ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πιο αναλυτικά, ο οίκος υποστηρίζει ότι το εφιαλτικό σενάριο του παρελθόντος έρχεται πιο κοντά. Παρότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας τραβάνε επί μακρόν και χωρίς να αποκλείεται κάποια ανατροπή της τελευταίας στιγμής, τα δύο ιταλικά κόμματα εξακολουθούν να δείχνουν πρόθυμα να σχηματίσουν σύντομα κυβέρνηση.
Διψώντας για εξουσία, τα δύο ριζοσπαστικά κόμματα έχουν απομακρυνθεί από την τοξική ιδέα της αμφισβήτησης της συμμετοχής της χώρας στην Ευρωζώνη. Οι ιταλικοί θεσμοί και οι ευρωπαϊκοί κανόνες προσφέρουν ένα δίχτυ ασφαλείας έναντι των κακών πολιτικών επιλογών και το θετικό περιβάλλον που επικρατεί εγχώρια και διεθνώς στηρίζει το κλίμα. Ωστόσο, οι αγορές μπορεί να υποτιμούν τους έμμεσους κινδύνους που ενέχει μία ενδεχόμενη διαμάχη μεταξύ της Ρώμης και των Βρυξελλών και τις μακροπρόθεσμες ζημιές μίας πιθανής μεταρρυθμιστικής οπισθοδρόμησης.
Όπως τονίζει η Berenberg, οι λαϊκιστές στην εξουσία μπορούν να κάνουν μεγάλη ζημιά. “Την τελευταία φορά που ριζοσπαστικά κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς σχημάτισαν κυβερνητικό συνασπισμό σε ένα μέλος της ευρωζώνης, η χώρα – η Ελλάδα – βυθίστηκε σε μία κρίση που αναζωπυρώθηκε αμέσως και ανάγκασε τους ριζοσπάστες να γίνουν ρεαλιστές μετά από έξι μήνες. “Θυμάστε τον Γιάνη Βαρουφάκη;” ρωτάει ρητορικά ο οίκος.
Για να συμπληρώσει: “Ως υπουργός Οικονομικών στράφηκε κατά των επίσημων πιστωτών της Ελλάδας και όπως αποδείχθηκε εργάστηκε υπό μυστικότητα σε ένα σχέδιο αποχώρησης από το ευρώ. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έπεσε κατακόρυφα και οι εκροές κεφαλαίων από τη χώρα έφτασαν στα ύψη, μία διαδικασία που είχε ήδη ξεκινήσει από το 2014 υπό τον φόβο της προοπτικής ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις εκλογές (…) Οι τράπεζες έκλεισαν στα μέσα του 2015. Η σήψη σταμάτησε λίγο μετά αφού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέλυσε τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον Ιούλιο του 2015, απαλύνθηκε από τις περισσότερες πολιτικές θέσεις του και ζήτησε εκ νέου βοήθεια από τους επίσημους πιστωτές“.
Σύμφωνα με την Berenberg, όπως είναι δύσκολη η ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης, έτσι και η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας παραμένει ως σήμερα κάτω του μέσου όρου, παρότι η Αθήνα πλέον υλοποιεί πιο κυρίαρχες μεταρρυθμίσεις.
“Φυσικά, η Ιταλία του 2018 απέχει κατά πολύ από την Ελλάδα του 2015″ σημειώνει ο οίκος που χαρακτηρίζει καθησυχαστικό το γεγονός ότι το ιταλικό Σύνταγμα δίνει σημαντικές εξουσίες στον Πρόεδρο ώστε να αποτρέψει ακρότητες στην ασκούμενη πολιτική. Μία ριζοσπαστική κυβέρνηση στην Ιταλία είναι πιο πιθανό να διαταράξει την κατάσταση φωνασκώντας για κάποια διάστημα παρά να μπει σε μία τύπου Βαρουφάκης σύγκρουση με την ΕΕ σύντομα η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά τις αγορές και να εκτροχιάσει την κυκλική ανάκαμψη.
“Υπό την προϋπόθεση ότι τα ριζοσπαστικά κόμματα δεν θα αναβιώσουν τα σχέδιά τους για ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ, οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι αναμένεται να είναι διαχειρίσιμοι. Ωστόσο το αν αυτοί οι κίνδυνοι αποτυπώνονται επαρκώς στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, είναι ένα διαφορετικό θέμα“, καταλήγει η Berenberg.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τόμσεν για ελληνικό χρέος: «Ελπίζω ότι θα βρεθεί σύντομα συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης»
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι τράπεζες μετά τα stress test: Οι στόχοι για αυξήσεις, κόκκινα δάνεια και bad bank
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ντομπρόβσκις: «Ζήτημα μηνών» η απόφαση για τα μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Volkswagen: Στα άδυτα της συμμαχίας με τη Silicon Valley για τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας
- Ελληνικό: Κέρδη 0,98 ανά μετοχή για τους μετόχους της Lamda από τα τελευταία deals για οικόπεδα
- Γιώργος Στάσσης: Διπλάσιες επενδύσεις, ισχυρά κέρδη, νέα σχέδια ανάπτυξης
- Η κυβέρνηση βρίσκει τον βηματισμό της και η αντιπολίτευση τον ψάχνει