Χωρίς ασφαλιστική ικανότητα και κατ’ επέκταση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κινδυνεύουν να μείνουν περίπου 400.000 μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες) που έχουν οφειλές και δεν τις έχουν ρυθμίσει από την 1η Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επεξεργάζεται εναλλακτικές λύσεις για την εξασφάλιση της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης και ταυτόχρονα να ρυθμιστεί μέρος των συσσωρευμένων χρεών τους. Οι προτάσεις που έχουν τεθεί επι τάπητος είναι:

– Να διατηρηθεί η ασφαλιστική ικανότητα σε όσους μη μισθωτούς οφείλουν χρέη λόγω ιδιαίτερων συνθηκών όπως θεομηνίες, φυσικές καταστροφές κ.λ.π.

– Να χαθεί η ασφαλιστική ικανότητα σε όσους δεν ρυθμίσουν τα χρέη τους, αλλά ταυτόχρονα να αποσυνδεθούν τα ανήλικα τέκνα τους. Αυτό σημαίνει ότι θα μείνει ο οφειλέτης χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά όχι τα ανήλικα τέκνα του.

– Να διατηρηθεί η ασφαλιστική ικανότητα στους μη μισθωτούς για ένα ακόμη δίμηνο, μέχρι 1η Μαΐου, ώστε να τους δοθεί χρόνος για να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Ακόμη επί τάπητος έχει τεθεί η λύση που υιοθετήθηκε και πέρυσι, να δοθεί η δυνατότητα της μερικής καταβολής εισφορών για την κάλυψη των παροχών υγείας σε είδος.

Συγκεκριμένα, οι οφειλέτες κατέβαλαν μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές για το 2023 για τον κλάδο υγείας, της ασφαλιστικής κλάσης που είχαν επιλέξει, προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα έως και 28 Φεβρουαρίου 2024.

Πέρσι ένας μη μισθωτός μπορούσε να καταβάλει το ποσό των 723,6 ευρώ που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά υγείας για την πρώτη κατηγορία, ή το ποσό των 844,44 ευρώ που αντιστοιχεί στην δεύτερη κατηγορία – σωρευτικά για το έτος 2022- και ανανεώθηκε η ασφαλιστική του ικανότητα έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024, έστω και αν έχει άλλες ασφαλιστικές οφειλές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ 400.000 από 800.000 οφειλέτες επέλεξαν να καταβάλλουν την ετήσια εισφορά υπέρ υγείας.

Όσοι μη μισθωτοί έχουν οφειλές θα πρέπει είτε να τις αποπληρώσουν ή να τις ρυθμίσουν μέχρι 31 Ιανουαρίου 2024 για να μην χάσουν τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και περίθαλψης από 1η Μαρτίου καθώς λήγει η ισχύουσα ασφαλιστική τους ικανότητα.

Η απόφαση αφορά εκείνους που έχουν οφειλές από το 2017 στα Ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ) τα οποία ανέρχονται συνολικά στα 22,5 δισ. ευρώ και που λόγω κορονοϊού, είχαν τη δυνατότητα να καλύπτονται ιατροφαρμακευτικά, πληρώνοντας μόνο τη συμμετοχή τους για την ασφαλιστική ικανότητα. Να σημειωθεί ότι όσοι πληρώσουν εφάπαξ την οφειλή τους θα έχουν ασφαλιστική ικανότητα για έναν χρόνο.

Παροχές υγείας θα έχουν οι μη μισθωτοί που έχουν αποπληρώσει μέχρι τέλη Ιανουαρίου το σύνολο των εισφορών για υγεία και για σύνταξη, διαφορετικά θα μπορούν να μπουν σε πάγια ρύθμιση μέχρι 24 δόσεις, με την υποχρέωση της εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων εξόφλησης.

Στην πάγια ρύθμιση υπάγονται κατόπιν υποβολής αίτησης του οφειλέτη οι οφειλές οι οποίες καταβάλλονται:

α) σε 2 έως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις ή

β) σε 2 έως 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται μετά από ουσιαστικό έλεγχο.

Επισημαίνεται ότι το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της εν λόγω ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ.

Το ποσό της κύριας οφειλής που υπάγεται στην παρούσα ρύθμιση επιβαρύνεται από τον μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση με επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, προσαυξημένο κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες, ετησίως υπολογισμένο.

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Παραμένει η κόντρα Λαγκάρντ-αγορών για τα επιτόκια

ΔΕΗ: Από το χρεοκοπημένο «μαγαζάκι» της Χαλκοκονδύλη, στον ισχυρό όμιλο του Στάσση – Άρθρο παρέμβαση

Μητσοτάκης: Θα επιμείνουμε στην επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα