ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά το μέγιστο σε ένα χρόνο σε σχεδόν 109 δισεκατομμύρια δολάρια μετά τις μεταφορές χρημάτων από τη Ρωσία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής.
Τα ακαθάριστα αποθέματα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας αυξήθηκαν κατά 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας έως τις 5 Αυγούστου, τη μεγαλύτερη αύξηση σε 12 μήνες, σύμφωνα με στοιχεία της νομισματικής αρχής. Το συνάλλαγμα αντιπροσώπευε τα 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτή την αύξηση και ο χρυσός για το υπόλοιπο.
Αυξήθηκε η τουρκική κρατική συμμετοχή
Η αύξηση δύο εβδομάδων στις κρατικές συμμετοχές της Τουρκίας από τότε που ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι μίλησε για βαριές μεταφορές από το εξωτερικό έχει πλέον ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Ρωσία είναι μια πιθανή πηγή, με Τούρκους αξιωματούχους να λένε στο Bloomberg τον περασμένο μήνα ότι η Rosatom Corp. ήταν στη διαδικασία μεταφοράς 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια θυγατρική με έδρα την Τουρκία που κατασκευάζει τον πυρηνικό σταθμό Akkuyu αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ακτές της Μεσογείου.
Πως δουλεύει
Οι καταθέσεις σε συνάλλαγμα που κατέχονται από εταιρείες στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά περίπου 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο, πιθανότατα ως αποτέλεσμα των ρωσικών μεταφορών, δήλωσε ο οικονομολόγος Haluk Burumcekci σε έκθεσή του, επικαλούμενος επίσημα στοιχεία της ρυθμιστικής αρχής των τραπεζών. Οι τουρκικές τράπεζες που λαμβάνουν τις συναλλαγές πρέπει να αφήσουν μέρος των νέων μετρητών τους ως υποχρεωτικά αποθέματα στη νομισματική αρχή.
Μπορούν επίσης να δανείσουν μέρος του στην κεντρική τράπεζα στο πλαίσιο ανταλλαγών συναλλάγματος-λίρας, πηγή χρηματοδότησης συναλλάγματος για τη νομισματική αρχή από το 2019. Η ανάλυση των εβδομαδιαίων δεδομένων αποθεματικών έδειξε αύξηση 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τέτοιες ανταλλαγές συναλλάγματος-λίρας μέχρι το περασμένο Παρασκευή. Οι εμπορικοί δανειστές μπορούν να παρκάρουν μέρος των μετρητών στην κεντρική τράπεζα στο πλαίσιο του λεγόμενου μηχανισμού αποθήκης.
Διευρύνεται το χάσμα στο εξωτερικό εμπόριο
Η διακίνηση χρήματος μεταξύ ξένων δανειστών, τουρκικών εμπορικών τραπεζών και της νομισματικής αρχής υπογραμμίζει τις ανταγωνιστικές οικονομικές προτεραιότητες για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Άγκυρα.
Η τουρκική κεντρική τράπεζα προσπαθεί να ενισχύσει τα αποθέματα καθώς διευρύνεται το χάσμα στο εξωτερικό εμπόριο, κυρίως λόγω του αυξανόμενου κόστους των εισαγωγών ενέργειας. Ωστόσο, πρέπει επίσης να συνεχίσει να υποστηρίζει τη λίρα για να περιορίσει τον καταναλωτή πληθωρισμό που είναι τώρα σχεδόν στο 80%.
Για να ενισχύσουν το νόμισμα, οι αρχές πρέπει να διατηρήσουν αιφνιδιαστικές παρεμβάσεις σε νομίσματα, μια αποστράγγιση των διαθεσίμων συναλλάγματος. Η Bloomberg Economics εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος ύψους 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να στηρίξει τη λίρα. Το νόμισμα εξακολουθεί να έχει τη χειρότερη απόδοση στον κόσμο μεταξύ των μεγάλων εταιρειών που παρακολουθεί το Bloomberg φέτος, με πτώση σχεδόν 26%.
Διαβάστε επίσης
ΗΠΑ: Πτώση 0,5% στις τιμές παραγωγού
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- LVMH: Στήνει το δικό της “κόκκινο χαλί” στις Κάννες – Αγόρασε ιστορική βίλα έναντι 50 εκατ. ευρώ
- Χρηματιστήριο: Βγαίνει διόρθωση μετά το χθεσινό sell off στην Wall
- Ποια θυγατρική της Telecom Italia έβαλε στο μάτι η Μελόνι – Νέα στρατηγικής σημασίας κίνηση η υποβολή προσφοράς
- Ποιος νικάει; Ένα παιχνίδι στρατηγικής 4.600 χρόνων μόλις ερμηνεύθηκε