ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όσο πιο σύντομα τόσο πιο καλά είναι το μήνυμα του υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, για την επιστροφή εφάπαξ των αναδρομικών στους συνταξιούχους.
Με συνέντευξή του στο mononews.gr, ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας προαναγγέλλει ότι ο χρόνος επιστροφής των αναδρομικών στους συνταξιούχους τοποθετείται από τον Αύγουστο και μετά, όταν και θα έχουν ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό οι δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας, αλλά και το αν οι πιέσεις από την πανδημία δείχνουν ότι οδεύουμε προς ένα δεύτερο κύμα.
Πρόκειται για 2,3 εκατ. συντάξεις του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Τα 900 εκατ. ευρώ αφορούν στις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και τις επόμενες μέρες, όπως είπε, θα έρθει νέα διάταξη στη Βουλή που θα περιλαμβάνει και τις υπόλοιπες 500 χιλιάδες συντάξεις του δημόσιου τομέα. Το 1,4 δισ. ευρώ θα περάσει «μία κι έξω» από τον προϋπολογισμό του 2020.
Ο κ. Σταϊκούρας παραδέχθηκε ότι ο στόχος πρωτογενούς ελλείμματος 2,9% που είχε θέσει η κυβέρνηση λόγω της πανδημίας παύει να υφίσταται, αφού τα κεφάλαια που απαιτούνται για την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους αποτελεί σχεδόν το 1% του ΑΕΠ. Που σημαίνει, πρακτικά, ότι αναθεωρείται επί τα χείρω ο στόχος του πρωτογενούς ελλείμματος σε τουλάχιστον 3,9% του ΑΕΠ για την τρέχουσα πολύ δύσκολη χρονιά. Μάλιστα, είπε ότι οι θεσμοί «είναι ενημερωμένοι για την εξέλιξη αυτή».
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμα ότι η κυβέρνηση περιμένει βαθιά ύφεση, αλλά και αύξηση της ανεργίας και πως, προς ώρας, δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για να αλλάξουν και πάλι οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την ύφεση φέτος. Όμως, είπε επίσης ότι υπάρχουν εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών, όπως της Ε.Ε., που αρχικά τοποθετούσε την ύφεση στο 9,7% και πλέον στο 9%.
Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε, ακόμη, ότι τις επόμενες μέρες θα έρθει τροπολογία όπου θα καθορίζεται το επιτόκιο για τις 24 δόσεις για τα χρέη που σωρεύτηκαν στην πανδημία, με το επιτόκιο να κλειδώνει στο 2,5% από 5% που ίσχυε, ενώ για όσους επιλέξουν τη διευθέτησή τους σε 12 δόσεις το επιτόκιο είναι μηδενικό.
Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ο τραπεζικός τομέας να συμβαδίσει με το Δημόσιο και το υπουργείο Οικονομικών ανοίγοντας τα γκισέ για δάνεια προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Όπως ανέφερε, με το ΤΕΠΙΧ ΙΙ μέχρι και τις 30/7 είχαν δοθεί 9.500 δάνεια και είχαν εκταμιευθεί 1,3 δισ. ευρώ. Μέσω των εγγυοδοτούμενων προγραμμάτων είχαν διατεθεί 1.500 δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ, κεφάλαιο που καλύπτει το 90% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ως προς την επιστρεπτέα προκαταβολή μέχρι τώρα έχουν διατεθεί 1,8 δια. ευρώ από τα δύο προγράμματα και πως μόνο τον Ιούλιο από τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης έχουν πέσει στην αγορά 3 δισ. ευρώ και μάλιστα χωρίς ακόμα η χώρα να έχει εισπράξει ούτε ένα cent από την Ευρώπη. Χρήση της επιστρεπτέας προκαταβολής ΙΙ έκαναν 19 χιλιάδες επιχειρήσεις μόνο από τα νησιά, τα οποία ως γνωστόν, πλήττονται από την κρίση του τουρισμού λόγω πανδημίας. Η επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙΙ θα αφορά κυρίως σε επιχειρήσεις που καταπιάνονται με τον τουρισμό και προβλέπεται επιπλέον ποσό 1 δισ. ευρώ.
Ως προς την bad bank που φέρεται να σχεδιάζει η Τράπεζα της Ελλάδος, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι αν και είναι πρόωρο το οτιδήποτε έχουμε ανοικτά μάτια και αυτιά σε ό,τι μπορεί να μειώσει το ύψος των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό, αρκεί πρώτα να καλύπτει τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η ελληνική κυβέρνηση.
Τέλος, αναφορικά με τις μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι για φέτος προβλέπονται μόνο παρεμβάσεις προσωρινού χαρακτήρα, όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ή στα γήπεδα κ.ά., αλλά βούληση της κυβέρνησης παραμένει να προχωρήσει σε μόνιμες μειώσεις.
Δείτε τη συνέντευξη του Χρήστου Σταϊκούρα στον Σταύρο Χαρίτο:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike