ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Κόκκινο» έχουν χτυπήσει οι μυστηριώδεις ροές κεφαλαίων προς την Τουρκία, δίνοντας τη δυνατότητα στη χώρα να αυξήσει τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα, παρά το γεγονός ότι το εμπορικό έλλειμμα αυξάνεται και η ζήτηση για την τουρκική λίρα είναι χαμηλή.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι τον Ιούλιο αυξήθηκαν στα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια τα χρήματα που δεν προσμετρώνται στα μηνιαία στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών, ανεβάζοντας τον σχετικό απολογισμό για το επτάμηνο του έτους στα 24,4 δισ. δολάρια. Και τα δύο ποσά αποτελούν ρεκόρ 40ετίας, όσο δηλαδή τηρούνται στατιστικά αρχεία.
Στο παρελθόν, η κεντρική τράπεζα είχε αναφέρει ότι οι ανεξήγητες εισροές προέρχονταν πιθανώς από Τούρκους που αποταμιεύουν μετρητά στο τραπεζικό σύστημα, ιδίως όταν η λίρα είναι αδύναμη, ή που καταθέτουν το συνάλλαγμα που εισπράττουν από τους τουρίστες.
Η εικόνα των εσόδων από τον τουρισμό
Τα έσοδα από τον τουρισμό δεν μπορούν, βέβαια, να εξηγήσουν τους αριθμούς. Τον Ιούλιο οι παραθεριστές άφησαν 4,5 δισ. δολάρια στην Τουρκία και 16,4 δισ. δολάρια αν μετρήσουμε από τον Ιανουάριο.
Τα δεδομένα τρεχουσών συναλλαγών περιλαμβάνουν προβλέψεις που βασίζονται σε μακροπρόθεσμα πρότυπα δαπανών που συχνά δεν έχουν επικαιροποιηθεί. Αυτό μπορεί να εξηγήσει ως έναν βαθμό τα λεγόμενα καθαρά σφάλματα και παραλείψεις της κεντρικής τράπεζας.
Ο οικονομολόγος Χαλούκ Μπουρουμτζετσκί είπε ότι είναι μεν φυσιολογικό τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών να δείχνουν κάποιο κεφάλαιο άγνωστης προέλευσης, ωστόσο η συνεχής αύξηση ροών στην οικονομία της Τουρκίας είναι «πρόβλημα». Μπορεί να προσδίδουν λανθασμένες υποθέσεις για έσοδα από υπηρεσίες.
Σε άνοδο το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών
Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας βρίσκεται σε άνοδο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και άνοδο στις τιμές ενέργειας. Οι εκτιμήσεις έπεσαν έξω κατά 4 δισ. δολάρια τον Ιούλιο και το φετινό έλλειμμα έχει ανέλθει στα 36,7 δισ. δολάρια. Οι απώλειες της λίρας και ο πληθωρισμός-τέρας στο 80%, που τροφοδοτείται από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας, επιδεινώνουν τις προοπτικές.
Οι μυστηριώδεις εισροές βοήθησαν την κεντρική τράπεζα να διατηρήσει τη λίρα σχετικά σταθερή από την αρχή του έτους, αφού έχασε περισσότερο από το ήμισυ της αξίας της σε μια πολύμηνη πτώση το 2021. Όμως, «λόγω της φύσης των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας σε ακαθάριστους, καθαρούς όρους και όρους ρευστότητας, η χρηματοδότηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών μπορεί να είναι πιο δύσκολη τους επόμενους 12 μήνες», αν οι τουρκικές εταιρείες συνεχίσουν να αποπληρώνουν περισσότερα χρέη από όσα δανείζονται, είπε ο Ερτζάν Εργκουζέλ. αναλυτή της Barclays σε σημείωμα τη Δευτέρα.
Διαβάστε επίσης
Αγροτική φορολογία: Στο ΦΕΚ η απόφαση για την μείωση φόρου κατά 50%
Όλαφ Σολτς: Η Γερμανία θα γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου πάνω από το 90%
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί