Μια πρώτη συζήτηση για τη στρατηγική ανάπτυξης που θα ακολουθήσει η Ελλάδα μετά την έξοδο από το μνημόνιο θα διεξαχθεί στο EuroWorking Group (EWG), που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των θεσμών έχουν ήδη στα χέρια τους το προσχέδιο της στρατηγικής για την ανάπτυξη της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο άτυπο Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ότι αρκετά σημεία έχουν χαρακτηριστεί ως «γκρίζες ζώνες» από τους δανειστές. Αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες που έχουν διαβάσει το ελληνικό σχέδιο που απέστειλε η κυβέρνηση, θεωρούν ότι ορισμένες από τις προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις της «επόμενης μέρας» κινούνται στην λογική των παροχών και όχι στο πλαίσιο συμμόρφωσης και της δημοσιονομική πειθαρχίας που επιβάλουν οι αγορές. Μάλιστα ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία «αναστροφή των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων» δίνοντας έμφαση στα δάνεια ύψους 182 δισ. ευρώ που έχει λάβει μέχρι τώρα – έναντι όμως σκληρών μέτρων – η Ελλάδα από τον μηχανισμό στήριξης (EFSF/ESM).

Η ελληνική πλευρά έχει ήδη λάβει το μήνυμα από τους δανειστές ότι η όποια διευθέτηση του χρέους θα δοθεί υπό όρους και προϋποθέσεις. Όπως επιβεβαίωσε χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η στρατηγική για την ανάπτυξη θα έχει την απόλυτη κυριότητα της ελληνικής κυβέρνησης και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μέτρα για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, «φιλική» φορολογία για να τονωθεί η ανάπτυξη, αλλά και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Euroworking Group
Euroworking Group

Με το σημερινό EuroWorking Group ξεκινά ένα κρίσιμο δεκαπενθήμερο για το ελληνικό ζήτημα, εντός του οποίου θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διεργασίες προκειμένου να επιτευχθεί στη Σόφια μια προκαταρκτική συμφωνία για το τέλος του προγράμματος, την οποία θα ενστερνίζεται και το ΔΝΤ.

Πάντως μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστη παραμένει η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε σχέση με τη συμμετοχή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα δανεισμού, η οποία θα αποσαφηνιστεί ή τουλάχιστον έτσι εκτιμάται, κατά την εαρινή Σύνοδό του στις 20 – 22 Απριλίου.

Σε ό,τι αφορά την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση, οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Μαΐου, ενώ ο στόχος στις Βρυξέλλες είναι να επιτευχθεί staff level agreement ως το Εurogroup της 24ης Μαΐου.

Πάντως για τις Βρυξέλλες η ημερομηνία-ορόσημο είναι η 21η Ιουνίου, οπότε το Eurogroup θα πρέπει να λάβει αποφάσεις για το συνολικό πακέτο για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, το οποίο θα περιλαμβάνει: 1) την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, 2) τη στρατηγική ανάπτυξης, 3) τα μέτρα για το χρέος, και 4) την εποπτεία για τη «μετά το πρόγραμμα εποχή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μιχάλης Σάλλας: Η ελληνική οικονομία και η επόμενη ημέρα – Πώς θα επιστρέψει η Ελλάδα στην υγιή ανάπτυξη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιοι είναι τελικά οι Τούρκοι που έκαναν «εισβολή» στον χώρο του real estate στην Ελλάδα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Παγκόσμια Τράπεζα: Τι προβλέπει για τα δυτικά Βαλκάνια