• Οικονομία

    Capital Economics: Ο συνασπισμός του Σολτς θα παραμείνει στη Γερμανία, αλλά οι προκλήσεις είναι μπροστά

    Franziska Palmas is a Markets Economist at Capital Economics

    Franziska Palmas is a Markets Economist at Capital Economics


    Η Capital Economics και η Franziska Palmas εξηγούν ότι η μεγάλη άνοδος των λαϊκιστικών κομμάτων στις εκλογές σε δύο ανατολικογερμανικά κρατίδια το Σαββατοκύριακο δεν απειλεί την επιβίωση του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά υποδεικνύει κάποιες πολιτικές προκλήσεις στη Γερμανία, οι οποίες είναι απίθανο να απομακρυνθούν.

    «Τα αποτελέσματα των εκλογών στα ανατολικά κρατίδια της Γερμανίας, Θουριγγία και Σαξονία, το Σαββατοκύριακο ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αλλά δεν παύουν να είναι εντυπωσιακά.

    Το ακροδεξιό AfD έλαβε πάνω από το 30% των ψήφων και στα δύο κρατίδια και το κόμμα Bundis Sahra Wagenknecht (BSW), το οποίο αναμειγνύει στοιχεία της ακροδεξιάς και της ακροαριστεράς, έλαβε 10-15%. Το SPD, οι Πράσινοι και το FDP, που κυβερνούν από κοινού σε εθνικό επίπεδο, συγκέντρωσαν συνολικά λιγότερο από το 15% των ψήφων και το FDP δεν ξεπέρασε το όριο του 5% που απαιτείται για να μπει στο περιφερειακό κοινοβούλιο σε κανένα κρατίδιο, ενώ οι Πράσινοι το κατάφεραν μόνο στη Σαξονία.

    Το κεντροδεξιό CDU σημείωσε μεγάλα κέρδη σε σχέση με τις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές και πιθανότατα θα διορίσει τους περιφερειακούς προέδρους, αλλά για να έχει την πλειοψηφία θα πρέπει να σχηματίσει ευρείς συνασπισμούς, στους οποίους πιθανότατα θα πρέπει να συμμετέχουν το BSW και το CDU, καθώς όλα τα άλλα κόμματα έχουν αποκλείσει έναν συνασπισμό με το AfD», εξηγεί η βρετανική εταιρεία.

    «Θα προειδοποιούσαμε κατά της άμεσης ανάγνωσης από το περιφερειακό στο εθνικό επίπεδο. Παρά τις θλιβερές επιδόσεις τους, το SPD, οι Πράσινοι και το FDP είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να κυβερνούν σε εθνικό επίπεδο.

    Πράγματι, τα κόμματα έχουν πολύ χαμηλές δημοσκοπήσεις και σε εθνικό επίπεδο, οπότε δεν έχουν πολλά κίνητρα να προκαλέσουν πρόωρες εκλογές (οι οποίες είναι δύσκολο να προκηρυχθούν στη Γερμανία ούτως ή άλλως).

    Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το AfD και το BSW είναι πιθανό να σημειώσουν μεγάλα κέρδη στις επόμενες εθνικές βουλευτικές εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο του 2025, θα πρέπει να είναι δυνατή η συγκρότηση συνασπισμού χωρίς αυτά, με πιο πιθανό αποτέλεσμα προς το παρόν έναν συνασπισμό CDU-SPD», προβλέπει ο οίκος.

    «Οι περιφερειακές εκλογές υποδηλώνουν ότι ορισμένες πρόσφατες πολιτικές τάσεις είναι πιθανό να συνεχιστούν και σε εθνικό επίπεδο. Πρώτον, τα κυρίαρχα κόμματα θα συνεχίσουν πιθανότατα να ενσωματώνουν στοιχεία από τα προγράμματα του AfD και του BSW στις δικές τους προτάσεις, ιδίως όσον αφορά μια πιο προσεκτική προσέγγιση στη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και μια αυστηρότερη προσέγγιση στη μετανάστευση.

    Επιπλέον, ακόμη και σε εθνικό επίπεδο οι συνασπισμοί που περιλαμβάνουν κόμματα από όλο το πολιτικό φάσμα θα παραμείνουν ο κανόνας. Αυτό θα καταστήσει δύσκολη τη συμφωνία επί των προϋπολογισμών ή/και των μεγάλων αλλαγών στην οικονομική πολιτική.

    Αυτό είναι πιθανό να σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις για τους προϋπολογισμούς θα γίνονται όλο και πιο δύσκολες, ότι το γερμανικό κράτος θα κάνει ελάχιστα για να αντιμετωπίσει την αποβιομηχάνιση και ότι οι γερμανικές κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν μια αρκετά αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, τόσο στο εσωτερικό, όσο και σε επίπεδο ΕΕ», καταλήγει η Capital Economics.

    Διαβάστε επίσης:

    Γερμανία: Κερδισμένοι AfD, BSW και CDU στις εκλογές σε Θουριγγία και Σαξονία

    Καλώδιο Κρήτης – Κύπρου: Νέο «σαμποτάζ» στο έργο από Μανουσάκη – Παρέμβαση Νίκου Χριστοδουλίδη

    Γιάννης Στουρνάρας: «Η ελληνική οικονομία έχει σημαντικές θετικές προοπτικές»



    ΣΧΟΛΙΑ