ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τη δυνατότητα σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις να δημιουργήσουν χώρους και υποδομές κατάλληλους να φιλοξενήσουν τα βρέφη των εργαζόμενων μητέρων όσο αυτές θα απασχολούνται στο χώρο εργασίας τους δίνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Στο συγκεκριμένο σχεδιασμό προβλέπεται και η απασχόληση δυο εργαζομένων ανά επιχείρηση, με ασφαλιστικές και μισθολογικές απολαβές καλυμμένες εξ’ ολοκλήρου από το κράτος, με αντικείμενο την φύλαξη των βρεφών.
Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης που θα τρέξει το 2022 έχει αναλάβει η αρμόδια υφυπουργός με αντικείμενο τη Δημογραφική Πολιτική, την Οικογένεια και την Ισότητα των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα με πόρους που θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σύμφωνα με πληροφορίες μέσω του προγράμματος θα επιδοτείται η πρόσληψη έως δύο ατόμων για δύο χρόνια ανά επιχείρηση για τη φύλαξη των βρεφών με την χρηματοδότηση πλήρως του απαιτούμενου εξοπλισμού.
Η επιδότηση 100% μισθού και εισφορών των εργαζομένων που θα απασχολούν στους χώρους αυτούς τα παιδιά θα έχει διάρκεια δύο χρόνια αρχικά και μελετάται η εφαρμογή ρήτρας διατήρησης του εργαζόμενου και του χώρου φύλαξης των παιδιών για συγκεκριμένο διάστημα. Μάλιστα εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος για επιπλέον δυο χρόνια.
Η προκήρυξη της δράσης θα γίνει στις αρχές του 2022 – προκειμένου οι χώροι φύλαξης να τεθούν σε λειτουργία έως το 2024 – και αρχικά απευθύνεται σε 120 επιχειρήσεις:
– 50 επιχειρήσεις άνω των 100 εργαζόμενων και
-70 επιχειρήσεις άνω των 200 εργαζόμενων (περιλαμβάνονται και τα εμπορικά κέντρα).
Αναλυτικότερα, θα δημιουργείται στις επιχειρήσεις ειδικά διαμορφωμένος χώρος που θα περιλαμβάνει δωμάτιο ύπνου, δωμάτιο θηλασμού, δωμάτιο αλλαγής πάνας, προσωπικά ντουλάπια φύλαξης ειδών καθημερινής ανάγκης των παιδιών, όπως πάνες, ρούχα κά.
Ο προϋπολογισμός της δράσης είναι 16 εκατ. ευρώ και προβλέπεται η ένταξη 120 μονάδων για την φύλαξη περίπου 2.500 παιδιών.
Όπως επισημαίνει η κ. Συρεγγέλα «Με το νέο πρόγραμμα που σχεδιάζουμε, βοηθάμε σημαντικά και ουσιαστικά τους νέους γονείς και κυρίως τις εργαζόμενες μητέρες. Στηρίζουμε τις γυναίκες που θέλουν να εργαστούν αλλά δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος φύλαξης των παιδιών τους και προτρέπουμε τις γυναίκες να μην εγκαταλείπουν την εργασία τους και τα όνειρά τους καθώς η ελληνική κυβέρνηση είναι στο πλευρό τους».
Σημειώνοντας ότι «δημιουργώντας χώρους φύλαξης βρεφών εντός των επιχειρήσεων, διευκολύνουμε και ενισχύουμε την απασχόληση των νέων μητέρων. Βοηθάμε τις μητέρες που δεν μπορούν να βρουν χώρο φύλαξης των παιδιών τους κοντά στην εργασία ή στο σπίτι τους. Με το νέο πρόγραμμά μας αντιμετωπίζουμε ακόμη ένα πρόβλημα που συναντούν αρκετοί γονείς, αυτό της ασυμβατότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών φύλαξης παιδιών με τις ώρες εργασίας των γονέων. Για τους εργαζόμενους γονείς που μπορεί να έχουν έκτακτες επαγγελματικές υποχρεώσεις ή θέλουν να εργάζονται υπερωρίες, η ευελιξία της φροντίδας των παιδιών είναι το ζητούμενο. Η παροχή υπηρεσιών φύλαξης στον χώρο εργασίας βοηθά τους γονείς να ξεπεράσουν όλες αυτές τις δυσκολίες και να απεγκλωβιστούν από τυχόν διλήμματα: καριέρα ή οικογένεια».
Η δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών σε μεγάλες επιχειρήσεις υπάρχουν σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία έχουν ήδη λάβει σειρά πρωτοβουλιών σε επίπεδο ιδιωτικού τομέα και κοινωνίας των πολιτικών οι οποίες συνοψίζονται στη δημιουργία υποδομών φροντίδας των παιδιών εντός των εταιρειών, εκστρατείες ευαισθητοποίησης για το ζήτημα της συμφιλίωσης μέσω της συμμετοχής κοινωνικών εταίρων και συνδικάτων, ενθάρρυνση των ανδρών να λαμβάνουν γονική άδεια και επιβράβευση εταιρειών που εφαρμόζουν πολιτικές που ευνοούν τη συμφιλίωση εργασίας και οικογένειας.
Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Επιταχύνουμε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μαζί με πρωτοπόρες ελληνικές επιχειρήσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike