Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

ΧΑ: Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για HELLENiQ ENERGY, Motor Oil, Autohellas, Σαράντης και Optima Bank

Χρηματιστήριο Αθηνών

Χρηματιστήριο Αθηνών

Οι εισηγμένες που ανακοινώνουν τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου ή επίκειται να τα ανακοινώσουν στις επόμενες εβδομάδες είναι στο «στόχαστρο» της αγοράς και των αναλυτών.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley και οι αναλυτές της Ricardo Rezende, Giuseppe Villari και Luis Garcia προχωρούν σε μικρή μείωση των τιμών στόχων για τις HELLENiQ Energy (ΕΛΠΕ) και Motor Oil, χωρίς να αλλάζουν τις συστάσεις για τις μετοχές τους. Η σύσταση για τη Motor Oil παραμένει υπεραπόδοση έναντι της αγοράς (overweight) με νέα τιμή στόχο τα 27 ευρώ από 29 ευρώ πριν. Για την HELLENiQ Energy, η σύσταση διατηρείται σε ίση απόδοση έναντι της αγοράς (equalweight) με μείωση της τιμής στόχου στα 7 ευρώ από 8 ευρώ πριν.

«Ενσωματώνουμε τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου, αποτιμούμε τις τιμές των εμπορευμάτων (κυρίως προς τα κάτω σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις), εισάγουμε τριμηνιαίες προβλέψεις για το 2025, ενσωματώνουμε τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις για τα μακροοικονομικά και τα εμπορεύματα και επικαιροποιούμε τα ποσά πληρωμής φόρου αλληλεγγύης για την HELLENiQ και την Motor Oil. Εξορθολογίζουμε επίσης τις παραδοχές μας για το κόστος κεφαλαίου, ώστε να ευθυγραμμιστούμε καλύτερα με την υπόλοιπη κάλυψή μας. Τα χαμηλότερα περιθώρια διύλισης είναι ο κύριος λόγος για τις χαμηλότερες τιμές στόχους στα σενάρια base/bull/bear για τις εταιρείες», εξηγεί η ομάδα ανάλυσης.

Για τη HELLENiQ ENERGY Holdings επισημαίνουν ότι έχει ήδη δημοσιοποιήσει τα ενδεικτικά της περιθώρια για το τρίμηνο και βλέπουν ότι το consensus έχει ήδη ευθυγραμμιστεί με τις εκτιμήσεις της διοίκησης. «Αναμένουμε στο γ’ τρίμηνο adj. EBITDA διύλισης €94 εκατ. σε σύγκριση με 179 εκατ. στο β’ τρίμηνο. Όσον αφορά τα ενοποιημένα EBITDA, τα βλέπουμε στα 158 εκατ., λίγο πολύ σε ευθυγράμμιση με το consensus της VA. Η κατώτατη γραμμή θα επηρεαστεί από την καταχώρηση φόρου αλληλεγγύης ύψους 173 εκατ., οδηγώντας σε καθαρή ζημιά ύψους 144 εκατ. (+28 εκατ. αν είναι προσαρμοσμένη). Η εστίαση, πιστεύουμε, θα πρέπει να επικεντρωθεί στα σχόλια της διοίκησης για τα περιθώρια διύλισης του δ’ τριμήνου και στην έναρξη λειτουργίας της διευρυμένης δυναμικότητας του πολυπροπυλενίου», εξηγούν οι αναλυτές.

Η HELLENiQ προσφέρει τη δεύτερη μεγαλύτερη σχετική έκθεση στη διύλιση σε όλη την κάλυψή μας, σε συνδυασμό με καλά οριοθετημένα σχέδια για επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και ένα υποστηρικτικό μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Φέτος, ωστόσο, η μετοχή έχει υπεραποδώσει έναντι των 4 άλλων ονομάτων διύλισης που καλύπτουμε, αφήνοντας περιορισμένα περιθώρια για περαιτέρω υπεραπόδοση, κατά την άποψή μας, εξ ου και η αξιολόγηση equal-weight. Στο θετικό (bull) σενάριο για τη μετοχή, η τιμή στόχος είναι τα 12 ευρώ. Στο αρνητικό (bear) σενάριο, η τιμή στόχος είναι τα 4,50 ευρώ.

