ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ελλάδα παρουσιάζει σήμερα, Τρίτη 27 Απριλίου, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή -τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ- τις προτάσεις της για την αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της πανδημίας, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
«Το σχέδιο προβλέπει τόσο μεταρρυθμίσεις όσο και επενδύσεις» ανέφερε ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε newsletter.
Mαζί με τη Βουλγαρία, η Ελλάδα θα είναι μία εκ των δύο περισσότερο ευνοημένων χωρών του Ταμείου Ανάκαμψης σε κατά κεφαλήν βάση.
Η Ελλάδα υπέφερε από υψηλή ανεργία και τη συρρίκνωση του ΑΕΠ σε σχέση τις άλλες χώρες, ακόμη και πριν από την πανδημία, και σήμερα έχει ένα μεγάλο επενδυτικό χάσμα και μια οικονομία στραμμένη προς την παροχή υπηρεσιών, κυρίως στον τουρισμό, με σχετικά υψηλά ποσοστά απορρόφησης στο παρελθόν από τα κονδύλια της ΕΕ, ανέφερε η S&P Global σε έκθεση της.
Δημιουργία θέσεων εργασίας
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε να δημιουργήσει περίπου 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Ενώ το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 16,3% το 2020 από περίπου 30% κατά την κορύφωση της κρίσης, παραμένει το υψηλότερο στην Ευρώπη.
«Είναι ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα που έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει περίπου 57 δισεκατομμύρια ευρώ (69 δισεκατομμύρια δολάρια)», με 32 δισεκατομμύρια ευρώ σε εξασφαλισμένα κεφάλαια και επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και 25 δισεκατομμύρια ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης τον Μάρτιο.
Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα μπορούσε να επεκταθεί ακόμη και κατά 18,3% έως το 2026, στο καλύτερο σενάριο και κατά 8,3% στο χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με την S&P.
Το σχέδιο προβλέπει περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ για τη λεγόμενη πράσινη μετάβαση, συμπεριλαμβανομένων της διασύνδεσης των Κυκλάδων και των μεταρρυθμίσεων σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες αδειοδότησης για εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Η Ελλάδα θα διαθέσει επίσης περίπου 224 εκατομμύρια ευρώ για τη μείωση της ρύπανσης και 565 εκατομμύρια ευρώ για ψηφιοποίηση στη δικαιοσύνη, την υγεία, την εκπαίδευση, τη μετανάστευση, το περιβάλλον και την ενέργεια.
Πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ προορίζονται για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις με στόχο την ανάπτυξη ενός μηχανισμού διάγνωσης των απαιτήσεων της αγοράς εργασίας.
Διαβάστε περισσότερα:
Γαλλία προς ΕΕ: Χάσατε υπερβολικά πολύ χρόνο στην εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης
S&P: Γιατί η Ελλάδα είναι η μεγάλη κερδισμένη – Ενίσχυση του ΑΕΠ μέχρι 18,3% στην 5ετία
S&P: Η ακτινογραφία μιας αναβάθμισης – Τι δηλώνει ο διεθνής οίκος στο mononews
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Παναμάς: Έλεγχος στην κινεζική εταιρεία που ελέγχει λιμάνια κοντά στη Διώρυγα, μετά τις απειλές Τραμπ
- ΗΠΑ – Ισραήλ: Συζητάται επίσκεψη του Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον
- Ντόναλντ Τραμπ: Η πρώτη του ανάρτηση στο Χ μετά την ορκωμοσία – «Η Αμερική επιστρέφει»
- ΗΠΑ: Οι «Τιτάνες» της τεχνολογίας στο πλευρό του Τραμπ