«Ένα ερώτημα υπάρχει: υπό το φως των διατάξεων του Συντάγματος, αλλά και της κοινής πείρας, θέλουμε όλοι να αντιμετωπίσουμε την φοροδιαφυγή η προχωρούμε με ψηφοθηρική λογική; Σας πληροφορώ πάντως ότι και με ψηφοθηρική λογική να προχωρείτε, κάνετε λάθος. Διότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευθεί αποδεικνύεται ότι οι μισοί δικοί σας οπαδοί υποστηρίζουν αυτή τη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης. Προχωρούμε λοιπόν μπροστά μαζί με την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών και ακολουθώντας τις επιταγές της συνείδησής μας!».

Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης απευθυνόμενος προς τα στελέχη της αντιπολίτευσης, μιλώντας σήμερα στη Βουλή, επί της ένστασης αντισυνταγματικότητας για το φορολογικό νομοσχέδιο που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Χατζηδάκης έθεσε στην αντιπολίτευση το ερώτημα: «Θεωρείτε ότι το Σύνταγμα θεσπίστηκε για να καθαγιάσει την φοροδιαφυγή;» Ενώ απάντησε σε έναν προς έναν τους ισχυρισμούς των στελεχών της ως προς τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Ως προς τη έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής: η έκθεση έχει πράγματι διάφορες παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου αλλά δεν θα έχει πουθενά τη λέξη «αντισυνταγματικότητα».

2. Ως προς τις προβλέψεις του Συντάγματος: Το Σύνταγμα στο άρθρο 4 παράγραφος 5 αναφέρει ότι οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους. «Με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 71 % του συνόλου των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα κάτω από τον μισθωτό που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Πολλές φορές δε είναι και υπάλληλοι τους. Το πιστεύετε; Το πιστεύουν οι Έλληνες πολίτες; Έχουμε 430.000 περίπου ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν εισόδημα αποκλειστικά από το ελεύθερο επάγγελμα και οι οποίοι έχουν μέση φορολογική επιβάρυνση 867 ευρώ (μαζί με το τέλος επιτηδεύματος που είναι 650 ευρώ). Ο μέσος συνταξιούχος, φαντάζομαι ενδιαφέρεστε και για τους συνταξιούχους, πληρώνει 938 ευρώ και ο μέσος εργαζόμενος, πολλές φορές εργαζόμενος στους ελεύθερους επαγγελματίες, πληρώνει 1161 ευρώ. Και επίσης μεταξύ των ίδιων των ελεύθερων επαγγελματιών, το 4 % πληρώνει το 51 % της συνολικής φορολογίας όλου του κλάδου των ελεύθερων επαγγελματιών. Αυτήν την κοινωνική δικαιοσύνη υπερασπίζεστε;»

3. Ως προς την «κοινή πείρα» που επικαλέστηκε η αντιπολίτευση στην ένσταση : «Δεν έχω δει εγώ τουλάχιστον με τη δική μου πείρα πολλούς εργαζόμενους οι οποίοι να αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και να βγάζουν παραπάνω λεφτά από τα αφεντικά τους. Δεν ξέρω αν υπάρχουν εξαιρέσεις. Γι’ αυτό το τεκμήριο είναι μαχητό. Αλλά πάντως ο κανόνας είναι ότι το αφεντικό βγάζει περισσότερα από τον υπάλληλο του. Εσείς τουλάχιστον στην αριστερά θα έπρεπε να το έχετε αντιληφθεί», τόνισε ο υπουργός. Παρέθεσε επίσης παραδείγματα  από έναν κλάδο σύμφωνα με τα οποία το 84 % των ιδιοκτητών μπαρ (που μπορεί να έχουν 5,1 0, 20 ή 30 υπαλλήλους), δηλώνουν εισόδημα κάτω από το εισόδημα του μισθωτού με τον κατώτατο μισθό. «Τι πρέπει να κάνουμε; Να το καταπιούμε αμάσητο; Να πούμε δε βαριέσαι; Επειδή αυτοί μπορεί να ψηφίζουν τον έναν ή τον άλλον; Είναι κριτήριο σύγχρονης πολιτικής και κοινωνικής δικαιοσύνης αυτό; Και ήρθατε σήμερα σύσσωμη η αντιπολίτευση να κουνήσει το δάχτυλο;», διερωτήθηκε ο κ. Χατζηδάκης.

