Όποιος και αν γίνει ο νέος κάτοικος της Downing Street 10 θα κληρονομήσει μια δίνη οικονομικών προβλημάτων, σημειώνει το Bloomberg.

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τρέχει με τον ταχύτερο ρυθμό από τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Η τράπεζα της Αγγλίας να κινείται με τα ακροδάχτυλα στις αυξήσεις των επιτοκίων σε σχέση με την ομόλογό της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Επίσης υπάρχουν οι πληγές στην απασχόληση και της αλυσίδας εφοδιασμού που άφησε πίσω του το Brexit.

1

Όλα αυτά έχουν κάνει τη στερλίνα να παραπαίει κοντά σε επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί για τελευταία φορά όταν ο πανικός και τα λουκέτα του Covid-19 ήταν σε πλήρη ισχύ.

Προσθέστε και τον μακροπρόθεσμο βραχνά του Ηνωμένου Βασιλείου, την πτώση της παραγωγικότητας, και “η νέα βρετανική κυβέρνηση αναλαμβάνει σε μια δύσκολη κατάσταση”, δήλωσε ο Ulrich Leuchtmann, επικεφαλής νομισματικής στρατηγικής της Commerzbank AG. “Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ενός δυσάρεστου σπιράλ υψηλότερου πληθωρισμού και ενός πιο αδύναμου νομίσματος”.

Επενδυτές και στρατηγικοί αναλυτές συμφωνούν: ανεξάρτητα από το αν θα επικρατήσει στην κούρσα για την ηγεσία η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας ή ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, οι δυνάμεις που βρίσκονται πίσω από την πτώση της λίρας μπορεί να αποδειχθούν πέρα από τις δυνάμεις τους να τις αντιμετωπίσουν.

Οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και η σφιχτή αγορά εργασίας έχουν ήδη αφήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της BOE να αμφιταλαντεύονται μεταξύ επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων και της ανάγκης να αμβλύνουν την οικονομία από την άνοδο των τιμών. Με την ανοικτή οικονομία του και το τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ευάλωτο στις παγκόσμιες διαμάχες. Ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το ρυθμό σε οποιαδήποτε από τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες της τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Μετά το Brexit, η στερλίνα έχει γίνει ένα πιο “περιφερειακό” στοιχείο των νομισματικών χαρτοφυλακίων των επενδυτών, σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της Bank of America Kamal Sharma. Αυτό την αφήνει ιδιαίτερα εκτεθειμένη στην κάθαρση του επενδυτικού κλίματος παγκοσμίως, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται και ο αγώνας της Κίνας για το Covid πλήττει την εγχώρια οικονομία.

Καθώς οι Βρετανοί αισθάνονται το τσίμπημα της ασθενέστερης λίρας όταν ψωνίζουν αγαθά που αποστέλλονται από το εξωτερικό, οι κεντρικοί τραπεζίτες της χώρας παρακολουθούν τον αντίκτυπο στην αύξηση των τιμών, καθώς οι δαπανηρές εισαγωγές εντείνουν την πληθωριστική πίεση. Η πτώση του προτιμώμενου από την Τράπεζα της Αγγλίας δείκτη μέτρησης της δύναμης της λίρας φέτος έχει προσθέσει περίπου 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στον ρυθμό του πληθωρισμού, σύμφωνα με το μοντέλο SHOK του Bloomberg Economic.

“Ακόμα και αν η οικονομία σαρώσει στη θετική στήλη για την αύξηση του ΑΕΠ προς το παρόν, τα πράγματα θα μοιάζουν πολύ υφεσιακά”, έγραψε ο στρατηγικός αναλυτής της Standard Bank G-10 Steven Barrow σε σημείωμα προς τους πελάτες του αυτή την εβδομάδα. Ο Barrow προβλέπει μια αύξηση των απεργιακών κινητοποιήσεων εν μέσω του είδους της “συνδικαλιστικής μαχητικότητας” που παρατηρήθηκε για τελευταία φορά στις δεκαετίες του 1970 και 1980.

Η BofA βλέπει ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2023 λόγω υψηλότερου πληθωρισμού και επιτοκίων

Η πιο επεκτατική δημοσιονομική στήριξη από την κυβέρνηση μπορεί να φαίνεται η προφανής λύση για την ενίσχυση των νοικοκυριών που αγωνίζονται, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να ανεβάσει τον πληθωρισμό και να δυσκολέψει τη δουλειά της BOE. Οι υποσχέσεις των υποψηφίων για μείωση της φορολογίας θα μπορούσαν να ρίξουν λάδι στην άνοδο των τιμών και να απαιτήσουν επιπλέον σύσφιξη της κεντρικής τράπεζας.

Ο Barrow βλέπει τη λίρα να βυθίζεται περαιτέρω στο 1,15 δολάριο έναντι του δολαρίου τους επόμενους μήνες. Η πτώση της στερλίνας κατά περισσότερο από 11% έναντι του δολαρίου φέτος ανάγκασε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της BOE να λάβουν υπόψη τους: η Catherine Mann δήλωσε ότι υποστηρίζει μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης για να βοηθήσει στη στήριξη του νομίσματος, διπλάσια από το μέγεθος των πιο πρόσφατων κινήσεων της BOE.

Χάσμα επιτοκίων

Αυτό μπορεί να συμβάλει σε κάποιο βαθμό στη μείωση του χάσματος των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Η BOE έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 115 μονάδες βάσης σε διάστημα έξι μηνών, έναντι 150 μονάδων βάσης της Fed στο μισό χρόνο. Ο δείκτης του Bloomberg για την ισχύ του δολαρίου βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον 18 ετών.

Για να είμαστε σίγουροι, η λίρα δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει την άνοδο του αμερικανικού νομίσματος. Ούτε οι παράγοντες που ταλαιπωρούν τη στερλίνα είναι μοναδικοί για το Ηνωμένο Βασίλειο. Το ευρώ υποχώρησε στην ισοτιμία έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια αυτόν τον μήνα, ενώ η ΕΚΤ έχει μόλις τώρα αναπτύξει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της από το 2011.

“Ένα μεγάλο έλλειμμα, υψηλός πληθωρισμός και πολιτικές αναταραχές είναι η μοίρα πολλών χωρών”, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, δήλωσε ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Amundi Asset Management, Philippe Jauer, αναφερόμενος στην παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, η οποία βύθισε την πολιτική της χώρας στο χάος.

Αυτές οι καταστροφές μπορεί να κερδίσουν κάποιο έδαφος για τη λίρα έναντι του κοινού νομίσματος, αλλά σε διάστημα έξι έως εννέα μηνών ο Stephen Gallo της Bank of Montreal προβλέπει ότι το ζεύγος ευρώ-στερλίνα θα κινηθεί υψηλότερα στο 0,91 από περίπου 0,85 τώρα.

“Υπάρχει περιορισμένη δυνατότητα ράλι ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει”, δήλωσε.

Χρησιμοποιώντας τις παγκόσμιες αγορές μετοχών ως υποκατάστατο, η λίρα έχει γίνει σταθερά πιο ευαίσθητη στην παγκόσμια διάθεση για ρίσκο.

Διαβάστε επίσης

Η ΕΚΤ ακολουθεί το διεθνές ρεύμα αύξησης των επιτοκίων – Περιοριστική πολιτική από 75 κεντρικές τράπεζες