Σε μικρή, αναθεώρηση προς τα κάτω της πρόβλεψης του για ανάπτυξη για  το 2023,  προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η αναθεώρηση, σε σχέση με την πρόβλεψη του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού για αύξηση 2,1%,  πιθανόν θα ενσωματωθεί στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που πρόκειται να καταθέσει εντός του Νοεμβρίου στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μικρή  αναθεώρηση δεν έχει μεν κλειδώσει οριστικά, θεωρείται όμως πολύ πιθανή  καθώς έχουν επιδεινωθεί οι προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία. Η επιδείνωση των προσδοκιών για την ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται να αποτυπωθεί στις φθινοπωρινές προβλέψεις για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, που δημοσιοποιεί η Κομισιόν προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας. Την ίδια στιγμή, πιθανότατα ανοδικά αναμένεται να αναθεωρηθεί και η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό, ελαφρώς πάνω από το 3% για το 2023, επίσης με το τελικό σχέδιο του  προϋπολογισμού.

Παρά την επιδείνωση του περιβάλλοντος στην ευρωπαϊκή οικονομία και τη συνεχιζόμενη κρίση, στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκφράζουν την πεποίθηση πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2023 θα παραμείνει θετικός, αποκλείοντας το ενδεχόμενο στασιμότητας η ακόμη χειρότερα ύφεσης.

Όπως μάλιστα εκτιμούν η ελληνική οικονομία θα έχει ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο και αυτό θα γίνει κυρίως λόγω της αύξησης των επενδύσεων που είναι ένα πολύ ισχυρό ποιοτικό στοιχείο. Η επενδυτική αύξηση στηρίζεται αφενός  στην υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, άλλων προγραμμάτων με επιδοτήσεις, μεταξύ αυτών πχ και το Εξοικονομώ, αλλά και των μεγάλων έργων που επιταχύνονται. Ταυτόχρονα όμως δρομολογούνται και άλλα μικρότερα δημόσια έργα αλλά και κατασκευαστικά προγράμματα που εκτιμάται πως μπορούν να λειτουργήσουν ως ανάχωμα διατηρώντας το θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ, παρά τη συνέχιση των πιέσεων τον επόμενο χρόνο.

Το υπουργείο Οικονομικών στο προσχέδιο του προϋπολογισμού στις αρχές Οκτωβρίου είχε τοποθετήσει στο 2,1% την εκτίμηση για το ρυθμό ανάπτυξης το 2023, στο 3% την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό και στο 0,7% το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Πιο δυσοίωνες είναι εκτιμήσεις που έχουν διατυπωθεί από κάποιους ξένους οίκους. Για παράδειγμα αίσθηση προκάλεσε προ ημερών η εκτίμηση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings πως τον επόμενο χρόνο είναι πιθανόν η Ελλάδα να έχει οριακή ύφεση 0,2%. Σύμφωνα με τον οίκο, η οικονομική δραστηριότητα θα παραμείνει στάσιμη το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, προτού επιταχυνθεί το δεύτερο εξάμηνο. Η ανάκαμψη αναμένεται να εδραιωθεί περισσότερο το 2024, με σταθερή ανάπτυξη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, υποδηλώνοντας ετήσια αύξηση 1,8%.Επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ελλάδα σε επίπεδα κάτω του 2% το 2023 έπειτα από μια ισχυρή φετινή επίδοση είναι και η πιο πρόσφατη πρόβλεψη της Standard & Poors.

Διαβάστε επίσης: