• Οικονομία

    Bloomberg: Ο πληθωρισμός στην Τουρκία θα κορυφωθεί κοντά στο 75% για τον Μάιο

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Η Τουρκία ελπίζει ότι είναι κοντά στο να γυρίσει σελίδα σε μια ακόμα κρίση, καθώς ο πληθωρισμός κορυφώνεται.

    Ο πληθωρισμός πλησιάζει το 75% τον Μάιο, σύμφωνα με τη διάμεση εκτίμηση οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, από λίγο κάτω από 70% έναν μήνα νωρίτερα. Η μακρά ετήσια σειρά αυξήσεων των τιμών είναι κληρονομιά μιας εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής, του δημοσιονομικού κεφαλαίου και της χρονιάς αστάθειας της λίρας.

    Η τροχιά αύξησης των τιμών, με κορύφωση τον Μάιο, ακολουθεί την πορεία που χάραξε η κεντρική τράπεζα, η οποία αποφάσισε να προχωρήσει σε μια πιο συμβατική οικονομική προσέγγιση μετά την επανεκλογή του Ερντογάν πριν από έναν χρόνο. Το ερώτημα τώρα είναι εάν ο πληθωρισμός θα προσεγγίσει τις προβλέψεις για μια καθοδική πορεία το επόμενο διάστημα, και αν αυτό θα προετοιμάσει το έδαφος για πτώση των επιτοκίων μετά από έναν επιθετικό κύκλο νομισματικής σύσφιξης.

    Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός της Τουρκίας θα κλείσει το έτος στο 38%, κάτι που θα φέρει τη χώρα στην έκτη θέση με τους υψηλότερους δείκτη τιμών στον κόσμο, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το Bloomberg Economics αναμένει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

    «Αν και δεν είναι αδύνατο, το 38% είναι αρκετά φιλόδοξο», δήλωσε ο Daglar Ozkan, οικονομολόγος της Is Investment, της οποίας η πρόβλεψη είναι έξι ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη.

    Η κεντρική τράπεζα λέει ότι μια σημαντική απόκλιση από τις προβλεπόμενες προοπτικές και προσδοκίες θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων, αφού μια σωρευτική σύσφιξη άνω των 40 ποσοστιαίων μονάδων σε λιγότερο από ένα χρόνο έφερε το επιτόκιο αναφοράς της στο 50% τον Μάρτιο.

    Το βασικό επιτόκιο δανεισμού διατηρήθηκε σε σταθερό επίπεδο στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, αν και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εισήγαγαν μέτρα για να περιορίσουν την ανάπτυξη των δανείων και να αφαιρέσουν την πλεονάζουσα ρευστότητα από την αγορά για να διασφαλίσουν ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες θα παραμείνουν περιοριστικές.

    «Η βασική μας άποψη δείχνει ότι η κεντρική τράπεζα διατηρεί το επιτόκιο πολιτικής της στο 50% μέχρι το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με οποιεσδήποτε απειλές για την πορεία του πληθωρισμού διαχειρίζεται η αυστηροποίηση των εναλλακτικών εργαλείων της. Αναμένουμε ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το τέταρτο τρίμηνο», αναφέρει στο Bloomberg η οικονομολόγος Σέλβα Μπαχάρ Μπαζίκι.

    Διαβάστε επίσης

    Ισλανδία: Η επιχειρηματίες Χάλα Τόμασντότιρ νέα πρόεδρος της χώρας

    OPEC+: Συμφωνία για επέκταση των βασικών περικοπών μέχρι το τέλος του 2025 – Παράταση και στις «εθελοντικές»

    Τραμπ: Δύσκολα να αποδειχθεί το κοινό μια ποινή φυλάκισής μου



    ΣΧΟΛΙΑ