Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Bloomberg: Οι Ευρωπαίοι επιστρέφουν στο πιο παλιό καύσιμο για να ζεσταθούν

ξύλα

Η αυξανόμενη ανησυχία σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς προετοιμάζεται για έναν δύσκολο χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης, στρέφει τους απελπισμένους Ευρωπαίους στο παλαιότερο γνωστό καύσιμο του κόσμου, τα καυσόξυλα, αναφέρει σε δημοσίευμα του το Bloomberg.

Αν και το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελούν τους πιο δημοφιλούς τρόπους θέρμανσης στην Ευρώπη (70%), οι συνθήκες που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κατάφερε να καταστήσει το ξύλο, που χρησιμοποιείται για θέρμανση από 40 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ένα περιζήτητο αγαθό.

Οι τιμές για πέλλετ ξύλου έχουν σχεδόν διπλασιαστεί στα 600 ευρώ ο τόνος στη Γαλλία, αναφέρει το Bloomberg, ενώ υπάρχουν υπάρχουν ενδείξεις πανικού στην αγορά.

Μάλιστα, όπως αναφέρει, η Ουγγαρία έφτασε στο σημείο να απαγορεύσει τις εξαγωγές πέλλετ και η Ρουμανία έθεσε ανώτατο όριο στις τιμές των καυσόξυλων για έξι μήνες.

«Επιστρέφουμε στις παλιές εποχές όπου οι άνθρωποι δεν ζέσταιναν ολόκληρο το σπίτι τους. Κάθονταν γύρω από τη φωτιά και χρησιμοποιούσαν τη θερμότητα από τη σόμπα ή άναβαν φωτιά και πήγαιναν για ύπνο. Θα γίνουν πολλά τέτοια τον χειμώνα», δήλωσε ο Νικ Σνελ υπεύθυνος βρετανικού καταστήματος λιανικής πώλησης καυσόξυλων Certainly Wood.

Η τάση αυτή οδήγησε στην έκρηξη της ζήτησης για την σουηδική εταιρεία κατασκευής σομπών Gabriel Kakelugnar AB, που κοστίζουν περίπου 86.000 κορώνες (7.865,60 ευρώ).

Οι παραγγελίες έχουν υπερτετραπλασιαστεί και οι πελάτες πρέπει τώρα να περιμένουν μέχρι τον Μάρτιο για παράδοση, σε σύγκριση με τις μόλις τέσσερις εβδομάδες, πέρυσι τέτοια εποχή.

Διαβάστε επίσης:

ΕΛΑΣ: Δύο συλλήψεις για την επίθεση με μολότοφ στην Τροχαία Πειραιά το 2021

Άκης Σκέρτσος: Η ταχεία απομείωση του δημοσίου χρέους έρχεται μέσω της δυναμικής αύξησης του ΑΕΠ