ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πλειοψηφικό ρεύμα και μάλιστα ισχυρότατο, συνεχίζουν να συνιστούν οι πωλήσεις χρυσών λιρών.
Τα στοιχεία, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες από την Τράπεζα της Ελλάδος, δείχνουν ότι στο τέταρτο τρίμηνο της περσινής χρονιάς εκποιήθηκαν 12.911 λίρες. Έναντι μόλις των 1.933 που αγοράστηκαν.
Με τα δεδομένα αυτά το 87% των συναλλαγών που έγιναν στα γκισέ της κεντρικής τράπεζας της χώρας αφορούσαν τις πωλήσεις. Αφήνοντας μόνο ένα μικρό μερίδιο της τάξεως του 13% για τις αγορές.
Λαμβάνοντας υπόψη και τα άλλα τρία τρίμηνα που προηγήθηκαν, τότε το σύνολο των χρυσών λιρών που ρευστοποιήθηκαν μέσα στη διάρκεια του 2021, έφτασε στις 45.558. Αριθμός μειωμένος κατά… 47,3% σε σχέση με τα συγκριτικά δεδομένα του 2020. Ενώ παράλληλα ο περσινός όγκος των πωλήσεων ήταν ο χαμηλότερος από το 2017.
Γεγονός που έρχεται να καταδείξει ότι έχει αρχίσει να στερεύει η «δεξαμενή» των πωλητών. Το αν και κατά πόσο όμως αυτό είναι γέννημα συγκυριών ή έχει βαθύτερο νόημα, θα πιστοποιηθεί από τις μελλοντικές εξελίξεις.
Από την άλλη πλευρά, το σύνολο των λιρών που αγοράστηκαν το 2021 ήταν 6.531. Καταγράφοντας άνοδο 16,5% σε σύγκριση με το 2020. Το οποίο όμως ήταν η πλέον αδύναμη χρονιά για τους αγοραστές, στη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών. Από τότε δηλαδή που το ευρώ, έγινε το επίσημο νόμισμα και στη χώρα μας.
Παρά το γεγονός ότι στα 20 χρόνια ζωής του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, ο «βασιλιάς» των μετάλλων έχει κάνει ένα ισχυρό ανοδικό άλμα, εν τούτοις αυτό δεν έχει μεταφραστεί σε μια αντίστοιχη ζήτηση για χρυσές λίρες. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς έχει πυροδοτήσει ένα μεγάλο κύμα ρευστοποιήσεων.
Μισό δισ. τα έσοδα των Ελλήνων από τις ρευστοποιήσεις
Είναι εξόχως χαρακτηριστικό ότι στα 20 χρόνια του ευρώ οι Έλληνες έχουν ρευστοποιήσει 3.095.508 χρυσές λίρες. Συνολικού βάρος 24,7 τόνων αν αναλογιστεί κανείς ότι η λίρα ζυγίζει 7,9881 γραμμάρια. Εκ των οποίων τα 7,322 γραμμάρια είναι καθαρός χρυσός.
Εκτιμάται ότι από όλες αυτές τις ρευστοποιήσεις οι πωλητές αποκόμισαν περί το μισό δισ. ευρώ.
Στην αντίπερα όχθη, στα 20 χρόνια του ευρώ αγοράστηκαν 1.480.715 χρυσές λίρες, για τις οποίες εκτιμάται ότι τοποθετήθηκαν περί τα 300 εκατ. ευρώ.
Τα δεδομένα αυτά προέρχονται μόνο από την τράπεζα της Ελλάδος, που ναι μεν θεωρείται ως η σημαίνουσα δύναμη στην αγορά, αλλά δεν είναι ή μόνη. Και τούτο γατί τα τελευταία χρόνια σημαντική δραστηριότητα ασκεί η τράπεζα Πειραιώς, ενώ έντονη, παράπλευρη δράση, έχουν και τα πάμπολα ενεχυροδανειστήρια. Με συνέπεια οι πραγματικές διαστάσεις στις αγοραπωλησίες χρυσών λιρών, να υπολογίζονται τώρα, σε διπλάσια μεγέθη από αυτά της Τ.τ.Ε.
Προ κρίσης οι πωλήσεις λιρών είχαν ως έναυσμα την κρατούσα αίσθηση, που ήθελε το ευρώ να κυριαρχεί και τον χρυσό να περιθωριοποιείται σε σύγκριση με άλλες επενδυτικές επιλογές. Στο διάστημα από το 2008 έως και το 2011, η διεθνής αναταραχή στις αγορές, σε συνδυασμό με τη ραγδαία άνοδο της τιμής του πολύτιμου μετάλλου, αλλά και τη ζοφερή δημοσιονομική πραγματικότητα στη χώρα, οδήγησε στην αύξηση του ενδιαφέροντος για χρυσές λίρες. Πέραν τούτων η δεκαετής οικονομική κρίση που γνώρισε η Ελλάδα, έκανε πολλούς από τους έχοντες λίρες να τις εκποιήσουν, προκειμένου να καλυφθούν οι όποιες «τρύπες» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Οι αγορές, αν και πολύ χαμηλότερες από τις πωλήσεις, δείχνουν ότι υπάρχουν κι εκείνοι που διαχρονικά πιστεύουν στη δύναμη του «βασιλιά» των μετάλλων. Είτε ως εναλλακτική μορφή επένδυσης ενός μικρού τμήματος των διαθεσίμων τους, είτε ως σταθερή επιλογή, διαχρονικά.
