Από τις αρχές του χρόνου η Ελλάδα έχει αξιολογηθεί ήδη τέσσερις φορές από ξένους οίκους και μέχρι στιγμής αυτό που έχει καταφέρει να επιτύχει είναι η αναβάθμιση των προοπτικών της αξιολόγησης της σε θετικές από σταθερές από την Standard & Poor’s.

Είχαν προηγηθεί, ο γερμανικός οίκος Scope Ratings (ΒΒΒ-) στις 26 Ιανουαρίου, η DBRS (ΒΒΒ) στις 8 Μαρτίου και η Moody’s (Ba1), που επέλεξαν να τηρήσουν στάση αναμονής διατηρώντας αμετάβλητες τις σταθερές προοπτικές και την αξιολόγηση της χώρας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως στις τέσσερις αξιολογήσεις μέχρι στιγμής από τις αρχές του έτους η Ελλάδα έχει πετύχει την αναβάθμιση των προοπτικών της αξιολόγησης της σε θετικές από την S&P, που σημαίνει ότι εντός των επόμενων 24 μηνών κάποια στιγμή ο οίκος μπορεί να δώσει στην χώρα μια ακόμη βαθμίδα εάν κρίνει πως έχει γίνει πρόοδος στα σημεία που έχει υποδείξει. Έτσι, έχοντας ήδη καλύψει το ένα τρίτο των φετινών, προγραμματισμένων, αξιολογήσεων η χώρα έχει πετύχει μόνο τη σημαντική αναβάθμιση από την S&P, που για αρκετούς στην αγορά δεν ήταν και αναμενόμενη και μάλιστα εν μέσω αναταραχής λόγω της σύγκρουσης στο μέτωπο Ιράν – Ισραήλ.

Στις 31 Μαίου

Τα επόμενα κρίσιμα ραντεβού είναι με τη Fitch στις 31 Μαΐου, ακριβώς πριν τις Ευρωεκλογές που αυξάνουν το βαθμό δυσκολίας για μια θετική έκπληξη καθώς παραδοσιακά οι οίκοι επιλέγουν να μην κινούνται κοντά σε εκλογικές αναμετρήσεις για να μην κατηγορηθούν για bias, ενώ ακολουθούν στις 12 Ιουλίου η Scope, στις 6 Σεπτεμβρίου η DBRS, στις 13 η Moody’s, στις 18 Οκτωβρίου η S&P, στις 22 Νοεμβρίου η Fitch και στις 6 Δεκεμβρίου η Fitch με την οποία ολοκληρώνεται ο φετινός κύκλος αξιολογήσεων.

Αυτό σημαίνει πως η χώρα έχει ακόμη 8 ευκαιρίες φέτος να βελτιώσει τη θέση της από κάποιον ή κάποιους από τους οίκους με στόχο στο κλείσιμο του έτους να έχει καταφέρει να σκαρφαλώσει τουλάχιστον ένα σκαλοπάτι στην κλίμακα των αξιολογήσεων από κάποιους εκ των οίκων. Θα έχει δε ιδιαίτερη βαρύτητα εάν στις όποιες κινήσεις αναβάθμισης συμπεριλαμβάνεται η Moody’s που είναι ο μεγαλύτερος οίκος και ο μόνος που δεν έχει δώσει στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα.

Μία ή και περισσότερες αναβαθμίσεις;

Ο στόχος του να έχει πετύχει η χώρα στο κλείσιμο του 2024 τουλάχιστον μια, στο καλύτερο σενάριο περισσότερες αναβαθμίσεις, είναι πολύ πιο σημαντικός από ότι προκύπτει σε μια πρώτη ανάγνωση, καθώς θα δείξει πως η χώρα κινείται γρήγορα στο μαραθώνιο των αναβαθμίσεων, ενδυναμώνοντας και τη ροή των επενδύσεων προς τη χώρα. Δεν πρέπει να υποτιμάται το ότι για να φθάσει η χώρα στα επίπεδα αξιολογήσεων που ήταν προ της κρίσης του 2010 χρειάζονται πολλές αναβαθμίσεις ακόμη οι οποίες απαιτούν χρόνο, ίσως και μια δεκαετία καθώς μεταξύ δύο αναβαθμίσεων συνήθως μεσολαβεί διάστημα 12 – 18 μηνών.

Υπό αυτό το πρίσμα οι επόμενοι μήνες είναι καθοριστικής σημασίας για το σήμα που θα δώσει η Ελλάδα στις αγορές και τους οίκους σε δύο κεντρικά μέτωπα: Την δυνατότητα της κυβέρνησης να προωθήσει μεταρρυθμίσεις οι οποίες χρονίζουν και πρέπει να γίνουν για να ξεκλειδώσει η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, όπως οι μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνης, και την δέσμευση της να μην υποκύψει σε δημοσιονομικές παροχές, ακόμη και εάν το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών προκαλέσει την οποιαδήποτε πίεση.

Αυτά τα δύο στοιχεία σε συνδυασμό με την προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, εστιάζοντας στην ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων με την πώληση ποσοστών στις τράπεζες παράλληλα με την εδραίωση του 5ου πόλου, είναι εκείνα που μπορούν να δώσουν στους οίκους το επιχείρημα να αναβαθμίσουν νωρίτερα και όχι αργότερα την οικονομία.

Αυτό είναι άλλωστε και το μεγαλύτερο στοίχημα που έχει να κερδίσει η ελληνική οικονομία καθώς η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι μόνο η αρχή και τα δύσκολα είναι μπροστά. Μάλιστα, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για κάθε σκαλοπάτι παραπάνω, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στην οικονομία, θα είναι εκείνα που θα μετρούν ολοένα περισσότερο.

Διαβάστε επίσης:

Νέο ισχυρό μήνυμα στις αγορές με υπερπλεόνασμα 1,9% το 2023 – Η δημοσιονομική πειθαρχία μονόδρομος παρά την υπεραπόδοση
Έντεκα χρόνια μετά: H Jumbo του Απόστολου Βακάκη πληρώνει ακόμη τη «θυσία» των καταθέσεων στην Κύπρο
Θανάσης Λασκαρίδης: Δέκα νεότευκτα bulkers για την Laskaridis Maritime