Για τη Motor Oil, επισημαίνουν ότι τα στοιχεία του γ’ τριμήνου δεν αναμένεται να επηρεαστούν ιδιαίτερα από την πυρκαγιά στο διυλιστήριο, η οποία έλαβε χώρα στις 18 Σεπτεμβρίου. «Ο κύριος παράγοντας για τα ασθενέστερα στοιχεία είναι η μείωση των περιθωρίων διύλισης καθόλη τη διάρκεια του τριμήνου. Η εκτίμησή μας για τα EBITDA είναι 5% κάτω από το consensus της VA. Προβλέπουμε αντίκτυπο 80 εκατ. ευρώ στο κεφάλαιο κίνησης από τα ζητήματα logistics στην Ερυθρά Θάλασσα», εξηγεί η ομάδα.

«Βλέπουμε την περίπτωση της Motor Oil ως το ποιοτικό παιχνίδι στον τομέα. Δεν έχει την υψηλότερη σχετική έκθεση στη διύλιση μεταξύ των ονομάτων που καλύπτουμε, αλλά βλέπουμε ότι επωφελείται από: i) τη λειτουργία ενός μόνο, υψηλής ποιότητας περιουσιακού στοιχείου, ii) έναν σταθερό ισολογισμό που μπορεί να χρηματοδοτήσει τη στρατηγική της για το 2030, ενώ iii) εξακολουθεί να καταβάλλει μια σταθερή μερισματική απόδοση στους επενδυτές (2024-2025 σε 6,5%/7,3%). Στο θετικό (bull) σενάριο για τη μετοχή της ΜΟΗ, η τιμή στόχος είναι τα 39 ευρώ. Στο αρνητικό (bear) σενάριο, η τιμή στόχος είναι τα 15 ευρώ», καταλήγουν οι Ricardo Rezende, Giuseppe Villari και Luis Garcia.

Η Pantelakis Securities και ο αναλυτής Σπύρος Τσαγκαλάκης εκτιμούν ότι οι επιδόσεις της Σαράντης στο γ’ τρίμηνο ευθυγραμμίζονται με τις προβλέψεις της για το σύνολο της χρήσης και διατηρούν τη σύσταση υπεραπόδοσης έναντι της αγοράς και τιμή στόχο τα 13,5 ευρώ, με περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα της τάξεως του 23%.

«Τα EBIT του τρίτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 5% σε ετήσια βάση στα €16,3 εκατ. σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, επηρεασμένα από τις δύσκολες συγκρίσεις. Στο εννεάμηνο, εκτοξεύθηκαν κατά 30% στα €48,1 εκατ. με σταθερές ελεύθερες ταμειακές ροές στο γ’ τρίμηνο. Η εταιρεία επαναλαμβάνει την καθοδήγησή της φέτος για EBITDA/EBIT που αμφότερα αυξάνονται κατά 30% σε ετήσια βάση στα €80 εκατ. και €61 εκατ., υποδηλώνοντας +25%/+28% στο δ’ τρίμηνο. Παρά τα κέρδη 20% σε ετήσια βάση έναντι του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι εκτιμήσεις μας τοποθετούν τη μετοχή σε ένα ακόμα άνετο δείκτη P/E στις 13,9 φορές και στις 7,9 φορές σε δείκτη EV/EBITDA για το 2025», εξηγεί ο Τσαγκαλάκης.

«Με προσαρμογή για την ενοποίηση της Stella Pack (SP) – που αποκτήθηκε τον Ιανουάριο – κατά €1,9 εκατ. (που αποτελεί περίπου το 12% του συνόλου), το EBIT της Σαράντης σε ίδια βάση μειώθηκε κατά 7% σε ετήσια βάση σε €14,4 εκατ. το γ’ τρίμηνο. Επιπλέον, τα τριμηνιαία EBITDA προχώρησαν κατά 12% σε ετήσια βάση στα €21,3 εκατ. (spot on), μειωμένα, ωστόσο, κατά 3% στα €18,5 εκατ. σε ίδια σύγκριση βάση (like–for–like). Εκτός από τις δύσκολες συγκρίσεις, η επιδείνωση του περιθωρίου EBITDA/EBIT του γ’ τριμήνου (εκτός της επίδρασης του SP), σχετίζεται επίσης με αρνητικές επιδράσεις του μείγματος, δηλαδή μικρότερη συνεισφορά των προϊόντων αντηλιακής φροντίδας με υψηλότερο περιθώριο κέρδους, καθώς ο περασμένος Ιούνιος ήταν ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ, ενισχύοντας έτσι τις πωλήσεις του προηγούμενου τριμήνου. Επιπλέον, η Σαράντης έφερε νωρίτερα διάφορα λειτουργικά έξοδα (δηλαδή προώθηση/διαφήμιση), άρα μείωσε τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, αντί του δ’ τριμήνου», καταλήγει ο Τσαγκαλάκης.

