• Οικονομία

    Μπόστιτς (Fed): Τα υψηλά επιτόκια πρέπει να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα

    • NewsRoom
    Ράφαελ Μπόστιτς (Fed)

    Ράφαελ Μπόστιτς (Fed)


    Καθώς “φρενάρει” η οικονομία των ΗΠΑ, θα περάσει “πολύς καιρός” μέχρι να δούμε μειώσεις επιτοκίων, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) της Ατλάντα, Ραφαέλ Μπόστιτς.

    «Δεν βιάζομαι να αυξήσω, αλλά ούτε να μειώσω», σημείωσε ο Μπόστιτς σε εκδήλωση του Metro Atlanta Chamber, σχετικά με το επιτόκιο αναφοράς της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

    Συσχέτισε μάλιστα  την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων με τη δέσμευση «υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», που έχει υιοθετήσει συνολικά η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

    “Δεν νομίζω ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να κάνουμε κάτι περισσότερο… Νομίζω ότι αυτό είναι η κατάλληλη τακτική που πρέπει να υιοθετήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα”, πρόσθεσε ο Μπόστιτς.

    Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed είναι σχεδόν ομόφωνοι στη σκέψη ότι θα χρειαστεί να αυξηθεί το πολύ ένα τέταρτο της μονάδας προτού η κεντρική τράπεζα ολοκληρώσει έναν κύκλο αύξησης επιτοκίων που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022 για να αντιμετωπίσει ένα ξέσπασμα του πληθωρισμού, κατά το οποίο οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό έως και 9%.

    Ο Bostic είναι μεταξύ των επτά από τους 19 αξιωματούχους που τον Σεπτέμβριο ανέφεραν ότι η Fed θα μπορούσε να αφήσει το τρέχον επιτόκιο στο σημερινό εύρος μεταξύ 5,25% και 5,5% και να δει τον πληθωρισμό να πέφτει – χωρίς να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην οικονομία από ό,τι χρειάζεται.

    Παράλληλα, ζήτησε μια «υπομονετική» προσέγγιση σε οποιεσδήποτε περαιτέρω αλλαγές πολιτικής, δίνοντας στην οικονομία περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστεί σε αυτό που έχει ήδη κάνει η Fed.

    “Η επιβράδυνση συμβαίνει. Ας το αφήσουμε να συμβεί. Ας αφήσουμε τον κόσμο να κινηθεί και ας κάνουμε υπομονή. Ο πληθωρισμός δεν χρειάζεται να φτάσει το 2% αύριο“, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπόστιτς.

    Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πτώση του υποκείμενου ρυθμού του πληθωρισμού, ενώ  αναμένεται από πολλούς επενδυτές να διατηρηθεί σταθερό το βασικό επιτόκιο αναφοράς.

    Δώδεκα από τους 19 αξιωματούχους, ωστόσο, προέβλεψαν από τον Σεπτέμβριο ότι θα χρειαζόταν μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων και αυτή την εβδομάδα εξέθεσαν τους λόγους για τους οποίους μπορεί να είναι απαραίτητο.

    Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας την Παρασκευή θα είναι η επόμενη βασική πληροφορία όσον αφορά αυτό το θέμα, με τους αξιωματούχους να περιμένουν να δουν εάν οι προσλήψεις συνεχίζουν να επιβραδύνονται και εάν άλλες μετρήσεις της αγοράς εργασίας ευθυγραμμίζονται περαιτέρω με τις τάσεις που παρατηρήθηκαν πριν από την πανδημία.

    Σημειώνεται ότι η Fed συνεδριάζει ξανά στις 31 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου.

    Πηγή: Reuters 

    Διαβάστε επίσης: 

    Enel Green Power: Νέο μέλος του CSR Ηellas – Στο επίκεντρο οι ανανεώσιμες πηγές

    Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου: Στις Βρυξέλλες για συνεδρίαση της Insurance Europe

    Meta: Ερχεται «χαράτσι» σε Facebook και Instagram; – Πόσα θα πληρώνουμε

    _______________________

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε



    ΣΧΟΛΙΑ