ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι επικεφαλής των παγκόσμιων οικονομικών οργανισμών συγκεντρώνονται στην Ουάσιγκτον τις επόμενες ημέρες με την προειδοποίηση για πιθανή απώλεια 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην παγκόσμια οικονομική παραγωγή να ηχεί στα αυτιά τους, σύμφωνα με το Bloomberg.
Αυτή είναι η “τρύπα” ίση με το ΑΕΠ της Γερμανίας στις προοπτικές ανάπτυξης έως το 2026, την οποία η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα χαρακτήρισε την περασμένη εβδομάδα ως διαφαινόμενο κίνδυνο.
Θα είναι οικοδεσπότης καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες, οι υπουργοί Οικονομικών και άλλοι θα αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από τον αχαλίνωτο πληθωρισμό, την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, την αύξηση του χρέους και τον μεγαλύτερο χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το γεγονός ότι οι ετήσιες συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας θα είναι πλήρως δια ζώσης για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα του Covid-19 στις αρχές του 2020, δείχνοντας πρόοδο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, θα είναι περιορισμένη παρηγοριά δεδομένων άλλων πονοκεφάλων.
Η τρέχουσα συρροή οικονομικών, κλιματικών κρίσεων και κρίσεων ασφαλείας δεν μοιάζει με τίποτα από όσα έχουν δει οι υπεύθυνοι χάραξης παγκόσμιας πολιτικής από το 1945. Ωστόσο, ορισμένα στοιχεία, όπως ο όλεθρος στις αναδυόμενες αγορές που προκλήθηκε από τις αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ταιριάζουν με τη σημερινή δύσκολη κατάσταση.
“Το μεγάλο ερώτημα για τις συνεδριάσεις είναι: “Τι θα κάνουμε όσον αφορά τη θεσμική αντίδραση σε αυτό, πέρα από τη συνήθη λειτουργία””, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Μασούντ Αχμέντ, πρόεδρος του Κέντρου για την Παγκόσμια Ανάπτυξη με έδρα την Ουάσιγκτον.
Διαβάστε επίσης
Τι όφελος φέρνει η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις