Ανοικτή διαβούλευση με πολίτες και συναρμόδιους φορείς για την πλήρη αναβάθμιση των τριών μητροπολιτικών πάρκων, αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής (Πεδίον Άρεως, «Αντώνης Τρίτσης», Αττικό Άλσος»), ξεκινά η «Νέα Μητροπολιτική Αττική ΑΕ», στο πλαίσιο υλοποίησης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ).

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο Περιφερειακό Πρόγραμμα «Αττική 2021-2027».

1

Στόχο έχει την από κοινού διαμόρφωση μίας στρατηγικής που θα μεταμορφώσει τους χώρους πρασίνου σε σύγχρονες, λειτουργικές και φιλικές προς το περιβάλλον αστικές οάσεις.

Σημειώνεται, ότι οι περιοχές επιρροής των χώρων παρέμβασης αφορούν πυκνοκατοικημένες ζώνες του λεκανοπεδίου, στις οποίες ζει περίπου το 35% του πληθυσμού της Αττικής.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Περιφέρεια Αττικής, αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, της βιωσιμότητας και της αναβάθμισης των δημόσιων χώρων πρασίνου, προχωρά στη διαμόρφωση μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής, με βασικούς στόχους:

– Την προστασία και ασφάλεια των πάρκων και των επισκεπτών, με έμφαση στην ενίσχυση των μέτρων αειφορίας και τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους.

– Τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση, μέσω της ενσωμάτωσης σύγχρονων τεχνολογιών και της βελτίωσης της προσβασιμότητας για όλους.

– Τη διασύνδεση των χώρων πρασίνου, με σκοπό την ανάδειξη του διακριτού χαρακτήρα τους και την προώθηση μίας ενιαίας μητροπολιτικής ταυτότητας.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, υπενθυμίζει ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα δεσμεύτηκε πως «τα μητροπολιτικά πάρκα της Αττικής δεν θα αφεθούν άλλο στην εγκατάλειψη και την αδιαφορία. Τα προηγούμενα χρόνια, πολλοί από τους χώρους αυτούς είχαν παραδοθεί στην αυθαιρεσία και είχαν μετατραπεί σε τόπους έκνομων πράξεων (π.χ. εμπορίας και χρήσης ναρκωτικών), με αποτέλεσμα να απομακρύνουν αντί να προσελκύουν τους πολίτες». Ο περιφερειάρχης επισημαίνει ότι αυτή η εικόνα αρχίζει πλέον και αλλάζει, καθώς «σχεδιάζουμε και υλοποιούμε μια συνολική στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης, που θα αποδώσει στους πολίτες της Αττικής σύγχρονους, ασφαλείς και λειτουργικούς χώρους πρασίνου».

Ο ίδιος τονίζει ότι με τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης δημιουργείται ένα ενιαίο διαχειριστικό πλαίσιο για την πλήρη αναβάθμιση των πάρκων, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο ασφάλειας και λειτουργικότητας. «Με εξασφαλισμένους πόρους και σαφές χρονοδιάγραμμα, βάζουμε τέλος στην αποσπασματική διαχείριση και προχωράμε σε ένα μοντέλο που θα εγγυηθεί τη μακροπρόθεσμη προστασία και βιωσιμότητά τους», επισημαίνει.

«Οι χώροι αυτοί ανήκουν σε όλους. Το Πεδίον του Άρεως, το Αττικό Άλσος και το Πάρκο “Αντώνης Τρίτσης”δεν είναι απλώς πνεύμονες πρασίνου, αλλά χώροι συνάντησης, αναψυχής και πολιτισμού, που πρέπει να είναι ανοιχτοί, ασφαλείς και ελκυστικοί για τα μικρά παιδιά, για τους νέους που αθλούνται, για τις μανάδες που επιθυμούν να πάρουν το καροτσάκι και να βγάλουν βόλτα το μωρό τους, για τις παρέες των ηλικιωμένων που θέλουν να περπατήσουν ή να συζητήσουν καθισμένοι στα παγκάκια. Καλώ όλους να συμμετέχουν ενεργά στη διαβούλευση. Η άποψή σας είναι πολύτιμη, γιατί η νέα εποχή για τα μητροπολιτικά πάρκα της Αττικής χτίζεται μαζί με τους πολίτες», καταλήγει ο κ. Χαρδαλιάς.

Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχή στη διαβούλευση επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.developattica.gr ή επικοινωνήστε με το [email protected], καθώς και στο 210 9213946.

 

Διαβάστε επίσης:

Δούκας: Επισκέφτηκε τις οικογένειες από Σαντορίνη, που φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις του δήμου Αθηναίων

Δούκας: «Τον τελευταίο έναν χρόνο η Αθήνα αλλάζει – Μέρα με τη μέρα, σε κάθε γειτονιά»

Γιαννίτσης σε Ανδρουλάκη: Ευχαριστώ που στηρίξατε την υποψηφιότητά μου