Τα νέα lockdown που ανακοινώθηκαν σε Γαλλία και Γερμανία αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση του ΑΕΠ των δύο χώρων. Ωστόσο, σύμφωνα με την Capital Economics, αν και τα νέα μέτρα θα έχουν αναμφισβήτητα αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα, οι επιπτώσεις τους θα είναι λιγότερες από αυτές των προηγούμενων lockdown.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Γαλλίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,5% στο τέταρτο τρίμηνο και της Γερμανίας, στην καλύτερη περίπτωση θα παραμείνει σταθερό. Ωστόσο, υπάρχει προφανώς ένας μεγάλος κίνδυνος τα περιοριστικά μέτρα να διαρκέσουν για πολύ περισσότερο από ένα μήνα, να ενισχυθούν περαιτέρω και να εφαρμοστούν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν το κλείσιμο όλων των μπαρ, εστιατορίων και αθλητικών χώρων. Στη Γαλλία, τα καταστήματα που δεν πουλούν είδη βασικής ανάγκης θα είναι κλειστά και κανείς δεν θα έχει το δικαίωμα να βγει από το σπίτι, εκτός εάν χρειάζεται να δουλέψει, να ψωνίσει ή να ασκηθεί – γεγονός που αποτυπώνει τη μεγαλύτερη σοβαρότητα της πανδημίας στη χώρα, όπου οι μονάδες εντατικής θεραπείας δέχονται μεγαλύτερη πίεση.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο lockdown, το ΑΕΠ της Γερμανίας υποχώρησε κατά 11,5% και της Γαλλίας κατά 8,9%.

Τα νέα μέτρα θα έχουν μικρότερο αντίκτυπο για τρεις λόγους, σύμφωνα με την Capital Economics:

Πρώτον, το γεγονός ότι ορισμένοι τομείς της οικονομίας μόλις άρχισαν να επιστρέφουν στην ομαλότητα μετά από το πρώτο κύμα της πανδημίας, σημαίνει ότι απλά δεν μπορούν να υποχωρήσουν με τους ίδιους ρυθμούς όπως πριν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ταξίδια και διαμονή, και λιγότερο για εστιατόρια και μπαρ.

Δεύτερον, πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη προσαρμοστεί στην εξ αποστάσεως εργασίας και στις online πωλήσεις, οπότε θα είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν το νέο lockdown.

Ο τρίτος και πιο σημαντικός λόγος, είναι ότι οι περιορισμοί είναι λιγότερο αυστηροί από ό, τι στο πρώτο κύμα. Τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά (προς το παρόν), επομένως δεν θα επαναληφθεί η πτώση κατά 13% της κατανάλωσης στη Γαλλία που σημειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ομοίως, δεν θα υπάρξει νέα πτώση κατά 32% των κατασκευών στη Γαλλία ή ολικό κλείσιμο των αυτοκινητοβιομηχανίων στη Γερμανία, όπως συνέβη τον Απρίλιο.

Παρ ‘όλα αυτά, η δραστηριότητα θα είναι ακόμη πιο αδύναμη από ό, τι προέβλεπε η Capital Economics για το τέταρτο τρίμηνο. Στη Γαλλία, το lockdown θα μειώσει το ΑΕΠ πολύ λιγότερο, αλλά και πάλι μπορεί να μειωθεί κατά περίπου 5% κατά τη διάρκεια του μήνα που ισχύουν τα μέτρα και κατά περίπου 2,5% στο τρίμηνο. Οι υπηρεσίες φιλοξενίας και τροφίμων, οι οποίες θα επηρεαστούν περισσότερο, είναι σχετικά σημαντικές στη Γαλλία. Και παρόλο που η γαλλική κυβέρνηση επεκτείνει το βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα εργασίας της, αυτό θα μετριάσει μόνο το συνολικό πλήγμα.

Η Γερμανική οικονομία θα τα πάει καλύτερα αλλά και πάλι θα πληγεί. Τα περιοριστικά μέτρα εκεί είναι λιγότερο αυστηρά και οι πιο ευάλωτοι τομείς είναι μικρότερου μεγέθους. Επίσης, η βιομηχανική παραγωγή ήταν σχεδόν 12% κάτω από τα επίπεδα πριν από την κρίση τον Αύγουστο και εξακολουθεί να βρίσκεται σε ανάκαμψη, λόγω της απότομης αύξησης της παραγωγής αυτοκινήτων. Παρ’ όλα αυτά, ενώ στο παρελθόν σημειώθηκε αύξηση του ΑΕΠ 1,2% στη Γερμανία, τώρα σύμφωνα με τους αναλυτές είναι  πιθανότερο να μην αυξηθεί το ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Capital Economics, υπάρχουν μεγάλοι αρνητικοί κίνδυνοι ακόμη και σε αυτές τις προβλέψεις. Τα νέα μέτρα ενδέχεται να μην εμποδίσουν την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, κυρίως επειδή η κόπωση που έχει επιφέρει το lockdown μπορεί να μειώσει τη συμμόρφωση σε αυτό.

Ο Πρόεδρος Μακρόν είπε χθες ότι οι κανόνες θα χαλαρώσουν όταν τα ημερήσια κρούσματα πέσουν κάτω από τα 5.000, από περίπου 40.000 σήμερα. Εάν αυτό δεν συμβεί έως τον Δεκέμβριο, κάτι που φαίνεται απίθανο, οι περιορισμοί θα παραμείνουν ή και θα γίνουν πιο αυστηροί.

Τέλος, δεδομένου ότι οι νέες αποφάσεις αποτελούν την παραδοχή ότι η τοπική προσέγγιση δεν είναι αρκετή, θα πρέπει να αναμένουν lockdown και σε άλλες χώρες.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση