Η Αίγυπτος κατάφερε να σταθεροποίησει τα επιτόκια της παρά την παραίτηση του διοικητή της Τράπεζας. Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής διατήρησε το επιτόκιο καταθέσεων στο 11,25% και το επιτόκιο δανεισμού στο 12,25% για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη.

Ο χρηματοδότης Χασάν Αμπντάλα ορίστηκε αναπληρωτής διοικητής της ρυθμιστικής αρχής ώρες νωρίτερα. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg ήταν ισότιμοι ως προς το αν η τράπεζα θα πραγματοποιούσε την τρίτη άνοδο του έτους. Κάποιοι άλλαξαν τις προβλέψεις τους σε αναμονή μετά τα νέα της Τετάρτης, αφήνοντας έξι από τις 12 να σημειώνουν αυξήσεις από 50 έως 200 μονάδες βάσης.

1

Η παραίτηση του κεντρικού τραπεζίτη

Ο Τάρεκ Άμερ παραιτήθηκε μετά από μια περίπου επταετή θητεία ως κυβερνήτης και διορίστηκε σύμβουλος του προέδρου Αμπντέλ Φάταχ Ελ Σίσι. Η μετάβαση έρχεται καθώς η οικονομία κινείται από τις δευτερογενείς επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλό τριετίας, καθώς οι λογαριασμοί εισαγωγών τροφίμων και καυσίμων εκτινάσσονται, ενώ η χώρα αγωνίζεται να προσελκύσει ξένους επενδυτές που τράβηξαν περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια από την τοπική αγορά χρέους φέτος.

Ο Abdalla κατείχε προηγουμένως ανώτερες θέσεις για πολλά χρόνια στην Arab African International Bank, η οποία ιδρύθηκε από κοινού με την κεντρική τράπεζα, και πιο πρόσφατα ήταν πρόεδρος του ομίλου United Media Services, ο οποίος κατέχει πολλές από τις πιο δημοφιλείς εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια της Αιγύπτου. Είναι επίσης ο ιδρυτής της Panther Associates, μιας εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων.

Έπεσαν οι προθεσμίες της αγυπτιακής λίρας

Το πολυπληθέστερο έθνος του αραβικού κόσμου έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης σωρευτικά από τον Μάρτιο, αν και αυτό δεν έχει ακόμη επιβραδύνει τον δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος έφτασε στο ετήσιο 13,6% τον Ιούλιο. Οι σύμμαχοι του Κόλπου έχουν προσφέρει βοήθεια άνω των 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω καταθέσεων και επενδύσεων για να στηρίξουν την οικονομία.

Οι προθεσμίες αιγυπτιακής λίρας διαμορφώθηκαν στο πιο αδύναμο επίπεδο σε βάση κλεισίματος Η αλλαγή ηγεσίας διαδραματίζεται στο πλαίσιο των αυξανόμενων εκκλήσεων προς την Αίγυπτο να αποδυναμώσει τη λίρα της για να απορροφήσει τους κραδασμούς. Η κυβέρνηση αναζητά νέο δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο ευνοεί μια πιο ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία.

Η υποτίμηση του αιγυπτιακού νομίσματος

Οι αρχές υποτίμησαν ήδη το νόμισμα κατά 15% τον Μάρτιο, αλλά οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι έχει πολλά ακόμη να προχωρήσει για να αντικατοπτρίζει την πραγματική του αξία. Οι έμποροι έχουν εντείνει τα στοιχήματά τους ότι η Αίγυπτος θα επιτρέψει περαιτέρω υποτίμηση μετά την αποχώρηση του Amer, ο οποίος θεωρήθηκε ότι υποστηρίζει μια σταθερή λίρα. Στην αγορά προθεσμιακών μη παραδοτέων, το 12μηνο συμβόλαιο του νομίσματος βρισκόταν στο δρόμο για το πιο αδύναμο κλείσιμό του ποτέ τις ώρες πριν από τη συνάντηση.

Η παύση της Πέμπτης είναι πιθανώς προσωρινή, με τη νομισματική σύσφιξη πιθανόν να επαναληφθεί υπό τον νέο κυβερνήτη, σύμφωνα με αναλυτές. Βλέπουν τον πληθωρισμό να επιταχύνεται για το υπόλοιπο του 2022 λόγω περαιτέρω αυξήσεων στις τοπικές τιμές των καυσίμων και μεγαλύτερης αδυναμίας του νομίσματος.

Διαβάστε επίσης

JP Morgan: Τα τρία βασικά βήματα για την υπεραπόδοση των μετοχών

Philadelphia Fed: Ανέκαμψε η μεταποιητική δραστηριότητα τον Αύγουστο

ΗΠΑ: Μειώθηκαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας