Ως η εκδίκηση της άλλοτε χρεοκοπημένης Ελλάδας που οι Γερμανοί ζητούσαν να ξεπουλήσουμε τα πάντα, μπορεί να είναι το δημοσίευμα της Bild.

Με τίτλο «Οι (πρώην) χρεοκοπημένοι Έλληνες αντεπιτίθενται – Χρεοκοπημένοι Γερμανοί πουλήστε τα νησιά σας», η Bild – με αφορμή την κακή οικονομική κατάσταση στη Γερμανία – «θυμάται» τι έγραφε η ίδια το 2010 για τη χώρα μας, προσθέτοντας: «Δεν έλειψαν οι καλές συμβουλές από εμάς όταν η Ελλάδα χρεοκόπησε το 2010: «Γιατί δεν πουλάτε τα νησιά σας, χρεοκοπημένοι Έλληνες;» ήταν τότε ο τίτλος της Bild – και το εννοούσαμε σοβαρά!»

Η γερμανική εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη, υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας επί Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αντεπιτίθεται και εκτιμά ότι «η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να επιβάλει έκτακτους φόρους τόσο στους πολίτες όσο και στις επιχειρήσεις για να λύσει το πρόβλημα», με αφορμή τα προβλήματα στον γερμανικό προϋπολογισμό.

Ο κ. Λαφαζάνης προβλέπει ακόμα ότι: «Αυτό θα προκαλέσει κρίση στη Γερμανία, αλλά διαφορετικά τα χρήματα δεν θα συγκεντρωθούν. Μια άλλη λύση θα ήταν να πουληθεί δημόσια περιουσία, όπως νησιά για να συγκεντρωθούν γρήγορα μεγάλα ποσά».

«Εάν οι Γερμανοί δεν μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση θα μπουν αναγκαστικά σε εποπτεία της τρόικας. Τότε θα αναγκαστούν να βρουν λύσεις» συνεχίζει ο πρώην υπουργός και ολοκληρώνει, λέγοντας: «Η ζωή είναι εκδικητική. Η Γερμανία θα βιώσει τώρα όσα επέβαλε στην Ελλάδα. Η Γερμανία απειλεί να οδηγήσει την Ευρώπη σε μια μακροχρόνια κρίση».

Η μαύρη τρύπα

Η Γερμανία είναι πλέον ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης, από ατμομηχανή που ήταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προσπάθησε να καθησυχάσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις λέγοντας ότι  κυβέρνησή του θα εκσυγχρονίσει την οικονομία και θα στηρίξει ζωτικές βιομηχανίες όπως τα εργοστάσια κατασκευής τσιπ, παρά μια δικαστική απόφαση που άνοιξε «τρύπα» στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Μια τρύπα που υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει τα 24 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνει το Reuters, με απόφασή του πριν από περίπου δύο εβδομάδες το συνταγματικό δικαστήριο μπλόκαρε τα σχέδια του Βερολίνου να ανακατανείμει αχρησιμοποίητα κονδύλια για την πανδημία σε πράσινες πρωτοβουλίες και στήριξη της βιομηχανίας, εγείροντας φόβους ότι η οικονομία της Γερμανίας θα μπορούσε να αποδυναμωθεί περαιτέρω και κλονίζοντας την κυβέρνηση συνασπισμού του Σολτς.

Η ετυμηγορία έθεσε επίσης υπό αμφισβήτηση την παραδοσιακά αυστηρή δημοσιονομική πολιτική της Γερμανίας και πυροδότησε προειδοποιήσεις ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να στερηθούν την υποστήριξη που θα τις διατηρούσε ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς οι επιδοτήσεις θα προσφέρονταν αλλού.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο Σολτς αναφέρθηκε στην πανδημία COVID, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας.

«Θα ήταν σοβαρό και ασυγχώρητο λάθος να παραμελήσουμε τον εκσυγχρονισμό της χώρας μας μπροστά σε όλες αυτές τις οξείες προκλήσεις» δήλωσε ο Σολτς στην Bundestag σε μια 25λεπτη ομιλία.

Ότο Φρίκε, μέλος της επιτροπής προϋπολογισμού της Bundestag για τους Ελεύθερους Δημοκράτες, είπε ότι αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να βρει μεταξύ 14 και 24 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ταυτόχρονα, εμφανίστηκε αντίθετος στην έκτακτη αναστολή του ορίου δανεισμού, γνωστό ως «φρένο χρέους», για πέμπτη συνεχή χρονιά το 2024.

«Δεν βλέπω να αναστέλλεται ξανά το φρένο χρέους», είπε ο Φρίκε σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Κάλεσε τους εταίρους του FDP στην κυβερνητική συμμαχία να συμβιβαστούν στις προτεραιότητες των δαπανών, ενώ απέρριψε τη σχετική φημολογία ότι ο συνασπισμός θα μπορούσε να καταρρεύσει ή θα προκηρυχθούν νέες γενικές εκλογές.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Ένας στους έξι πολίτες αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις του