Πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας σχεδιάζει η κυβέρνηση, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να πραγματοποιηθούν συσκέψεις ακόμα και σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, προκειμένου να γίνει μια τελική επεξεργασία των μέτρων που μπορούν να αποτελέσουν μέρος του νέου «πακέτου» στήριξης.

Μια τέτοια σύσκεψη θα γίνει το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή και της ηγεσίας του Υπουργείου Ενέργειας.

1

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αναμένεται να ξετυλιχθεί σε δυο φάσεις, καθώς θα αφορά το διάστημα – «γέφυρα» του Μαΐου και την περίοδο από τον Ιούνιο και έπειτα.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη σήμερα το πρωί ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε πως τα μέτρα που θα ληφθούν φέτος για την ενεργειακή κρίση αγγίζουν τα 4,33 δις ευρώ. Μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα που θα εφαρμοστούν για τη μείωση των ανατιμήσεων, το συνολικό «πακέτο» κοστολογείται περίπου στα 5 δις ευρώ.

Τα μέτρα Μαΐου

Για το μήνα Μάιο δεν αναμένονται «εκπλήξεις» σχετικά με το πακέτο στήριξης που θα ανακοινωθεί. Κι αυτό γιατί στην πράξη θα επεκταθούν υφιστάμενα μέτρα για να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, στο επίκεντρο βρίσκεται η επέκταση της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που εκτιμάται ότι θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με την ενίσχυση του Απριλίου, δηλαδή:
• Για τις πρώτες 150 kWh του μήνα στο ποσό των 270 ευρώ/MWh.
• Για κατανάλωση από 151 έως 300 kWh του μήνα στο ποσό των 210 ευρώ/MWh.
• Η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 KWh/μήνα διαμορφώνεται σε 72 ευρώ.
• Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η μοναδιαία επιδότηση ορίζεται στο ποσό των 290 ευρώ/MWh για τις πρώτες 300 kWh κατανάλωσης του μήνα. Η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ θα παραμείνει κοντά στα 87 ευρώ.
• Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια, η μοναδιαία επιδότηση διαμορφώνεται σε 130 ευρώ/MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση.

Επίσης, αναμένεται να επεκταθεί και η επιδότηση στο diesel κατά 0,15 ευρώ το λίτρο (με ΦΠΑ), χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, όπως ίσχυσε και τον Απρίλιο.

Το σχέδιο για τη μείωση των τιμών στο ρεύμα

Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη βάση στην περίοδο μετά τον Ιούνιο, καταρτίζοντας το ελληνικό «plan b» σε περίπτωση που η Ευρώπη δεν καταλήξει σε κάποια κοινή παρέμβαση στο μέτωπο της ενέργειας. Γι’ αυτό το λόγο κυβερνητικά στελέχη έχουν αρχίσει να διαμηνύουν πως η παρέμβαση στους λογαριασμούς της ενέργειας θα πραγματοποιηθεί από τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, ανεξάρτητα από τι θα πράξει η Ευρώπη, καθώς οι προσδοκίες για μια ενιαία λύση κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 30-31 Μαίου είναι ιδιαίτερα χαμηλές.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως σχεδιάζει να μειώσεις τις τιμές του ρεύματος στα επίπεδα του περασμένου καλοκαιριού, δηλαδή πριν το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης ή στα 0,15 – 0,16 ευρώ η κιλοβατώρα. Μάλιστα, το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι μιλά για παρέμβαση στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού κατά 100 ευρώ / MWh.

Πρόκειται για τον κεντρικό πυλώνα της κυβερνητικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ όπως σημείωσε προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, το μέτρο θα είναι οριζόντιο και δεν θα αφορά μόνο τους ευάλωτους, ενώ θα αγορά μια περίοδο έξι μηνών, από τον Ιούνιο έως και το Δεκέμβριο του 2022.

«Είναι μια συλλογική προσπάθεια η οποία γίνεται, προφανώς έχει γίνει πολύ καλή επεξεργασία όλων των στοιχείων και όλων των δεδομένων, όλων των εναλλακτικών λύσεων που έχουμε έτσι ώστε η παρέμβαση να είναι ακόμα πιο γενναία για να μειώσουμε ακόμα περισσότερο το αυξημένο ενεργειακό κόστος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», σημειώνει ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η ρήτρα αναπροσαρμογής

Το οικονομικό επιτελείο αναζητά τη «φόρμουλα» απενεργοποίησης της ρήτρας αναπροσαρμογής, που «καίει» τους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων και είναι η αιτία που έχουν «εκτοξευθεί» οι λογαριασμοί κατά 4 και 5 φορές πάνω σε σχέση με πέρυσι. Την ίδια ώρα ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας αποφάσισε να στηρίξει νομικά την ομαδική αγωγή που κατέθεσε η Ένωση Καταναλωτών για την Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), η οποία πρόκειται να εκδικαστεί στις 18 Μαΐου, αλλά και το Ινστιτούτο Καταναλωτή θα καταθέσει αγωγή κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Τα μέτρα Ιουνίου

Φαίνεται πως οι παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν θα αφορούν και άλλους τομείς, τους οποίους έχει «χτυπήσει» η ακρίβεια. Στο τραπέζι βρίσκονται:

• Η διανομή νέας επιταγής ακρίβειας στα ευάλωτα νοικοκυριά. Η έκτακτη ενίσχυση κοστολογείται από το οικονομικό επιτελείο, καθώς στόχος είναι να κινείται σε ανάλογα επίπεδα με εκείνη που δόθηκε σε σχεδόν 1,7 εκατ. δικαιούχους μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Δεν αποκλείεται, η εν λόγω επιταγή ακρίβειας να αφορά τα τρόφιμα και στην πράξη να αντικαταστήσει το σενάριο για μείωση του ΦΠΑ σε τρια είδη πρώτης ανάγκης όπως το γάλα, το ψωμί και το κρέας, λόγω δημοσιονομικού κόστους. Φυσικά, η επιλογή της μείωσης του ΦΠΑ συνεχίζει να παραμένει στο φάκελο με το «πακέτο» μέτρων στήριξης.

• Στο τραπέζι βρίσκεται και η σκέψη για μια έκτακτη χορήγηση ενός επιδόματος ενοικίου, που θα αφορά τις ευπαθείς ομάδες του πληθωρισμού, όπως χαμηλοσυνταξιούχοι, δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων, ΑμεΑ κτλ.

Το τελικό σχέδιο αναμένεται να «κλειδώσει» τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να ανακοινωθεί στα μέσα του μήνα.

Διαβάστε επίσης

Χρήστος Σταϊκούρας: Ρίζα του προβλήματος στους λογαριασμούς του ρεύματος η ρήτρα προσαρμογής – Θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις