• Οικονομία

    Χρήστος Σταϊκούρας: Υπό κατασκευή 32 φράγματα με προϋπολογισμό σχεδόν 1 δισ. ευρώ

    • NewsRoom
    Χρήστος Σταϊκούρας

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας στο 4ο Συνέδριο Φραγμάτων και Ταμιευτήρων που διοργάνωσε η Ελληνική Επιτροπή Μεγάλων Φραγμάτων (ΕΕΜΦ), δήλωσε πως στη χώρα μας λειτουργούν περισσότερα από 170 σημαντικά έργα φραγμάτων, τα οποία αποτελούν βασικούς πυλώνες για την ασφάλεια της υδατικής μας διαχείρισης, την αγροτική παραγωγή, την ύδρευση, την παραγωγή ενέργειας και την προστασία από τις πλημμύρες.

    Ο κ. Σταϊκούρας συμπλήρωσε ότι προωθείται η υλοποίηση μεγάλων έργων φραγμάτων και συνοδών δικτύων μεταφοράς του νερού προς εκμετάλλευση.

    Όπως είπε: «Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει υπό κατασκευή 18 φράγματα, με προϋπολογισμό 329 εκατ. ευρώ. Υπό μελέτη-δημοπράτηση, ως δημόσιο έργο ή με ΣΔΙΤ, έχει 14 φράγματα, με προϋπολογισμό 626 εκατ. ευρώ.

    Συνεπώς, προωθεί, σε όλη την επικράτεια, 32 φράγματα, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 955 εκατ. ευρώ.

    Τα παραπάνω έργα θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων μας για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων αναγκών σε νερό και παράλληλα αποτελούν μοχλό ανάπτυξης που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα της χώρας μας στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής».

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα:

    Με μεγάλη χαρά και τιμή σας καλωσορίζω στο 4ο Συνέδριο Φραγμάτων και Ταμιευτήρων.

    Το θέμα του Συνεδρίου είναι εξαιρετικά επίκαιρο, καθώς οι κλιματικές αλλαγές που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις της ενεργειακής μετάβασης, καθιστούν τη διαχείριση των υδατικών πόρων μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

    Στη χώρα μας λειτουργούν σήμερα περισσότερα από 170 σημαντικά έργα φραγμάτων.

    Αυτά τα έργα αποτελούν βασικούς πυλώνες για την ασφάλεια της υδατικής μας διαχείρισης, την αγροτική παραγωγή, την ύδρευση, την παραγωγή ενέργειας και την προστασία από τις πλημμύρες.

    Η μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη αυτών των μεγάλων κατασκευών, που έχουν παίξει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη και ευημερία της σύγχρονης κοινωνίας μας.

    Πρόσφατα, η Θεσσαλία βίωσε τις καταστροφικές πλημμύρες του μεσογειακού κυκλώνα «Daniel», με τραγικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και σοβαρές επιπτώσεις στις υποδομές, τις καλλιέργειες και τις περιουσίες των κατοίκων των πληγέντων περιοχών.

    Αυτά τα ακραία φαινόμενα αναδεικνύουν την ανάγκη για ένα καλά σχεδιασμένο και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των υδατικών πόρων, με υποδομές που να μπορούν να προστατεύσουν, αποτελεσματικά, τις τοπικές κοινωνίες.

    Διαβάστε επίσης:

    Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές των διαμερισμάτων το β’ τρίμηνο;

    ΕΛΣΤΑΤ: Στο 3% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

    ΔΥΠΑ: Συνάντηση εργασίας με την Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε)



    ΣΧΟΛΙΑ