρω υποχώρηση των τιμών. Ίσως και κατά 100 ή και 200 δολάρια ανά ουγγιά αν δεν αναχαιτιστεί η καθοδική πορεία στα χρηματιστήρια.

Η πτώση του χρυσού οδήγησε σε υποχώρηση και τη χρυσή λίρα, για την οποία η Τράπεζα της Ελλάδος έδινε την Παρασκευή τιμή πώλησης στα 744,44 ευρώ και τιμή αγοράς στα 635,25 ευρώ. Επί του παρόντος η πτώση αντιστοιχεί στο 3,2% από τα υψηλά, αλλά η συνέχεια θα κριθεί εν τοις πράγμασι.

Λαμπρές αποδόσεις σε μια οκταετία ανόδου

Πάντως, με τωρινά  δεδομένα η τιμή στην οποία πουλά τη χρυσή λίρα η Τ.τ.Ε είναι 11,7% πάνω από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς, ενώ παράλληλα βρίσκεται στο κατά σειράν όγδοο έτος συνεχόμενης ανόδου.

Από την ανατολή του 2018 έως τώρα η τιμή πώλησης της λίρας έχει αυξηθεί κατά 151,3%. Στο ίδιο διάστημα αν κάποιος είχε αγοράσει από την Τ.τ.Ε μια χρυσή λίρα (έναντι 296,2 ευρώ) και την πουλούσε την Παρασκευή (στα 635,25 ευρώ) θα κλείδωνε κέρδη 114,5%. Σαν να είχε δηλαδή μια σταθερή και καθαρή απόδοση 15,8% ετησίως επί του αρχικά τοποθετημένου κεφαλαίου.

Πρόκειται για μια λαμπρή επίδοση που συναγωνίζεται επάξια τα μετοχικά κέρδη. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Γενικός Δείκτης συνολικής απόδοσης, που περιλαμβάνει και τα μερίσματα, έχει ενισχυθεί κατά 142,5% από την αρχή του 2018 έως τώρα.

Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα αυτό οι ρευστοποιήσεις λιρών κυριαρχούν, αφού οι Έλληνες ιδιώτες έχουν πουλήσει 436.005 χρυσές λίρες. Δηλαδή επτά φορές περισσότερες από τις αγορές, που απαριθμούν 62.305 λίρες.

Τα σκαλοπάτια αναρρίχησης των τιμών

Όταν στην εκκίνηση του 2002 το ευρώ έγινε το επίσημο νόμισμα της χώρας η λίρα είχε τιμή πώλησης τα 78,53 ευρώ και έκτοτε έχει ενισχυθεί κατά 848%…

Ακολουθώντας την πορεία των τιμών του πολύτιμου μετάλλου, στις 18 Νοεμβρίου του 2005 πάτησε για πρώτη φορά στα επίπεδα των 100 ευρώ.

Χρειάστηκε να περάσουν 39 μήνες, μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου του 2009, όταν υπερκεράστηκαν τα 200 ευρώ. Εν συνεχεία και μετά από 28 μήνες, στις 12 Ιουνίου του 2011, η λίρα πέρασε τα 300 ευρώ.

Από εκεί κα πέρα απαιτήθηκαν άλλοι 106 μήνες, μέχρι να πέσει και το «οχυρό» των 400 ευρώ, στις 17 Φεβρουαρίου του 2020.

Ενώ έπειτα από 25 μήνες, στις 8 Μαρτίου του 2022 ήρθε και η υπέρβαση των 500 ευρώ.

Μεσολάβησαν άλλοι 25 μήνες έως ότου στις 12 Απριλίου του 2024 η λίρα να ξεπεράσει τα 600 ευρώ. Ενώ στις 13 Ιανουαρίου της εφετινής χρονιάς βρέθηκε για πρώτη φορά πάνω και από τα 700 ευρώ.

Σημειολογικά και μόνο στην περίοδο της κατοχής και της ακραίας πληθωριστικής έξαρσης, η χρυσή λίρα είχε φτάσει να τιμολογείται στα 370,8 δις δραχμές, τον Ιούλιο του 1944…

Διαβάστε επίσης:

Σύνταξη πριν τα 62 για 10 κατηγορίες ασφαλισμένων 40.000 μπορούν να αποχωρήσουν το 2025
Αλέξης Κούγιας: Ο δικηγόρος που έτρεμαν όλοι στα δικαστήρια – Η ιστορία μιας ζωής
Άρης Πορτοσάλτε: Η αβυσσαλέα και αυθάδης αυτοπεποίθηση του μιντιακού ναρκισσισμού