ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Η ελληνική οικονομία απεικονίζει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, λόγω της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πανδημίας από την κυβέρνηση», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την έναρξη της ομιλίας του στο Ετήσιο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο 22nd Annual Capital Link Invest in Greece Forum “Greece – Looking ahead with Confidence”.
Τον υπουργό Οικονομικών προλόγισε ο κ. Jay Collins, Managing Director, Vice Chairman Corporate & Investment Banking – Citi, ο οποίος επαίνεσε την ελληνική κυβέρνηση για την αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας, αλλά και για το γεγονός ότι συνέχισε τη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια εν μέσω μιας τόσο μεγάλης κρίσης. Ειδικότερα, εστίασε στις δομικές μεταρρυθμίσεις, στην πράσινη ανάπτυξη, στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Επίσης αναγνώρισε τη στάση του ελληνικού λαού, λέγοντας ότι κατά την περίοδο της πανδημίας ο κόσμος και η οικογένειες έπραξαν το σωστό για να προφυλάξουν ο ένας τον άλλο.
Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως η αποτελεσματικότητα της Ελλάδας αναγνωρίζεται «από όλους τους «ενδιαφερόμενους», δηλαδή τα ιδρύματα, τις αγορές, τους επενδυτές, τους οίκους αξιολόγησης και, τέλος, την ελληνική κοινωνία. Ωστόσο, συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, οι οποίες απαιτούν συνεχείς μεταρρυθμιστικές προσπάθειες», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.
Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι η κυβέρνηση εργάζεται με μεθοδικότητα για να αντιμετωπίσει ένα πολυσχιδές πλέγμα προκλήσεων που εκτείνεται από την υγειονομική κρίση έως τις γεωπολιτικές αναταραχές στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια που προέρχονται κυρίως από την NextGen EU.
Όπως εξήγησε, το μέγεθος του φακέλου και η σύνθεσή του αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας μέσω επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που θα έχουν παρατεταμένο και βιώσιμο αντίκτυπο στις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της χώρας.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι οι επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις βασίζονται και συμπληρώνουν παλαιότερες και τρέχουσες πολιτικές στο πλαίσιο της διαδικασίας της ενισχυμένης εποπτείας που αντικατοπτρίζει επίσης ευρωπαϊκές προτεραιότητες.
«Επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, για την αποτελεσματική χρήση της ενέργειας, την αναβάθμιση δικτύων, την αειφόρο χρήση των πόρων, την ψηφιοποίηση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, την προώθηση της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της συμμετοχής στην αγορά εργασίας, τη βελτίωση στη προσβασιμότητα και βιωσιμότητα της υγειονομικής περίθαλψης, την αύξηση της πρόσβασης σε αποτελεσματικές και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνικές πολιτικές, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τη βελτίωση της δημοσιονομικής πολιτικής, τη βελτίωση της είσπραξης των φόρων, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δικαιοσύνης, την ενίσχυση των κεφαλαιαγορών, για την προώθηση ενδογενών πηγών ανάπτυξης – όπως εκπαίδευση, επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, έρευνα και καινοτομία, τη προώθηση εξαγωγών και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι εάν η Ελλάδα υλοποίησε αυτές τις πολιτικές θα έχει την ευκαιρία όχι μόνο να ανακάμψει αλλά και να εισέλθει σε μια ισχυρή και βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία. Όπως τόνισε, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αναδιαρθρώσει την οικονομία, να ενισχύσει την παραγωγικότητά της χώρας και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της.”
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Collins, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι με τη συνδρομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα επεκταθεί το Πρόγραμμα Ηρακλής, ώστε να υπάρχει περιθώριο επενδύσεων υψηλής απόδοσης σε μεγαλύτερο αριθμό τιτλοποιημένων δανείων.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, θα λειτουργήσει παράλληλα και ο μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης που έχει ήδη ψηφιστεί με το νέο πτωχευτικό κώδικα και θα αναβαθμιστεί και ο κώδικας συμπεριφοράς δανειοληπτών της Τράπεζας της Ελλάδας ώστε να ελέγχεται συνεχώς η δανειοληπτική συμπεριφορά των καταναλωτών.
Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και σε κάποια εμβληματικά έργα τα οποία έχουν μπει ήδη στους τέσσερις άξονες που ορίζουν οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης. Αναφέρθηκε έτσι στην ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, εμπορικών και δημόσιων κτιρίων, την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης και των υπολοίπων νησιών της Ελλάδας με την ηπειρωτική Ελλάδα και την προώθηση των ΑΠΕ. Στη δημιουργία των δικτύων 5G, την ψηφιοποίηση σε παιδεία και δικαιοσύνη, καθώς και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στην ψηφιοποίηση της υγείας και την έκδοση του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενή και τέλος σε επενδύσεις που θα υλοποιηθούν να έχουν το μεγαλύτερο δυνατό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την οικονομία και την κοινωνία.
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης στο Capital Link: Mειώνουμε και τη φορολόγηση της μισθωτής εργασίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ρενέ Μπένκο: Ένταλμα σύλληψης για τον μεγιστάνα, ιδρυτή του χρεοκοπημένου κολοσσού real estate Signa
- Puma: Απογοητευτικά κέρδη και μείωση των στόχων βυθίζουν την μετοχή
- Λίγα λόγια για το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ
- Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Στοχευμένες μεταρρυθμίσεις στο «φρένο χρέους» – Κλειδί η επικοινωνία με τις ΗΠΑ