Η αλήθεια είναι στην 20ετία του κοινού ευρωπαϊκού, ο χρυσός αποδεικνύει ότι είναι ένας μεγάλος…σταρ των αποδόσεων. Ξεκίνησε το 2002 από την τιμή των 314,99 ευρώ ανά ουγκιά και χθες το βράδυ ήταν στα επίπεδα των 1.609,40 ευρώ, καταγράφοντας κέρδη…411% σε όλο αυτό το διάστημα.
Οι αποδόσεις της χρυσής λίρας και των άλλων επιλογών
Αν κάποιος αγόραζε μια χρυσή λίρα στα τέλη του 2001 από την τράπεζα της Ελλάδος, θα πλήρωνε το ισοδύναμο των 78,53 ευρώ. Στα τέλη του 2021 θα μπορούσε να πουλήσει τη λίρα αυτή στην Τ.τ.Ε έναντι 365,27 ευρώ. «Κλειδώνοντας» αποδόσεις 365,1%… Πάρα τα τοκογλυφικού επίπεδα του spread που ξεπερνά το 20% στις τιμές όπου πουλάει και αγοράζει τις χρυσές λίρες η Τ.τ.Ε. Χωρίς ποτέ να έχει δοθεί μια ορθολογική εξήγηση γι’ αυτό.
Όπως και να ’χει οι αποδόσεις της λίρας ξεπερνούν κατά πολύ τον σωρευτικό πληθωρισμό, που αγγίζει το 39% στην 20ετία του ευρώ. Στο ίδιο αυτό διάστημα το ΑΕΠ της χώρας, σε σταθερές τιμές είναι ακόμη ελλειμματικό, ενώ οι απλές τραπεζικές καταθέσεις, έχουν αποφέρει καθαρό, τοκοφόρο αποτέλεσμα, λίγο κάτω από το 10%.
Οι ανανεούμενες κάθε φορά, προθεσμιακές καταθέσεις 12μηνου, έχουν αποφέρει απόδοση 42,8%, αλλά για ποσά άνω των 50.000 ευρώ. Οι τιμές των διαμερισμάτων στην Αθήνα έχουν ενισχυθεί κατά περίπου 14%, ενώ οι θέσεις σε κρατικά ομόλογα έχουν αποδειχθεί ζημιογόνες, λόγω του «κουρέματος» που έγινε για τη μείωση του Δημόσιου χρέους.
Με όρους Γενικού Δείκτη, το χρηματιστήριο της Αθήνας ξεκίνησε το 2002 από τις 2.591,56 μονάδες και 20 χρόνια μετά βρίσκεται…64% χαμηλότερα. Με εξαίρεση ορισμένες, λιγοστές μετοχές, μετρημένες στα δάκτυλα, που ξεπερνούν σε αποδόσεις τη χρυσή λίρα. Η οποία αναμφίβολα έχει αποζημιώσει πλουσιοπάροχα, όσους πίστεψαν στο…επενδυτικό της story, της μακροχρόνιας διακράτησης.
Στις 7 Αυγούστου του 2020 χρυσή λίρα έφτασε στα ιστορικά υψηλά της, με την τράπεζα της Ελλάδος να δίνει τιμή πώλησης στα 477,37 ευρώ και τιμή αγοράς στα 396,5 ευρώ. Τότε είχε γίνει και το ρεκόρ στη διεθνή αγορά, με τον χρυσό να τιμολογείται στα 1.750 ευρώ και στα 2.075,1 δολάρια ανά ουγγιά.
Χθες η Τ.τ.Ε έδινε τιμές αγοράς και πώλησης της χρυσής λίρας, στα 367,27 και 443,20 ευρώ αντίστοιχα. Σήμερα οι τιμές αυτές αναμένεται να κινηθούν χαμηλότερα, λόγω της κάμψης της δολαριακής αποτίμησης του χρυσού. Η οποία τροφοδοτήθηκε χθες από τα αισιόδοξα στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ και την ενίσχυση της ισοτιμίας του αμερικανικού νομίσματος.
Τον Μάρτιο του 2020, όταν η πανδημία έγινε σημείο αναφοράς σε ολόκληρο τον κόσμο, η τράπεζας της Ελλάδος εκτόξευσε το spread των τιμών της χρυσής λίρας στα θηριώδη επίπεδα του 44,5%. Για να τα «εκλογικεύσει» στη συνέχεια.
Τον Αύγουστο του 2003, επί πρωθυπουργίας Σημίτη, η τράπεζα της Ελλάδος, με διοικητή τότε τον Νίκο Γκαργκάνα, είχε προχωρήσει στην πώληση 20 τόνων χρυσού, έναντι 207 εκατ. ευρώ. Δηλαδή στα 322 ευρώ ανά ουγγιά, που σήμερα είναι…400% υψηλότερα. Τέτοιες «ομορφιές» που ξεχάστηκαν γρήγορα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρ. Δήμας: 1.250 φορείς του Δημοσίου ολοκλήρωσαν την εγγραφή τους στο Μητρώο της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις
- Metlen: Στρατηγική συνεργασία με ΕΑΓΜΕ – Νέοι ορίζοντες στη βιώσιμη εξόρυξη και παραγωγή αλουμινίου
- Στο gov.gr οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις – Πότε ξεκινάει η αποστολή
- Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Πιστεύω ότι υπάρχουν δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό, αυτό υπαγορεύει η βιολογία