Η Euroxx Χρηματιστηριακή και οι αναλυτές Αλέξανδρος Μπουλουγούρης και Ευαγγελία Αραβανή επικαιροποιούν τις εκτιμήσεις τους για την Autohellas και ορίζει νέο στόχο τιμής στα 18,2 ευρώ ανά μετοχή, αντανακλώντας ένα δυναμικό ανόδου 62% από το τρέχον επίπεδο τιμής της μετοχής.

«Παρόλο που αναθεωρήσαμε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις μας για την περίοδο 2024-2026 λόγω των προσωρινών προκλήσεων στον τομέα της ενοικίασης αυτοκινήτων, πιστεύουμε ότι η Autohellas εξακολουθεί να παρουσιάζει μια ελκυστική ιστορία, ξεπερνώντας τις τάσεις της αγοράς σε σύγκριση με τους βασικούς παίκτες του κλάδου. Θεωρούμε ότι η τρέχουσα αδυναμία της τιμής αποτελεί ελκυστικό σημείο εισόδου, ενώ η μετοχή διαπραγματεύεται σήμερα με φθηνούς πολλαπλασιαστές για τα μεγέθη του 2024, με δείκτη EV/EBITDA στις 4,5 φορές και δείκτη P/E στις 7,4 φορές, που αντιστοιχούν σε discount 29% και 25% σε σχέση με τις διεθνείς εταιρείες, αντίστοιχα. To α’ φετινό εξάμηνο σημειώθηκαν πιο ήπιες επιδόσεις, λόγω της συνεχιζόμενης συμπίεσης των τιμών από τον ανταγωνισμό και τις συμφορήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού. Αναμένουμε χαμηλότερα νούμερα για την περίοδο 2024-2026, με τα έσοδα να είναι ελαφρώς κάτω από το όριο του 1 δισ. ευρώ το 2024, τα EBITDA σταθερά σε ετήσια βάση και τα κέρδη ανά μετοχή να καταγράφουν μέτρια μείωση 4% σε ετήσια βάση. Αναμένουμε ότι η ανάπτυξη θα ανακάμψει σταδιακά από το 2025 και μετά, καθώς οι συνθήκες στην αγορά θα σταθεροποιηθούν», εξηγούν οι αναλυτές.

Τέλος, η Pantelakis Securities και ο Πάρης Μαντζαβράς αναβαθμίζουν την τιμή στόχο για τη μετοχή της Optima Bank σε 18 ευρώ ανά μετοχή, διατηρώντας τη σύσταση για υπεραπόδοση έναντι της αγοράς.

«Bλέπουμε τον δείκτη αποδοτικότητας ενσώματων ιδίων κεφαλαίων RoTE να παραμένει ανθεκτικός στα μέσα του 20% κατά την περίοδο πρόβλεψης, καθώς η χαλάρωση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου (NIM) στο 3,54% έως το 2026 από την ομαλοποίηση των επιτοκίων αντισταθμίζεται από τη λειτουργική και χρηματοοικονομική μόχλευση. Συνολικά, με βάση την υψηλότερη (κατά περίπου 20 μονάδες βάσης) πορεία του NIM και την ταχύτερη οργανική ανάπτυξη, αναβαθμίσαμε τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) για την περίοδο 2025-2026 κατά 22%/31% αντίστοιχα. Η τιμή στόχος αυξήθηκε στα 18 ευρώ και παραμένει με σύσταση υπεραπόδοσης (οverweight), παρά το ράλι τιμών κατά περίπου 80% από την είσοδο στο ΧΑ τον Οκτώβριο πέρυσι, υπεραποδίδοντας έναντι της τοπικής αγοράς και του τραπεζικού κλάδου κατά 45% και 32%, αντίστοιχα», καταλήγει η Pantelakis Securities.

 

Διαβάστε επίσης:
Μorgan Stanley για ΕΛΠΕ και Motor Oil: Mειώνει τις τιμές στόχους, διατηρεί τις συστάσεις για τις μετοχές τους

Μorgan Stanley: Πάνω από τις εκτιμήσεις το γ’ τρίμηνο του ομίλου Metlen

Motor Oil: Όλη η αλήθεια για τις φήμες περί αλλαγής έδρας