Συμφωνία υπέγραψαν η Ελληνική Αναπτυξιακή Εταιρεία και η Big Pi για την δημιουργία του πρώτου fund χρηματοδότησης καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας μέσω μετοχικής συμμετοχής (equity).

Η Big Pi, εταιρεία venture capital που ιδρύθηκε το 2018, ανακοίνωσε το δεύτερο fund της, το Big Pi II, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ.

1

Όπως αναφέρει ανακοίνωση, η επενδυτική στόχευση του νέου fund, όπως και του πρώτου, είναι σε νεοφυείς επιχειρήσεις με προϊόντα «βαθιάς τεχνολογίας» (deep tech) και ισχυρή πνευματική ιδιοκτησία.

Το Big Pi II θα επενδύει στα αρχικά στάδια (seed stage), με ποσά που κυμαίνονται από 1 ως 3 εκατομμύρια ευρώ. Οι εταιρείες του χαρτοφυλακίου θα έχουν ομάδες έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα και θα στοχεύουν στην παγκόσμια αγορά.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι το πρώτο fund της Big Pi έχει, ήδη, επιτυχία, με εταιρείες όπως η TileDB, η Intelligencia και η Orfium να παρουσιάζουν σημαντική ανάπτυξη. Συνολικά, εννέα εταιρείες του χαρτοφυλακίου έχουν, ήδη, λάβει χρηματοδότηση από επενδυτές όπως η Intel, η Lockheed Martin και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ μια εταιρεία έχει πωληθεί σε μεγάλο πολυεθνικό όμιλο.

Στο Big Pi II βασικός επενδυτής είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων ΑΕ (ΕΑΤΕ, π. ΤΑΝΕΟ) με κεφάλαια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» μέσω του προγράμματος “InnovateNow”. Συμμετέχουν, ακόμη, 25 ιδιώτες επενδυτές, μεταξύ των οποίων, τράπεζες, στελέχη της βιομηχανίας και ιδρυτές καινοτόμων επιχειρήσεων.

Κατά τη διάρκεια της υπογραφής της συμφωνίας, μεταξύ της ΕΑΤΕ και της Big Pi Ventures, παρόντες ήταν: οι κκ. Θόδωρος Σκυλακάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Τσακίρης, υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Νίκος Μαντζούφας, διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης. Από την ΕΑΤΕ, οι Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος, πρόεδρος και Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, διευθύνουσα σύμβουλος και από τη Big Pi Ventures, οι Partners Μάρκος Βερέμης, Αρίστος Δοξιάδης και ‘Αλεξανδρος Ελευθεριάδης καθώς και ο Operating Partner, Γιώργος Σαλιάρης-Φασσέας.

Δηλώσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” στηρίζει τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (δανειακό σκέλος), συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, “τρέχει” δύο καινοτόμα, χρηματοδοτικά εργαλεία. Ο λόγος για το InnovateNow (100 εκατ. ευρώ) και το Q-Equity (400 εκατ. ευρώ), τα οποία υπολογίζουμε πως θα μοχλεύσουν κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ στην Ελληνική οικονομία. Από την ανταπόκριση εταιρειών venture capital φαίνεται πως το εγχείρημά μας αποδίδει, ήδη, καρπούς».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, επισήμανε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που βλέπουμε τη δημιουργία του πρώτου fund μέσω  του προγράμματος “InnovateNow” και της συμβολής του Ταμείου Ανάκαμψης. Ήδη η ΕΑΤΕ έχει θέσει τις βάσεις για περαιτέρω έξυπνη χρηματοδότηση καινοτόμων νεοφυών τεχνολογικών επιχειρήσεων μέσω equity προγραμμάτων και συνεχίζει με το να αφουγκράζεται τις ανάγκες του οικοσυστήματος. Όμως, πρέπει να τονίσουμε τη βελτίωση αλλά και τα άλματα που έχουν σημειωθεί στο επιχειρηματικό τεχνολογικό περιβάλλον αλλά και στο οικοσύστημα των επενδυτικών κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμέτοχών τα τελευταία χρόνια. Πλέον, έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τον επαναπατρισμό υψηλά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού που έφυγε από τη χώρα την περίοδο της οικονομικής κρίσης, με τα αποτελέσματα του brain gain να είναι ήδη ορατά στη χώρα μας, όπως και η σημαντική υπεραξία στις νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις».

Ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκος Μαντζούφας, τόνισε: «Με την παρούσα συμφωνία το Ταμείο Ανάκαμψης ξεκινάει τη δημιουργία του πρώτου fund για τη χρηματοδότηση καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας μέσω μετοχικής συμμετοχής (equity). Η Ελλάδα διαθέτει, ήδη, ένα οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων πολύ δυναμικό και επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας, ώστε το Ταμείο Ανάκαμψης να συμβάλλει τα μέγιστα στην περαιτέρω ανάπτυξή του, δημιουργώντας ένα δίαυλο χρηματοδότησης ιδεών, ταλέντου και καινοτομίας».

Ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ (π. ΤΑΝΕΟ), Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος, στο πλαίσιο της υπογραφής της συμφωνίας σημείωσε: «Η ΕΑΤΕ, αποτελεί την Πλατφόρμα Ιδίων Κεφαλαίων του ΤΑΑ – Εθνικό Σχέδιο “Ελλάδα 2.0”. Η σημερινή υπογραφή της σύμβασης για το Big Pi II μας χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς είναι η πρώτη που αξιοποιεί τους αναπτυξιακούς πόρους του ΤΑΑ από το πρόγραμμα “InnovateNow” με ισόποση συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων. Παράλληλα, αναδεικνύει ότι τα σχετικά επενδυτικά προγράμματα που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε, απευθύνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών με συμπληρωματικότητα και αποτελεσματικότητα, για την ενίσχυση της καινοτομίας και την ανάδειξη του Ελληνικού ταλέντου, με στόχο την ανθεκτική και βιώσιμη ανάπτυξη».

Ο Μάρκος Βερέμης, Partner στη Big Pi Ventures, μετά το πέρας των υπογραφών υπογράμμισε: «Θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμηση και τις ευχαριστίες μας προς τους επενδυτές που εμπιστεύτηκαν το όραμα και την αποστολή μας. Η έναρξη του Big Pi II είναι για εμάς μια σημαντική στιγμή. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε το Ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας για να μεγαλώσει και για να βγει η επόμενη γενιά Ελληνικών εταιρειών τεχνολογίας στο παγκόσμιο προσκήνιο».

Διαβάστε επίσης

ΕΚΤ: Ανάπτυξη 1,5% το 2023 προβλέπει το βασικό σενάριο των Stress test των τραπεζών – Όλες οι πληροφορίες