ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στάση αναμονής τηρούν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τα στοιχεία του ΑΕΠ κατά το κρίσιμο γ’ τρίμηνο του έτους. Τα συγκεκριμένα στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ στις 6 Δεκεμβρίου, τα οποία θα κρίνουν – εν πολλοίς – και το τελικό ποσοστό για τη φετινή ανάπτυξη.
Στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού που κατατέθηκε πριν από σχεδόν δυο εβδομάδες στη Βουλή, το Υπουργείο Οικονομικών προέβλεπε για φέτος ανάπτυξη 6,9%, ένα ποσοστό το οποίο μάλλον θεωρεί και ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μια συντηρητική εκτίμηση.
Άλλωστε, πηγές του οικονομικού επιτελείου δεν αποκλείουν μια νέα αναθεώρηση στους στόχους, μέχρι ο νέος προϋπολογισμός να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, λίγο πριν τα Χριστούγεννα.
Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή αναφορά του Δημοσιονομικού Συμβουλίου στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία:
«Σχετικά με τις εκτιμήσεις για την εξέλιξη του ΑΕΠ το 2021, στην από 1/10/2021 δημοσιευμένη γνώμη του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, έχει επισημανθεί ότι η εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών για μεγέθυνση του ΑΕΠ το 2021 κατά 6,1% είναι επιτεύξιμη και μάλιστα σχετικά συντηρητική, λαμβανομένου υπόψη, μεταξύ άλλων, ότι οι οικονομετρικές εκτιμήσεις του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου προσδιορίζουν την αύξηση περί το 7,2%. Σημειώνεται ότι οι πρόσφατες εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών (μετά τον Ιούλιο) συγκλίνουν στην εκτίμηση για υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ το 2021 σε σχέση με την εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών».
Αν και η συγκεκριμένη αναφορά του Δημοσιονομικού Συμβουλίου έχει να κάνει με το προσχέδιο του προϋπολογισμού (πρόβλεψη 6,1%) και όχι με την Εισηγητική Έκθεση (πρόβλεψη 6,9%), έχει προκαλέσει αίσθηση το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ενστερνίστηκε την πρόβλεψη της ίδιας της Κομισιόν πριν από λίγες ημέρες, η οποία έκανε λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης φέτος 7,1%.
Τι προβλέπουν Έλληνες και ξένοι για την ανάπτυξη
Με τους βασικούς κινδύνους για την ελληνική οικονομία να αποτελούν το νέο κύμα της πανδημίας, αλλά και η ενεργειακή κρίση που έχει οδηγήσει σε μπαράζ ανατιμήσεων, εγχώριες προβλέψεις οργανισμών, αλλά και διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, έχουν βάλει για φέτος ψηλά τον πήχη για την ελληνική οικονομία.
Ορισμένες εξ’ αυτών μάλιστα, είχαν αποτυπωθεί ακόμα και το Σεπτέμβριο του 2021, έχοντας στα χέρια τους – ίσως – τα πολύ πρώιμα στοιχεία για τη φετινή τουριστική σεζόν, η οποία δεν σταμάτησε τον Αύγουστο, αλλά συνεχίστηκε έως και τον Οκτώβριο.
Συγκεκριμένα, οι προβλέψεις για τη φετινή ανάπτυξη περιλαμβάνουν:
- Citi (Σεπτέμβριος): 8,8%
- Moody’s Analytics (Σεπτέμβριος): 8,2%
- ΙΟΒΕ (Οκτώβριος): 8%
- Morgan Stanley (Νοέμβριος): 7,9%
- ΚΕΠΕ (Οκτώβριος): 7,9%
- Κομισιόν (Φθινοπωρινές προβλέψεις, Νοέμβριος): 7,1%
- Προϋπολογισμός (Νοέμβριος 2021): 6,9%
- ΟΟΣΑ (Νοέμβριος): 6,7%
- ΔΝΤ (Οκτώβριος): 6,5%
- Moody’s (Νοέμβριος): 6,1%
- Fitch (Οκτώβριος): 6%
- DBRS (Σεπτέμβριος): 5,2%
Χαμηλά ο πήχης
Φαίνεται πως το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει τεχνηέντως να κράτα χαμηλά τον πήχη, προκειμένου να αποφύγει τις όποιες «κακοτοπιές» μπορούν να δημιουργήσουν οι δυο ταυτόχρονες κρίσεις: η υγειονομική και η ενεργειακή.
Έτσι, μια εκτίναξη του ρυθμού ανάπτυξης πάνω από τις επίσημες προβλέψεις, όχι μόνο θα οδηγήσουν το ΑΕΠ σε υψηλότερα ποσοστά, αλλά θα δημιουργήσει και έναν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για επιπλέον παρεμβάσεις. Άλλωστε, η εκτίμηση με την οποία θα ψηφιστεί τελικά ο νέος προϋπολογισμός θα κρίνει και τις όποιες σκέψεις για επιπλέον στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για το «καυτό» θέμα της ακρίβειας.
Δεν αποκλείεται τα στοιχεία για τη φετινή ανάπτυξη αποδειχθούν μια μεγάλη «έκπληξη» και μάλιστα Χριστουγεννιάτικη, ενώ η πορεία της οικονομίας τόσο τον Οκτώβριο όσο και το Νοέμβριο κινήθηκε καλύτερα από το αναμενόμενο, όπως άλλωστε παραδέχθηκε από το βήμα της Βουλής και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όταν ελάχιστα 24ωρα μετά την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού, ανακοίνωσε τη διανομή ενός μερίσματος σε χαμηλοσυνταξιούχους, υγειονομικούς και δικαιούχους των επιδομάτων αναπηρίας του ΟΠΕΚΑ, ύψους 340 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται όμως, ότι στην Εισηγητική Έκθεση του προϋπολογισμού δεν έχει περιληφθεί το κονδύλι, το οποίο θα διανεμηθεί στους περίπου 1 εκατ. δικαιούχους μέχρι το τέλος του μήνα, ωστόσο, στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται τα 64 εκατ. ευρώ της διπλής δόσης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Διαβάστε επίσης
ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 6,7% φέτος και 4,8% το 2022
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ένας 35χρονος μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ από τον Πύργο με τραύμα στον τράχηλο από επίθεση
- Παύλος Μαρινάκης: Η Ελλάδα υποδέχεται τη δεύτερη θητεία Τραμπ με την εντελώς αντίθετη εικόνα σε σχέση με αυτή που είχε την πρώτη θητεία
- Σύνοδος ΕΛΚ: «Σημαντικό η Γερμανία να τεθεί στο στρατόπεδο του ΕΛΚ», τόνισαν συνεργάτες του Μητσοτάκη
- Ο Αλέξης Κούγιας αποκάλυψε ότι είχε καρκίνο του προστάτη – Ποια θεραπεία ακολουθεί τώρα