Ο βρετανικός οίκος της Capital Economics και ο οικονομολόγος Andrew Kenningham και η ομάδα του είναι θετικοί για τις προοπτικές της χώρας μας για την περίοδο 2024-2026, τόσο για την ανάπτυξη, όσο και για την πορεία του χρέους προς το ΑΕΠ, αλλά και τη συνεχιζόμενη χρηστή δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης.

1

«Τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας συνεχίζουν να βελτιώνονται λόγω των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων του προϋπολογισμού, της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης και των χαμηλών δαπανών για τόκους. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχει ιστορικό αρκετά αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, σχεδιάζει να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 1% του ΑΕΠ το επόμενο έτος. Και ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται. Αυτό θα βοηθήσει να διατηρηθούν τα περιθώρια των κρατικών ομολόγων», εξηγεί ο Kenningham.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ταχύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης τα επόμενα δύο χρόνια και το βάρος του χρέους της θα συνεχίσει να μειώνεται. Η ευρωζώνη έχει χάσει κάποια δυναμική και είναι πιθανό να παραμείνει υποτονική τα επόμενα τρίμηνα. Οι οικονομίες του πυρήνα είναι οι πιο αδύναμες, με επικεφαλής τη Γερμανία, η οποία βρίσκεται πιθανώς σε άλλη μια τεχνική ύφεση και η οποία αντιμετωπίζει σημαντικές διαρθρωτικές προκλήσεις. Αντίθετα, η Ισπανία θα υπεραποδώσει, εν μέρει χάρη στην ταχεία μετανάστευση, ενώ οι προοπτικές για την Πορτογαλία και την Ελλάδα είναι εξαιρετικές», συνεχίζει ο οικονομολόγος του οίκου.

«Η ελληνική οικονομία επεκτάθηκε σχεδόν 2% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και οι τελευταίες έρευνες για τις επιχειρήσεις δείχνουν ότι αναπτύσσεται με σταθερό αν και όχι τόσο θεαματικό ρυθμό για το γ’ τρίμηνο φέτος. Άλλη μια ισχυρή τουριστική περίοδος βοήθησε. Οι επενδύσεις αποτέλεσαν βασικό μοχλό της ζήτησης τα τελευταία χρόνια, καθώς ανέκαμψαν από τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα στα οποία είχαν πέσει κατά τη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης.

Αναμένουμε ότι θα συνεχίσει να είναι αρκετά ισχυρή, δεδομένης της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Αντίθετα, η κατανάλωση των νοικοκυριών θα είναι ασθενέστερη. Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα έχει ψυχρανθεί πρόσφατα και η απασχόληση μειώθηκε ελαφρώς το β’ τρίμηνο.

Η συνολική απασχόληση παραμένει πάνω από το προ της πανδημίας επίπεδό της και τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών αυξάνονται. Ο πληθωρισμός είναι λίγο υψηλότερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και τόσο ο γενικός όσο και ο βασικός πληθωρισμός ξεπέρασαν το 3% τον Αύγουστο. Το υψηλό ποσοστό πληθωρισμού των υπηρεσιών οφείλεται εν μέρει σε είδη που σχετίζονται με τον τουρισμό, συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχείων και των εστιατορίων, όπου οι πιέσεις στις τιμές θα παραμείνουν υψηλές», καταλήγει ο βρετανικός οίκος.

Διαβάστε επίσης:

Η μέτρια κατανάλωση καφέ προστατεύει από διαβήτη, στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό

VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων – Οι κινήσεις της εβδομάδας

Πάτρα: Κατηγορία πρόκλησης σωματικών βλαβών αντιμετωπίζει ο γονέας που φέρεται να επιτέθηκε και να χτύπησε γυμνασιάρχη