ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Λιγότερο από έναν χρόνο μετά το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης, η Ελλάδα κινδυνεύει και πάλι να ξεστρατίσει, σχολιάζει το Bloomberg για τα όσα ειπώθηκαν χθες από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο τελευταίος γύρος παροχών και μειώσεων φόρων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση σημαίνουν ότι το πιο χρεωμένο κράτος-μέλος της ΕΕ πιθανότατα δεν θα πιάσει τον συμφωνημένο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, προειδοποίησε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά το τελευταίο Eurogroup.
Το έλλειμμα θα επιδεινωθεί περαιτέρω την επόμενη χρονιά, πρόσθεσε ο επικεφαλής του ESM.
Η Ελλάδα δεσμεύτηκε σε ένα δημοσιονομικό μονοπάτι διαρκείας, προκειμένου να φέρει σε λογαριασμό το υπέρογκο χρέος της. Το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% μέχρι το 2022 αποτελεί όρο της συμφωνίας για την μείωση του χρέους της, ως συνεισφορά της ίδια της χώρας στην ελάφρυνση του βάρους.
Πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε ένα πακέτο φιλολαϊκών μέτρων, μεταξύ των οποίων ένα επίδομα στους συνταξιούχους που θα καταβληθεί λίγες μόνο ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, όπως και ελαφρύνσεις στον ΦΠΑ.
Τα μέτρα οδήγησαν στην άνοδο του spread του ελληνικού ομολόγου κατά περίπου 50 μονάδες βάσης, όπως είπε ο Ρέγκλινγκ στους δημοσιογράφους.
Ο Αλ.Τσίπρας είπε επίσης ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 2,5% του ΑΕΠ, και όχι στο 3,5% όπως είχε συμφωνηθεί πέρυσι με τους δανειστές. Ενδεχόμενη αποτυχία να καλυφθεί ο στόχος, θα μπορούσε να βγάλει την Ελλάδα εκτός τροχιάς και να αναστείλει την εφαρμογή ορισμένων από τα μέτρα ανακούφισης.
Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης Τσίπρα ίσως αναγκάσουν ορισμένες κυβερνήσεις της ευρωζώνης να μην επιτρέψουν στην Ελλάδα την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Θα το δούμε» είπε χαρακτηριστικά ο Ρέγκλινγκ.