ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), ο διεθνής οργανισμός που παρέχει συμβουλευτικές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στις κεντρικές τράπεζες, προτρέπει τις μεγάλες οικονομίες να συνεχίσουν τις “επιθετικές” αυξήσεις των επιτοκίων παρά την αυξανόμενη απειλή ύφεσης και τη μεταβλητότητα στην αγορά συναλλάγματος.
Στην τριμηνιαία έκθεσή της, η BIS αναγνωρίζει ότι αυξάνονται τόσο ο κίνδυνος ύφεσης όσο και ο κίνδυνος του χρέους, ωστόσο επισημαίνει ότι η τιθάσευση του αυξανόμενου παγκοσμίως πληθωρισμού παραμένει πρωταρχικής σημασίας στόχος, όπως μεταδίδει το Reuters.
Τι ανέφερε ο Κλαούντιο Μπόριο
“Είναι σημαντικό να δράσουμε εγκαίρως και δυναμικά”, σημειώνει ο επικεφαλής του Νομισματικού και Οικονομικού Τμήματος της BIS, Κλαούντιο Μπόριο. “Οι εμπροσθοβαρείς (αυξήσεις επιτοκίου) τείνουν να περιορίζουν την πιθανότητα ανώμαλης προσγείωσης”, πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι την προσεχή Τετάρτη θα λάβει χώρα η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς της Federal Reserve των ΗΠΑ, όπου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει μια ακόμη θηριώδη αύξηση των επιτοκίων της. Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποιο σημείο το οποίο δεν πρέπει να υπερβούν οι κεντρικές τράπεζες, ο Μπόριο τόνισε ότι αυτό αποτελεί “την ερώτηση του 1 δισεκατομμυρίου, 3 δισ., όσων δισ. θέλετε”.
Περίπλοκη η τρέχουσα συγκυρία
Όπως εξήγησε, αυτό που καθιστά ιδιαίτερα περίπλοκη την τρέχουσα συγκυρία είναι ότι για πρώτη φορά, τουλάχιστον από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον καλπάζοντα πληθωρισμό σε μια περίοδο που ξεσπούν ήδη κρίσεις χρέους και που εγείρονται σοβαρές ανησυχίες για την υπερθέρμανση των αγορών. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη συνεχίζουν να αναθεωρούνται επί τα χείρω, την ώρα που οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό ολοένα αυξάνονται. “Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος είναι αρκετά στενός”, σημείωσε ο Μπόριο, προσθέτοντας ότι “σαφώς, αν υπήρχε πριν κίνδυνος ύφεσης, αυτός ο κίνδυνος έχει αυξηθεί”.
Η εκτίναξη του πληθωρισμού το τρέχον έτος, η αύξηση των επιτοκίων και η άνοδος των τιμών της ενέργειας έχουν προκαλέσει ένα από τα μεγαλύτερα sell-offs μέχρι σήμερα στις χρηματοπιστωτικών αγορές. Οι παγκόσμιοι δείκτες μετοχών έχουν καταγράψει πτώση άνω του 16% από τον Ιανουάριο. Το γεν, το ευρώ και τα περισσότερα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών έχουν πληγεί σφόδρα, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ, που αποτελούν σημείο αναφοράς για τις αγορές δανεισμού, έχουν εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011.
Ενδεχόμενο αναταράξεων στην αγορά
Η έκθεση της BIS επισημαίνει, επίσης, το ενδεχόμενο περαιτέρω αναταράξεων στην πορεία. Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών προειδοποίησε ότι η αντικατάσταση του ρωσικού πετρελαίου θα είναι δύσκολο εγχείρημα δεδομένης της περιορισμένης πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας των άλλων μεγάλων παραγωγών αλλά και τον υποτονικών νέων επενδύσεων.
Όπως εξηγεί η BIS, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε επίμονες αυξήσεις των τιμών αγαθών που σχετίζονται με το πετρέλαιο, ενώ το άλμα των τιμών του φυσικού αερίου θα μπορούσε να έχει σημαντικό και παρατεταμένο αντίκτυπο στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και να αποτελέσει ισχυρή τροχοπέδη για τη βιομηχανική παραγωγή.
Τέλος, ο Μπόριο πρόσθεσε ότι εκτός των ΗΠΑ, η άνοδος του δολαρίου εντείνει το πρόβλημα του πληθωρισμού και επίσης ενισχύει τις πιέσεις στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες που έχουν υψηλό χρέος σε δολάρια και παλεύουν να το αποπληρώσουν την ώρα που τα δικά τους νομίσματα καταρρέουν.
“Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να αυξήσει τις πιέσεις για νομισματική σύσφιξη προκειμένου να αποτραπεί μια μεγάλη υποτίμηση, ενώ θα μπορούσε επίσης, ως πρόσθετο εργαλείο, να προκαλέσει παρέμβαση σε ξένο συνάλλαγμα, όπως έχει ήδη συμβεί σε ορισμένες χώρες”, κατέληξε ο Μπόριο.