Στη μη έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών και στις χαμηλές προμήθειες αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, το πρωί της Τρίτης (03/12), μιλώντας στο OPEN.

Ο υπουργός ταυτόχρονα μίλησε για τη μείωση 50% στις χαμηλές προμήθειες (σ.σ. δηλαδή προμήθειες πληρωμών και εμβασμάτων) για τις οποίες αν χρειαστεί, θα νομοθετήσει σχετικά. Επιπλέον, αναγνώρισε ως μείζον θέμα τη στέγαση, σημειώνοντας ότι «και εκεί θα υπάρξουν παρεμβάσεις ουσίας σε συνεργασία με τις τράπεζες».

Σχετικά με τον φόρο σημείωσε πως «οι τράπεζες τώρα μόλις βγήκαν από μια ευαίσθητη περίοδο. Έναντι των υπολοίπων επιχειρήσεων πληρώνουν υψηλότερη φορολογία (DTC- αναβαλλόμενος φόρος) έχοντας έναν συντελεστή 29% έναντι 22% των υπολοίπων εταιρειών».

«Αυτοί είναι οι λόγοι που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποφάσισε να μην προχωρήσει σε ένα παρόμοιο μέτρο», τόνισε.

Συμπλήρωσε, δε, ότι πρόσφατα έγιναν τα placements και αν γίνονταν κάτι τέτοιο θα στέλνονταν ένα αρνητικό μήνυμα για τις επενδύσεις.

«Η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί λύσεις. Κάντε μερικές ημέρες υπομονή γιατί οι απαντήσεις που θα δώσουμε θα είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσες και πολύ πιο χρήσιμες», δήλωσε.

Ωστόσο, αναγνώρισε την «ανάγκη επέκτασης του συστήματος πληρωμών IRIS παντού, ώστε αρκετές συναλλαγές να είναι δωρεάν όπως επίσης είναι ανάγκη να μειωθούν οι προμήθειες των τραπεζών ακόμη και στο μισό, σε ό,τι αφορά αυτές που αφορούν μικρές καθημερινές συναλλαγές».

Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για το υψηλό spread μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και των αντίστοιχων χορηγήσεων και σημείωσε την «πολύ μεγάλη ψαλίδα έναντι του τι συμβαίνει στη λοιπή Ευρώπη. Ως προς τα ακίνητα, δεν είναι βέβαιο το τι μέτρα θα προκριθούν, ωστόσο θα αποτελέσουν μέτρα τα οποία θα οδηγήσουν στην αύξηση προσφοράς ακινήτων στην αγορά σε συνεργασία με τις τράπεζες».

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ: Ζητά επιβολή εισφοράς σε κέρδη των τραπεζών που ξεπερνούν τα 400 εκ. ευρώ στα πρότυπα της Ισπανίας

Μεγάλη ανατροπή στα Airbnb – Πώς θα πετύχουν τριετή φοροαπαλλαγή οι ιδιοκτήτες

Δώρο Χριστουγέννων: Πώς υπολογίζεται σε εργαζομένους και ανέργους- Πότε καταβάλλεται