ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Η Ελλάδα αναμένεται να εκδώσει ομόλογο με την πιο μακρά λήξη από το 2008, ολοκληρώνοντας την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές χρέους, αναφέρει ρεπορτάζ του Bloomberg.
Η χώρα πουλά τα 30ετή ομόλογά της μέσω τραπεζών, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για τους επενδυτές να εξασφαλίσουν αποδόσεις που πιθανόν να είναι από τις υψηλότερες στην ευρωζώνη. Η Ελλάδα ακολουθεί τη γενική τάση στην ζώνη του ευρώ, όπου οι χώρες δανείζονται με σχετικά χαμηλό κόστος προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη τους μετά την πανδημία.
Η έκδοση αποτελεί σημάδι του μεγάλου δρόμου που έχει διανύσει η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, αναφέρει το Bloomberg. Στην κορύφωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη το 2012, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου είχε εκτοξευθεί πάνω από το 44%, με τη χώρα να βρίσκεται πρακτικά εκτός των διεθνών αγορών. Πλέον, οι αποδόσεις κυμαίνονται κάτω του 1%, δίνοντας στην κυβέρνηση την δυνατότητα για εκδόσεις μακράς λήξης ομολόγων και ομαλοποίηση της καμπύλης αποδόσεων.
“Η πώληση του ελληνικού ομολόγου σηματοδοτεί την αποκατάσταση της φήμης της χώρας”, επισημαίνει ο Αλέξανδρος Μάλαμας, trader στην Πειραιώς Securities.
Για τους επενδυτές, τα ελληνικά ομόλογα έχουν ήδη αποδώσει, αναφέρει το Bloomberg. Μόνο το περασμένο έτος απέδωσαν 18%, το καλύτερο ποσοστό στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τους δείκτες Bloomberg Barclays Indices.
Μαξιλάρι ρευστότητας
Η Ελλάδα διατηρεί μαξιλάρι ρευστότητας ύψους 30 δισ. ευρώ (35,7 δισ. δολαρίων), που σημαίνει ότι δεν έχει άμεση ανάγκη για συγκέντρωση κεφαλαίων βραχυπρόθεσμα, επισημαίνει το Bloomberg.
Ωστόσο, η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει τα αποθεματικά της, καθώς το οικονομικό πλήγμα από την πανδημία είναι μεγαλύτερο απ’ όσο αναμενόταν αρχικά. Ήδη σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει μέτρα αξίας 11,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερο από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Για τον fund manager της Mediolanum, Charles Diebel, η έκδοση δείχνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται “και πάλι στο παιχνίδι”. Απομακρύνθηκε από την αγορά των ελληνικών ομολόγων μετά την παραμονή του στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της κρίσης στη ζώνη του ευρώ, στο ίδιο ξενοδοχείο με τους εκπροσώπους των θεσμών που επέβαλαν αυστηρή λιτότητα στην Ελλάδα ως αντάλλαγμα για τη διάσωση της.
Το trading ελληνικών ομολόγων παραμένει περιορισμένο. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν τον κύκλο εργασιών στην ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά κινητών αξιών, ΗΔΑΤ, σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με το υψηλό των 136 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2004.
Αυτό σημαίνει ότι η νέα έκδοση αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους επενδυτές να αποκτήσουν τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, ιδίως με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να στηρίζει την αγορά μέσω των αγορών ομολόγων, αναφέρει το bloomberg.
“Ολοκληρώνει την επιστροφή τους”, αναφέρει για την Ελλάδα ο Jan von Gerich, επικεφαλής στρατηγικής στην Nordea Bank. “Θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον λόγω της μακράς λήξης και ένα καλό τεστ για τη διάθεση ανάληψης ρίσκου στην αγορά ομολόγων”.