ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με την χορήγηση χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων έως 150.000 ευρώ σε 10.000 νέους έως 39 ετών αναμένεται να ξεκινήσει πριν το τέλος του έτους η στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης.
Πρόκειται για την πρώτη δράση που θα ενεργοποιηθεί και θα χρηματοδοτηθεί αρχικά με πόρους ύψους 500 εκατ. ευρώ με συγχρηματοδότηση 375 εκατ. από το κράτος (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) και 125 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες. Συνολικά για το πρόγραμμα στέγασης, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, θα διατεθούν 1,8 δισ. ευρώ για 100.000 ωφελούμενους για να αποκτήσουν ή να μισθώσουν τη νέα τους κατοικία.
Το πλέγμα των δράσεων για την στέγαση πολιτική παρουσιάζεται σήμερα το πρωί από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, τον Υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο και τον Διοικητή της Δ.ΥΠ.Α Σπύρο Πρωτοψάλτη. Οι εξαγγελίες θα είναι άμεσης, αλλά και μακροπρόθεσμης υλοποίησης και θα απευθύνονται σε νέους έως 39 ετών, φοιτητές και νέα ζευγάρια που μένουν αναγκαστικά στο πατρικό τους, καθώς οι αυξημένες τιμές των ακινήτων και ειδικά των μικρών διαμερισμάτων τους εμποδίζουν να αποκτήσουν τη δική τους στέγη.
Τα 6+1 μέτρα για φθηνότερη στέγη σε νέους
6+1 μέτρα για φθηνότερη στέγη περιλαμβάνει η στρατηγική κοινωνικής στέγασης της κυβέρνησης.
Τα μέτρα αυτά είναι:
1. Άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για νέους 25-39 ετών
2. Μαζική ανακαίνιση κενών κατοικιών
3. Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου μέσω του θεσμού κοινωνικής αντιπαροχής
4. Επιδότηση για ενεργειακή αναβάθμιση ιδιοκατοικούμενης κατοικίας για νέους 18-39 ετών
5. Επιδότηση ανακαίνισης κατοικιών για μακροχρόνια μίσθωση
6. Δημιουργία νέων σύγχρονων φοιτητικών εστιών
7. Αύξηση φοιτητικού επιδόματος
Δείτε ΕΔΩ την Παρουσίαση της Στρατηγικής Κοινωνικής Στέγασης
Δείτε LIVE την παρουσίαση της Στρατηγικής Κοινωνικής Στέγασης
Σκοπός της πρώτης δράσης με 10.000 νέους ωφελούμενους έως 39 ετών είναι η αγορά παλαιάς πρώτης κατοικίας με την εξασφάλιση πάρα πολύ χαμηλού, σχεδόν μηδενικού επιτοκίου. Σύμφωνα με πληροφορίες το ύψος του δανείου δεν θα ξεπερνά τις 150.000 ευρώ, ο άνεργος θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στη λίστα της ΔΥΠΑ και θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, ένα ζευγάρι, με ελάχιστη συμμετοχή, θα μπορεί να αγοράσει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με μηνιαίες δόσεις 275 ευρώ. Ποσό, δηλαδή, πολύ μικρότερο από το ενοίκιο που θα έδινε για να μισθώσει μία κατοικία.
Όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, οι τράπεζες θα κάνουν και την επιλογή με κάποια συγκεκριμένα κριτήρια και γι’ αυτό το λόγο, το επιτόκιο, επειδή τα ¾ του δανείου θα είναι άτοκα, θα είναι πολύ χαμηλό- με σημερινά δεδομένα θα είναι 1%.
Επιπλέον, θα θεσμοθετηθεί ένα καινούργιο εργαλείο, η «κοινωνική αντιπαροχή». Δηλαδή, η ΔΥΠΑ θα μπορεί αξιοποιώντας τα περιουσιακά της στοιχεία να εκμισθώνει αδόμητα ακίνητα για περισσότερο από 20 έτη. Στην περίπτωση τέτοιας μίσθωσης, ο μισθωτής μετά από δημοπρασία αναλαμβάνει την οικοδόμηση.
Για παράδειγμα, αν ανεγερθεί συγκρότημα 50 διαμερισμάτων και καταστημάτων, τα 35 θα διατεθούν σε δικαιούχους και τα 15 θα δοθούν προς εμπορική εκμετάλλευση.
Παράλληλα ξεκινά ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το «Εστία 2». Το Δημόσιο θα μισθώνει, σε πρώτη φάση, 1.000 ιδιωτικά ακίνητα για να τα διαθέτει, στη συνέχεια, με διαδικασίες-εξπρές και πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτα νοικοκυριά.
Συγκεκριμένα η στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης περιλαμβάνει:
-Ειδικό πρόγραμμα χορήγησης δανείων με πόρους αρχικά 500 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκ. από το κράτος και 125 εκ. από τις τράπεζες. Ποιος είναι ο σκοπός; Να εξασφαλιστούν πάρα πολύ χαμηλό, σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, για την αγορά πρώτης κατοικίας από χιλιάδες συμπολίτες μας μέχρι 39 ετών, σε περιοχές με πιο παλαιά κτίρια. Πρακτικά, ένα ζευγάρι, με ελάχιστη συμμετοχή, θα αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με μηνιαίες δόσεις 275 ευρώ. Ποσό, δηλαδή, πολύ μικρότερο από το ενοίκιο που θα έδινε.
-Στοχευμένο πρόγραμμα «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.
-Παροχή κινήτρου σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων με την καταβολή επιδότησης μέχρι 10.000 ευρώ για την ανακαίνιση τους. Με την υποχρέωση, όμως, να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Η πολιτεία έτσι καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κάθε κλειστού διαμερίσματος.
-Θεσμοθέτηση της «κοινωνικής αντιπαροχής» για τα δημόσια οικόπεδα και κτίρια. Με αυτό τον τρόπο το κράτος θα προσφέρει αδρανή περιουσιακά του στοιχεία σε ιδιώτες κατασκευαστές και εκείνοι, με έξοδά τους, θα χτίζουν σύγχρονες κατοικίες. Οι μισές θα ενοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους μισθωτές, ενώ οι υπόλοιποι χώροι θα αξιοποιούνται εμπορικά από τους ιδιώτες.
-Έναρξη του προγράμματος «Εστία 2» τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το Δημόσιο θα μισθώσει, σε πρώτη φάση, 1.000 ιδιωτικά ακίνητα. Για να τα διαθέσει, στη συνέχεια, με διαδικασίες-εξπρές και πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτα νοικοκυριά.
Η στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης για την στήριξη των νέων ζευγαριών θα γίνει από τη ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ αξιοποιώντας αποθεματικό που υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ.
Παράλληλα η ΔΥΠΑ θα επιδιώξει την δημιουργία μιας δεξαμενής ακινήτων τα οποία θα μπορούσαν να παραχωρηθούν σε νέους εργαζόμενους και άνεργους με χαμηλό ενοίκιο, ώστε σταδιακά σε βάθος ετών να αποκτήσουν δικό τους ακίνητο (rent-to-own).
Πρόκειται για μια συμφωνία ενοικίασης, στην οποία νοικιάζεις ένα σπίτι για ορισμένο χρονικό διάστημα, με δυνατότητα αγοράς πριν από τη λήξη της μίσθωσης. Οι συμφωνίες ενοικίασης αποτελούνται από δύο μέρη: το πρώτο μέρος θα αφορά την τυπική σύμβαση μίσθωσης και το δεύτερο την αγορά του ακινήτου.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών