Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Χρέη: Πότε θα δημοσιοποιηθούν τα ονόματα χιλιάδων μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου

Γιώργος Πιτσιλής, επικεφαλής ΑΑΔΕ

Γιώργος Πιτσιλής, επικεφαλής ΑΑΔΕ

Τα τελευταία ενημερωτικά σημειώματα λαμβάνουν οι μεγαλοοφειλέτες του ελληνικού δημοσίου από την ΑΑΔΕ, σχεδόν 9 ημέρες πριν δουν τα ονόματα και τις διευθύνσεις στα «μανταλάκια». Όσοι έχουν χρέη προς την ΑΑΔΕ και τον ΚΕΑΟ πάνω από 150.000 ευρώ θα ενταχθούν στη λίστα των μεγαλοοφειλετών που θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 31 Ιουλίου. Με βάση το νόμο, η ανάρτηση της λίστας πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 30 Ιουνίου, ωστόσο φέτος δόθηκε παράταση ενός μήνα, παρέχοντας επιπλέον χρόνο σε όσους οφείλουν στο κράτος να ρυθμίσουν ή να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι δόθηκε στη δημοσιότητα η λίστα των μεγαλοοφειλετών για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια, καθώς η ανάρτησή της είχε «παγώσει» (για άγνωστους λόγους) από το 2019.

Πέρυσι, στη λίστα των 16.839 νομικών προσώπων – μεγαλοοφειλετών του δημοσίου περιλαμβάνονταν πτωχευμένες εταιρείες, αναρίθμητες ΕΠΕ, κατασκευαστικές, διαφημιστικές και ασφαλιστικές επιχειρήσεις, βιομηχανίες έως και ποδοσφαιρικές ομάδες, ενώ στη δεύτερη λίστα με τα 10.168 φυσικά πρόσωπα εμφανίζονταν χιλιάδες επιχειρηματίες, γνωστοί και άγνωστοι (στο ευρύ κοινό) που δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι σχεδόν 27.000 οφειλέτες του δημοσίου που περιλαμβάνονται στις δυο λίστες της ΑΑΔΕ έχουν αφήσει έναν απλήρωτο «λογαριασμό» πάνω από 130 δις ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται και οι βασικές οφειλές, αλλά και οι προσαυξήσεις. Συνολικά, τα φυσικά πρόσωπα χρωστούν σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία 34,6 δις και τα νομικά πρόσωπα 95,76 δις ευρώ.

Μάλιστα, 17 χρεωκοπημένες επιχειρήσεις χρωστούν περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ η κάθε μια, με αποτέλεσμα μόνο αυτές να έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο κράτος ύψους 28,7 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, 60 φυσικά πρόσωπα χρωστούν από 108 εκατ. ευρώ έως και 1 δισ. ευρώ ο καθένας και συνολικά 14,81 δισ. ευρώ!

Οι «πρωταθλητές»… μεγαλοοφειλέτες

Με βάση την περσινή λίστα, ο μεγαλύτερος οφειλέτης του ελληνικού δημοσίου ήταν ο «Kosta Chris Γεω» ο οποίος χρωστούσε στα τελωνεία περισσότερα από 425 εκατ. ευρώ και επιπλέον 607 εκατ. ευρώ οι συνεισπραττόμενες οφειλές με το συνολικό «φέσι» στο Δημόσιο να ξεπερνά το 1,033 δισ. ευρώ.

Στη δεύτερη θέση με 990 εκατ. ευρώ οφειλής εμφανίζονταν ο «Apostolides Panay Δημ», στην τρίτη με χρέη 794 εκατ. ευρώ ο «Ιωάννου Ιωάνν Νικ».

Στην πρώτη 20άδα των μεγαλοοφειλετών (φυσικά πρόσωπα) βρίσκονταν υποθέσεις από τα τελωνεία, με τα ποσά μόνο για τις πρώτες δεκάδες οφειλετών προσεγγίζουν τα 9 δις ευρώ.

Στην τέταρτη ο δικηγόρος «Ανθεμίδης Γεωρ. Νικ» με συνολική οφειλή 457,5 εκατ. Πρόκειται για πρόσωπα που «φιγουράρουν» στην κορυφή της λίστας τουλάχιστον από το 2019, ωστόσο τότε είχαν διαφορετική σειρά κατάταξης. Δυο θέσεις παρακάτω βρίσκονταν το όνομα του αδελφού του Γεώργιου Ανθεμίδη, Ηρακλή, ιατρού στο επάγγελμα με χρέη 444,3 εκατ. ευρώ.

Ακρόπολις Χρηματιστηριακή, Sprider, Ολυμπιακή και Express Service

Στις λίστες βρίσκονταν και πέρυσι (για μια ακόμα φορά) πτωχευμένες επιχειρήσεις ή εταιρίες που έχουν βάλει λουκέτο εδώ και χρόνια, όπως η εταιρεία ενδυμάτων Sprider, το ALTER, η Express Service, η Ασπίς Πρόνοια, η Δάρινγκ, η Εγνατία Ασφαλιστική, της οποίας η ασφαλιστική άδεια έχει ανακληθεί από το 2007, αλλά και η υπό εκκαθάριση παλαιά Τράπεζα Κρήτης.

Στις λίστες των νομικών προσώπων περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων:

·         Κατασκευαστικές και τεχνικές εταιρείες

·         Χρηματιστηριακές

·         Ασφαλιστικές

·         Αθλητικοί σύλλογοι

·         Ναυτιλιακές

·         Πετρελαϊκές

·         Διαφημιστικές

·         Εταιρείες μεταποίησης ενδυμάτων

·         Βιομηχανικές επιχειρήσεις κ.α.

Στη λίστα των νομικών προσώπων ο μεγαλύτερος οφειλέτης παρέμεινε η προ πολλού πτωχευμένη Ακρόπολις Χρηματιστηριακή με συνολικές οφειλές που υπερβαίνουν τα 13,2 δισ. ευρώ. Ακολουθεί η Ολυμπιακή Αεροπορία με συνολικά χρέη σχεδόν 2,28 δισ. ευρώ (σ.σ. στη λίστα περιλαμβάνεται και η «Ολυμπιακές Αερογραμμές» με οφειλή 512 εκατ., ευρώ) με οφειλές 1,133 δισ. ευρώ στην Εφορία και 1,834 δις. ευρώ στον ΕΦΚΑ. Στην πεντάδα  βρίσκονταν η εταιρεία «Carrera Mobile» η οποία εμφανίζεται να οφείλει 1,58 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Bloomberg: Οι Τούρκοι συρρέουν στην Ελλάδα λόγω των καλύτερων τιμών
Τι συμβαίνει πραγματικά με την 6ήμερη εργασία – Ποιους αφορά
Κτηματολόγιο: Πάνω από 400 οι κυβερνοεπιθέσεις – Απέτυχε η εισβολή κακόβουλου χρήστη