ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με αρκετά χαμηλές προσδοκίες αναμένουν κυβέρνηση και αγορά την σημερινή αξιολόγηση της οικονομίας από τη Fitch, που είναι η προτελευταία, προγραμματισμένη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από διεθνή οίκο, φέτος. Όπως σχολιάζουν αρμόδιες πηγές μια θετική κίνηση θα ήταν καλοδεχούμενη έκπληξη, που εκτιμάται ωστόσο πως συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες να συμβεί.
Το κλίμα άλλωστε δεν βοήθησε η αμετακίνητη στάση της Moody’s, που είναι ο πλέον αυστηρός οίκος για την Ελλάδα αφού είναι ο μόνος ο οποίος διατηρεί τη χώρα τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
«Αν η Moody’s αγκυροβολεί και παραμένει αμετακίνητη είναι προφανές πως το κλίμα βαραίνει και ίσως καθίσταται δύσκολο και για τους άλλους οίκους να τολμήσουν μια νέα αναβάθμιση» εκτιμά στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. Με τα έως τώρα δεδομένα τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όσο και στην κεντρική κυβέρνηση χωρίς να το αποκλείουν, κρατούν μικρό καλάθι για θετικές εκπλήξεις, συνολικά έως το τέλος του έτους, αφού η κρίση καθιστά εξαιρετικά προσεκτικούς όλους τους παίκτες μέχρι να διαφανεί κάποιο φως στο τούνελ από το πολεμικό μέτωπο. Μετά τη Fitch που, αν, δημοσιοποιήσει νέα έκθεση θα το κάνει σήμερα, η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση για φέτος είναι από τη Standard & Poor’s στις 21 Οκτωβρίου.
Η βελτίωση θεμελιωδών μεγεθών για την ελληνική οικονομία φέτος δεν περνά απαρατήρητη από τους οίκους και δεν θα μπορούσε άλλωστε αφού η χώρα με ρυθμό ανάπτυξη 6% είναι μια μεγάλη εξαίρεση σε επίπεδο ευρωζώνης. Η μεγάλη αγωνία όμως εντοπίζεται στο 2023, μια χρονιά που κυριαρχεί η αβεβαιότητα για την πορεία της ανάπτυξης, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, πληθωρισμού και σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.
Οι υποθέσεις στις οποίες έχει στηριχθεί ο νέος προϋπολογισμός αφορούν σε μια σχετικά ήπια ύφεση σε μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Εάν όμως αυτό το σενάριο δεν επιβεβαιωθεί τότε και η ανάπτυξη στην Ελλάδα μπορεί να διολισθήσει προς τη στασιμότητα ή/και την ύφεση, τραυματίζοντας την εικόνα του τραπεζικού κλάδου και μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων.
Αν και όλες οι πλευρές σπεύδουν να στείλουν καθησυχαστικά μηνύματα, με βάση τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, εντούτοις η ανησυχία είναι υπαρκτή και οι προσεχείς μήνες θα είναι κρίσιμοι. Υπό αυτό το πρίσμα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023, μετά τις εκλογές και πιθανόν έως το φθινόπωρο του 2023 που είναι το βασικό σενάριο, αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, τουλάχιστον όσο διαρκεί ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση.
Εν τω μεταξύ σήμερα ολοκληρώνεται στην Αθήνα η τεχνική αξιολόγηση της οικονομίας από τους θεσμούς, η πρώτη μετά την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.
Την ερχόμενη Τρίτη 11 Οκτωβρίου αναμένονται οι τελικές συνομιλίες των επικεφαλής των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση για την τελική συλλογή στοιχείων και εκτιμήσεων που θα συνεκτιμηθούν για τη σύνταξη της έκθεσης των θεσμών εντός Νοεμβρίου.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Ρούμπιο με Φιντάν – Τι αναφέρει η Άγκυρα
- Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Συλλυπητήριο μήνυμα στον Ερντογάν για τα θύματα της τραγωδίας στο θέρετρο Καρτάλκαγια
- Amazon: Κλείνει όλες τις αποθήκες της στο Κεμπέκ και προχωρά σε απολύσεις
- Τουρκία: Εγκρίθηκε η αναθεωρημένη «Κόκκινη Βίβλος Εθνικής Ασφάλειας»