4. Ως προς το «οριζόντιο» τεκμήριο. «Δεν βλέπετε τις εξαιρέσεις που γίνονται για τους ανάπηρους; Δε βλέπετε τις εξαιρέσεις για τους πολύτεκνους, για τις μονογονεϊκές οικογένειες, τα μικρά χωριά, τα νησιά κάτω από 3100 κατοίκους; Δεν βλέπετε τις εξαιρέσεις που γίνονται για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις που για τα τρία πρώτα χρόνια δεν υπάγονται καθόλου στο τεκμήριο, στη συνέχεια κατά 33 % και στον πέμπτο χρόνο κατά 67 %; Και επίσης δε βλέπετε τις προσαυξήσεις λόγω μισθοδοσίας και λόγω φυσικά τζίρου που ακριβώς υπάρχουν για να είναι πιο δίκαιο το τεκμήριο και να μην είναι οριζόντιο; Όλα αυτά είναι οριζόντια;» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

5. Ως προς το ότι οι επαγγελματίες θα δηλώνουν το κατώτατο επίπεδο εισοδήματος: «Κάνετε λάθος. Διότι ακριβώς απελευθερώνονται πόροι από την ΑΑΔΕ για να γίνονται πιο στοχευμένοι έλεγχοι και επίσης εισάγονται διατάξεις για τις λεγόμενες έμμεσες τεχνικές ελέγχου ακριβώς για να εντοπίζονται περισσότερο αυτοί που καταχρώνται των διατάξεων», ανέφερε ο υπουργός.

6. Ως προς τα τεκμήρια που ήδη ισχύουν στην ελληνική  νομοθεσία: «Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τι είναι; Όταν προσδιορίζεις στις αγοραπωλησίες τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων χωρίς να λαμβάνεις υπόψη τι σου λέει ο αγοραστής ή ο πωλητής, είναι ή όχι τεκμήριο; Τα τεκμήρια διαβίωσης που ισχύουν με όλες τις κυβερνήσεις με το νόμο 4172 του 2013 είναι αντικειμενικό κριτήριο η δεν είναι; Και γιατί δε σας ενοχλούσαν αυτά και σας ενοχλεί μόνο αυτό;» διερωτήθηκε ο υπουργός.

7. Ως προς το αν το τεκμήριο είναι μαχητό: «Αν δείτε το νόμο 4172 του 2013 για τα τεκμήρια διαβίωσης θα δείτε ότι σε πάρα πολλά σημεία οι διατυπώσεις είναι ίδιες για την μαχητότητα του τεκμηρίου, με τον νόμο που φέρνουμε σήμερα. Το δικό μας νομοσχέδιο είναι πιο εξειδικευμένο, πιο συγκεκριμένο και κάνει το τεκμήριο όσο μαχητό θα μπορούσε να είναι. Επομένως καλό θα είναι πριν κάνετε αυτές τις ενστάσεις να έχετε μεγαλύτερη επαφή με τα κείμενα, με τους νόμους που δεν έχουν αμφισβητηθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας διότι εμείς πάνω σε αυτό το μονοπάτι βαδίζουμε», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

8. Ως προς τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας: Η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας λαμβάνεται απολύτως υπόψη, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Το ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει θεωρήσει ως Συνταγματικό το τέλος επιτηδεύματος που εμείς καταργούμε σε δύο χρόνια, νωρίτερα από ότι είχαμε υποσχεθεί, και το οποίο είχε πράγματι ένα οριζόντιο χαρακτήρα. Διερωτώμαι λοιπόν πως είναι δυνατόν να είναι συνταγματικό το τέλος επιτηδεύματος και να είναι αντισυνταγματικός ένας νόμος που θεσπίζει ένα τεκμήριο, το οποίο έχει θεσπιστεί σε άλλους νόμους προηγουμένως οι οποίοι έχουν θεωρηθεί συνταγματικοί από το Συμβούλιο της Επικρατείας».

«Δεν μου τυχαίνει πρώτη φορά να υπάρχει ένσταση αντισυνταγματικότητας σε νομοσχέδιο που φέρνω», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης και κατέληξε: «Το έζησα στον περιβαλλοντικό νόμο, κηρύχθηκε συνταγματικός. Το έζησα στο νόμο για την ΔΕΗ, κηρύχθηκε συνταγματικός. Το έζησα στο νόμο για τους πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές, κηρύχθηκε συνταγματικός. Το έζησα στο νέο νόμο για τον ΕΦΚΑ, κηρύχθηκε συνταγματικός. Και αυτός ο νόμος θα κηρυχθεί συνταγματικός γιατί είναι ένας δίκαιος νόμος που προσπαθεί να επιβάλει δίκαια τα φορολογικά βάρη».

Διαβάστε επίσης:

Ανάπτυξη 2,1% στο τρίτο τρίμηνο του έτους

Δεν μειώνονται οι συντάξεις χηρείας – Τι θα συμβεί στον ιδιωτικό τομέα

Πάνω από 338.000 μεταβιβάσεις ακινήτων το 2022