Μπορεί οι διεθνείς αναλυτές να δυσκολεύονται να κατανοήσουν ποιοι αγοράζουν χρυσό στα διαδοχικά, ιστορικά υψηλά, που καταγράφουν οι τιμές του, αλλά αυτό φαίνεται πώς έχει δευτερεύουσα σημασία.

Διότι εκείνο το οποίο προέχει είναι οι λαμπρές αποδόσεις του «βασιλιά» των μετάλλων. Και σε τέτοιες περιπτώσεις , όταν αναζητάται το πώς και το γιατί, είναι όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «σαν να σου χαρίζουν ένα άλογο και συ να το κοιτάζεις στα δόντια»…

Από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς η τιμή του χρυσού έχει ενισχυθεί κατά 32% με όρους δολαρίου και κατά 34,2% τιμολογούμενος σε ευρώ.

Το πολύτιμο και συνάμα άφθαρτο μέταλλο σε ένα από τα πιο ήρεμα, ράλι ανόδου της ιστορίας του, έφτασε την Παρασκευή έως το υψηλό των 2.725,33 δολαρίων, για να κλείσει εν συνεχεία στα 2.721,41 δολάρια ανά ουγγιά.

Την ίδια στιγμή και με βάση τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, η τιμή spot του χρυσού ( για συναλλαγές τοις μετρητοίς και άμεσης παράδοσης)  κορύφωσε στα 2.506,91 ευρώ και πήγε στα 2.502,61 ευρώ στο κλείσιμο της ημέρας.

Με τις τιμολογήσεις αυτές να είναι το… 36ο ιστορικό υψηλό, από την αρχή του 2024.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι μια ουγγιά χρυσού αντιστοιχεί (επακριβώς) σε 31,1034768 γραμμάρια, η τιμή του ανά κιλό έχει φτάσει τώρα στα …80.460 ευρώ. Όταν στα τέλη της περσινής χρονιάς ένα κιλό χρυσού κόστιζε 59.982 ευρώ, ενώ προ διετίας 54.852 ευρώ.

Η συντριπτική πλειονότητα των αναλυτές θεωρεί ώς ατμομηχανές για το ράλι που κάνει το πολύτιμο μέταλλο, την αυξημένη γεωπολιτική αβεβαιότητα, την έναρξη του νέου κύκλου χαλάρωσης των αμερικανικών επιτοκίων, την αναζήτηση «καταφυγίου» για την προστασία της αξίας περιουσιακών στοιχείων, αλλά και την αδυναμία ανάπτυξης σε σημαντικές οικονομίες.

Ξεχωριστό ρόλο έχουν επίσης διαδραματίσει και οι πυκνές αγορές χρυσού από πλειάδα χωρών, των οποίων οι κεντρικές τράπεζες επιζητούν να απομειώσουν το βαθμό έκθεσης των αποθεμάτων τους σε δολάρια.

Εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές και αθέατοι παίκτες

Η κεκτημένη δυναμική που εμφανίζει ο «βασιλιάς» των μετάλλων, φαίνεται να προέρχεται κατά κύριο λόγο από τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές. Με τους αγοραστές να μην αφήνουν ίχνη και να είναι δύσκολο να εντοπιστούν… Κάτω απ’ τα «ραντάρ» κινούνται και άλλοι «παίκτες» και ώς τούτου οι αναλυτές δεν είναι σε θέση να αξιολογήσουν το πόσο βιώσιμο είναι αυτό το…αθόρυβο ράλι των τιμών. Διότι όπως επισημαίνεται από την πλευρά τους «δεν μπορούμε να εντοπίσουμε σημαντικές εισροές σε ορατούς χώρους, σε όλο τον κόσμο»…

Τουλάχιστον επί του επι του παρόντος δεν υπάρχουν δείγματα γενικευμένης ευφορίας, που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν την κορύφωση της μεγάλης ανοδικής κίνησης των τιμών. Πέραν του γεγονότος ότι όσο ψηλότερα και απνευστί ανεβαίνει ο χρυσός, τόσο πιο εύθραυστος γίνεται σε μια πιθανή διόρθωση.

Χρυσές λίρες

Ωστόσο και καθώς οι αμερικανικές εκλογές για την ανάδειξη του νέου Προέδρου μπαίνουν στην τελική τους ευθεία, μάλλον χρειάζεται γενναιότητα, προκειμένου κάποιος να αποφασίσει να πουλήσει χρυσό. Με δεδομένη την αβεβαιότητα, όχι μόνο πρίν, αλλά και μετά την Προεδρική εκλογή στις Η.Π.Α.

Όσοι πυκνώνουν τις τάξεις των «Ταύρων» για το πολύτιμο μέταλλο, διατυπώνουν εύλογα ερωτήματα για τους…αναποφάσιστους:  «Αν έχετε επιπλέον χρήματα, πού θα τα βάλετε; Στην τράπεζα, ή μήπως σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα όταν τα επιτόκια πέφτουν; Εκτός κι αν πιστεύετε ότι οι αμερικανικές μετοχές είναι πιο φτηνές από τον χρυσό».

