Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Χατζηδάκης στο Bloomberg: Κάτω από τα επίπεδα του 2009 το ελληνικό χρέος έως το 2028

O υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

O υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

Σημαντική αποκλιμάκωση του ελληνικού χρέους μέσα στα επόμενα 4 χρόνια κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες προαναγγέλλει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης προέβλεψε ότι το δημόσιο χρέος θα συρρικνωθεί στο «κοντά στο 130%» του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος έως το τέλος του 2028, ενισχυόμενος από μια οικονομία που έχει ξεπεράσει τις αντίστοιχες. «Πρόκειται για μια πραγματικά σημαντική μείωση», δήλωσε χαρακτηριστικά και εκτιμά πως σύντομα η χώρα μας θα διαθέτει μικρότερο ποσοστό χρέους και από την Ιταλία.

Το Bloomberg επισημαίνει πως ο δείκτης του χρέους κορυφώθηκε στο 207% το 2020 και ήδη προβλέπεται από την κυβέρνηση να συρρικνωθεί στο 152,7% φέτος. Οι νέες προβλέψεις θα συμπεριληφθούν σε δημοσιονομικό σχέδιο που θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες στις αρχές Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση προχωρά επίσης με την πρόωρη αποπληρωμή της πίστωσης διάσωσης συνολικής αξίας 8 δισεκατομμυρίων ευρώ που αφορά δάνεια της περιόδου 2026 – 28.

Όλες αυτές οι αποφάσεις υπογραμμίζουν τη δύναμη της οικονομίας και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει σε έναν δρόμο δημοσιονομικής σύνεσης, είπε ο Χατζηδάκης. «Αυτό το μήνυμα είναι πλήρως κατανοητό από τους οίκους αξιολόγησης, διάφορους διεθνείς οργανισμούς και τους επενδυτές στο εξωτερικό», πρόσθεσε.

Μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα

Αυτό που βοηθά την Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι μια οικονομία που ξεπερνά τις επιδόσεις των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών Αναπτύχθηκε 1,1% το δεύτερο τρίμηνο, τη στιγμή που η ευρωζώνη στο σύνολό της «έτρεξε» με ρυθμούς μόλις 0,2%.

Ο κ. Χατζηδάκης υπολογίζει τώρα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού της χώρας θα διαμορφωθεί στο 2,4% του ΑΕΠ φέτος, αντί της αρχικής εκτίμησης για 2,1%. Αυτό δίνει στην κυβέρνηση περιθώριο να αυξήσει τις δαπάνες. «Χάρη σε μια καλύτερη από την αναμενόμενη απόδοση του προϋπολογισμού, μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αυξήσει τις καθαρές της δαπάνες κατά «λίγο υψηλότερο από 3%» το 2025 — έναντι αρχικής πρόβλεψης 3% — ενώ θα μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται κατά μέσο όρο αυτού του ποσού μέχρι το τέλος του 2028 , παρατήρησε ο υπουργός.

Το placement της Εθνικής

Η κυβέρνηση πρόκειται επίσης να ολοκληρώσει μια ραγδαία κίνηση ιδιωτικοποιήσεων στον τραπεζικό τομέα που ξεκίνησε πριν από σχεδόν ένα χρόνο με την πλήρη έξοδο του κράτους από την Eurobank, την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς.

Στις αρχές Οκτωβρίου, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σχεδιάζει να προχωρήσει σε περαιτέρω διάθεση μεριδίου στην Εθνική Τράπεζα. «Μια πρόσθετη πώληση μετοχών από αυτές που κατέχει το ΤΧΣ είναι πιθανό να γίνει τον Οκτώβριο – υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι συνθήκες της αγοράς είναι ευνοϊκές», είπε ο Χατζηδάκης, χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για τον ακριβή χρόνο ή το μέγεθος μιας τέτοιας προσφοράς, αν και ελάχιστη ώρα νωρίτερα Έλληνας αξιωματούχος δήλωνε στο Reuters πως το placement θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Για να μην έχει ανταγωνιστικό μειονέκτημα η Εθνική Τράπεζα σε σχέση με τις άλλες τρεις κύριες τράπεζες της χώρας, «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταργηθούν τα ειδικά δικαιώματα που έχει το κράτος στον δανειστή», πρόσθεσε ο υπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Ουγγαρία: Μείωσε τα επιτόκια στο 6,5%

Reuters: Τη Δευτέρα ξεκινά το placement της Εθνικής για το 10%-12% των μετοχών

UBS για ελληνικές τράπεζες: Αναδύονται δυναμικά, για να ανταμείψουν τους μετόχους