• Οικονομία

    Capital Ecomomics για ΗΠΑ: Ο κίνδυνος μιας σκληρής προσγείωσης ανέβηκε, αλλά δεν είναι το επικρατέστερο σενάριο

    • NewsRoom
    Stephen Brown, Capital Economics

    Stephen Brown, Capital Economics


    Ο κίνδυνος μιας «σκληρής προσγείωσης» για την αμερικανική οικονομία έχει αυξηθεί αναφέρει σε σημείωμά του ο Stephen Brown, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για τη Βόρεια Αμερική, προσθέτοντας ωστόσο πως παραμένει να μην αποτελεί το βασικό σενάριο.

    Όπως αναφέρει, μια «ομαλή προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας παραμένει το πιο πιθανό αποτελέσματα,  με πιθανότητες γύρω στο 38%. Από την άλλη, η πιθανότητα για μια «σκληρή προσγείωση» έφτασε περίπου στο 27%.

    Ο όρος «ήπια προσγείωση» αναφέρεται σε ένα σενάριο όπου ο πληθωρισμός μειώνεται αλλά η οικονομία αποφεύγει την ύφεση. Αντίθετα, σε ένα «σενάριο σκληρής προσγείωσης», η οικονομία θα έμπαινε σε ύφεση, λόγω των υψηλών επιτοκίων της FED.

    «Ο βασικός κίνδυνος, κατά την άποψή μας, είναι ότι η ίδια η άτακτη αντίδραση της αγοράς. Εάν διατηρηθεί θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη πιθανότητα ύφεσης», αναφέρει ο Brown.

    «Αυτό θα μπορούσε να γίνει λόγω του ότι οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω των απότομων κινήσεων της αγοράς ή επειδή οι εταιρείες ανταποκρίνονται στη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών, μειώνοντας τις επενδύσεις και τον αριθμό εργαζομένων».

    Διαβάστε επίσης

    Wall Street: Σε τροχιά για τη χειρότερη πτώση από το 2022 ο S&P 500 – Τι λένε οι αναλυτές στις ΗΠΑ

    Βρετανία: Στις 378 έφτασαν οι συλλήψεις για τα επεισόδια με τους ακροδεξιούς

    ΗΠΑ: Θετικά νέα από τον κλάδο των υπηρεσιών – Ανάκαμψη για τον ISM services τον Ιούλιο



    ΣΧΟΛΙΑ