«Προχωράμε σε παρεμβάσεις που ενισχύουν την κοινωνία και την οιοκονομία» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την έναρξη επεξεργασίας του νομοσχεδίου «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2235 – Κύρωση Πρόσθετης Πράξης στο Νέο Συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας και φορολογικές ρυθμίσεις για τη ναυτιλία – Επείγουσες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις – Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων και του Δικτύου Κρατικών Ενισχύσεων – Μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις» στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε πως με αυτό το νομοσχέδιο «ενισχύουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Στηρίζουμε κλάδους της οικονομίας που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση. Αντιμετωπίζουμε με επάρκεια κρίσιμα ζητήματα της ελληνικής ναυτιλίας. Αποζημιώνουμε εργαζομένους. Εναρμονίζουμε το θεσμικό μας πλαίσιο με το ευρωπαϊκό δίκαιο, ενσωματώνοντας κοινοτικές Οδηγίες. Αναμορφώνουμε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας υπηρεσιών, όπως η Κεντρική Μονάδα Κεντρικών Ενισχύσεων. Στηρίζουμε την αγορά κατοικίας και την οικοδομή και προτείνουμε παρατείνοντας κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα».

1

Με αυτό το σχέδιο νόμου, είπε ο κ. Σταϊκούρας, ερχόμαστε να επιλύσουμε μια σειρά από φορολογικά θέματα που λήγουν στο τέλος της χρονιάς καθώς και μια σειρά από ζητήματα που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε είτε γιατί έχουμε πλέον δικαστικές αποφάσεις ή έχουμε κλείσει ανοικτά μέτωπα που είχαμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο υπουργός απέρριψε την κριτική της αντιπολίτευσης ότι το νομοσχέδιο διακρίνεται «από τακτοποιήσεις και μέτρα προεκλογικού χαρακτήρα» λέγοντας ότι «εγώ δεν βλέπω καμία τακτοποίηση, εκτός και εάν θεωρείται ότι δεν πρέπει να παρατείνουμε τον μειωμένο ΦΠΑ σε μια σειρά από είδη και θα τις καταψηφίσετε, ή εάν δεν θέλετε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στο ναυπηγείο του Σκαραμαγκά». Αντιθέτως, υποστήριξε ο υπουργός, «έχουμε παρεμβάσεις που ενισχύουν την κοινωνία». Δεν είναι προεκλογικές ρυθμίσεις και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν φέρνουμε μέτρα με μειώσεις μόνιμου χαρακτήρα, όπως του ΦΠΑ, γιατί η συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι τα μέτρα να μην έχουν μόνιμο χαρακτήρα». Παράλληλα, παρατήρησε ότι «στο πρόγραμμα της ΔΕΘ του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχαν οι μειώσεις του ΦΠΑ», συνεπώς, εκτίμησε σκωπτικά ότι «μάλλον αυτές τις μειώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τις ψηφίσει αφού δεν ήταν στο πακέτο σας».

Ο υπουργός, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως με τις διατάξεις του νομοσχεδίου δεν νομοθετούμε για πρώτη φορά μειώσεις αλλά παρατείνουμε μέχρι τέλος του 2024, για δύο ακόμη χρόνια, μια σειρά από μέτρα που έχουν υλοποιηθεί, που έχουν πετύχει και αναγνωστεί ως θετικά. Επίσης εντάσσονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ μια σειρά από κλάδους επ’ ωφελείας στην πραγματικότητα του συνόλου της κοινωνίας. Υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν τις επενδύσεις και εκροή πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την χώρα μας.

Κόκκινα δάνεια – πλειστηριασμοί

Απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το ιδιωτικό χρέος και τους πλειστηριασμούς ακινήτων από κόκκινα δάνεια, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «παρουσιάζει μια οβιδιακή μεταμόρφωση από αυτά που λέει σήμερα και από εκείνα που έκανε ως κυβέρνηση».

Μας λέτε, είπε ο κ. Σταϊκούρας, να θεσμοθετήσουμε την υποχρεωτικότητα από την πλευρά των πιστωτών στην αποδοχή των ρυθμίσεων που προτείνονται και μάλιστα, είναι ένας από τους τέσσερις πυλώνες σας. Γιατί όμως δεν το κάνατε το 2017, με το Ν. 4469/2017, αλλά τότε όμως αναγνωρίζατε πως δεν μπορεί να υπάρξει υποχρεωτικότητα. Μιλάτε για προστασία της πρώτης κατοικίας που την καταργήσατε οριζόντια το 2019.

Έρχεστε και μας λέτε για πλειστηριασμούς όταν εσείς τους θεσμοθετήσατε ως «καλούς για κοινωνικούς και πολιτικούς λόγους» με τον τότε υπουργό σας κ. Μάρδα ο οποίος μας έλεγε «πως κακώς τα στελέχη της ΝΔ νομοθετούσαν την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Εάν η ΝΔ είχε ξεκινήσει τους πλειστηριασμούς, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο ομαλά» και αναρωτήθηκε «μήπως σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ακριβώς τα αντίθετα πράγματα;».

Ο υπουργός, πρόσθεσε, πως σήμερα μας προτείνετε «οι δανειολήπτες να μπορούν να αγοράζουν το δάνειό τους στο ύψος κατά της μεταβίβασης των απαιτήσεων του 2015» παρ’ όλο που ο κ. Τσακαλώτος ως υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, μας έχει πει ότι «η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει από τους πιστωτές μας να δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες να εξαγοράζουν τα δάνειά τους στην τιμή που θέλουν να τα εξαγοράσουν τα funds. Δεν θα το θέσω στους δανειστές μας, γιατί δεν είναι λογικό!» αλλά τώρα, ο κ. Τσίπρας με tweet μας λέει το αντίθετο.

Στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ο κ. Σταϊκούρας, «έχετε μια οβιδιακή, πλήρη μεταμόρφωση από αυτά που λέτε και με όσα έχετε ψηφίσει και υλοποιήσει. Το 2019 φέρατε τα funds να μπορούν να κάνουν πλειστηριασμούς. Το 2017 τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Το 2019 την πλήρη κατάργηση της πρώτης κατοικίας. Και σήμερα έρχεστε και μας λέτε τα αντίθετα».

Διαβάστε επίσης:

Σκυλακάκης: «Η ενεργειακή κρίση βρήκε τις μεγάλες οικονομίες απροετοίμαστες»

Πιερρακάκης: Οι ψηφιακές συναλλαγές το 2018 ήταν 8.8 εκατομμύρια, ενώ φέτος θα φτάσουν το 1 δισ.

Γιάννης Οικονόμου: Οι εκλογές θα καθορίσουν το μέλλον της Ελλάδας για δεκαετίες