Οι διεθνείς οίκοι έχουν θέσει τον πήχη ανόδου του χρυσού στα 3.000 δολάρια μέσα στο 2025, αλλά ακόμα ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των επενδυτών και ειδικά οι ιδιώτες, παρακολουθούν εξ αποστάσεως το «πάρτι».

Δωδεκαετείς οι κύκλοι ανόδου του χρυσού

Το οποίο βέβαια δεν είναι το μοναδικό, ούτε και το πιο «ξέφρενο» στη νεότερη ιστορία του «βασιλιά» των μετάλλων, του οποίου οι ανοδικοί κύκλοι διαρκούν 12 χρόνια.

Αυτό έχει συμβεί 2 φορές. Η πρώτη 12ετής ανοδική περίοδος ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1968 και ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 1980. Στο διάστημα αυτό η τιμή του χρυσού πήγε από τα 35,15 στα 850 δολάρια ανα ουγγιά, καταγράφοντας εκτυφλωτική άνοδο 2.318%. Η συγκεκριμένη περίοδος χαρακτηρίστηκε από εξάρσεις του πληθωρισμού, ενώ στις 15 Αυγούστου του 1971 ο τότε αμερικανός Πρόεδρος Νίξον, ακύρωσε την άμεση μετατρεψιμότητα δολαρίων σε χρυσό. Βάζοντας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας την ελεγχόμενη,  με βάση τα αποθέματα χρυσού, εκτύπωση χρήματος.

Διάρκειας 12 ετών ήταν και ο δεύτερος κύκλος ανόδου του χρυσού, που ξεκίνησε από τα χαμηλά του Αυγούστου του 1999 και έφτασε μέχρι την κορυφή του Σεπτεμβρίου του 2011. Στη διαδρομή από τα 252,35 μέχρι τα 1.921,07 δολάρια ανά ουγγιά, τα κέρδη ήταν 661%.

Στο μεσοδιάστημα βέβαια των «πέτρινων χρόνων» το πολύτιμο μέταλλο είχε χάσει το 70% της αξίας του…

Από τα υψηλά του 2011 η τιμή του χρυσού κατρακύλησε και βρέθηκε και βρέθηκε τον Νοέμβριο του 2015 στα 1.046,55 δολάρια, με απώλειες σχεδόν 46%. Έκτοτε και στα 9 χρόνια που έχουν παρέλθει, τα κέρδη ανέρχονται σε 160%. Αν επιβεβαιωθεί η… στατιστική, τότε υπάρχει ακόμη μια τριετία για να κλείσει και ο νέος ανοδικός κύκλος.

Στους πωλητές το «πάνω χέρι»

Στην Ελλάδα, η ραγδαία άνοδος των τιμών των τιμών από την αρχή της εφετινής χρονιάς κινητοποιεί σχεδόν μονοσήμαντα τους πωλητές. Αφού στο 9μηνο εκποίησαν 35.972 λίρες, υπολογίζοντας ότι εισέπραξαν περί τα 17,4 εκατ. ευρώ. Εν αντιθέσει με τους αγοραστές που προμηθεύτηκαν 4.672 χρυσές λίρες, για τις οποίες εκτιμάται ότι δαπάνησαν περί τα 2,7 εκατ. ευρώ.

Όλα αυτά από τα γκισέ της Τράπεζας Ελλάδος, η οποία δεν δημοσιοποιεί στοιχεία για συναλλαγές σε ράβδους χρυσού.

Στο δελτίο της περασμένης Παρασκευής η Τ.τ.Ε είχε ορίσει την τιμή πώλησης χρυσού σε ράβδους στα 86,85 ευρώ ανά γραμμάριο. Δηλαδή 86.850 ευρώ το κιλό…  Επίπεδο που είναι 7,7% πάνω από την τρέχουσα τιμολόγηση στις διεθνείς αγορές.

Η Τ.τ.Ε πουλάει χρυσό σε ράβδους μόνο όταν έχει διαθέσιμες ποσότητες. Ιδιαίτερη δραστηριότητα στον συγκεκριμένο τομέα έχει και η τράπεζα Πειραιώς, που από το δίκτυο των καταστημάτων της πουλάει χρυσό σε πλακέτες το βάρος των οποίων ποικίλει. Ξεκινώντας από τα 5 και τα 10 γραμμάρια. Με την τράπεζα να κάνει ειδική τιμολόγηση σε όσους θέλουν να αγοράσουν πάνω από 300 γραμμάρια σε πλάκες χρυσού.

Διαβάστε επίσης:

Ύψος κτιρίων: Πολεμικό κλίμα μεταξύ δημάρχων και Νίκου Ταγαρά για το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό
Η πανίσχυρη πεντάδα που εκπροσωπεί την ελληνική ναυτιλία στα διεθνή φόρα
Πλειστηριασμός και τιμή πρώτης προσφοράς: Τι πρέπει να γνωρίζει ο οφειλέτης και πώς μπορεί να αμυνθεί