ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ανοίγει η αυλαία για το «καυτό» εξάμηνο που θα ακολουθήσει για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων στην ΕΕ. Οι διαβουλεύσεις ξεκινούν στο σημερινό Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, για να ολοκληρωθούν στο τέλος της άνοιξης, προκειμένου να «χτιστούν» τα νέα δημοσιονομικά όρια στα κράτη – μέλη, δηλαδή το ύψος του χρέους ως προς το ΑΕΠ και το ετήσιο «ταβάνι» για τα ελλείμματα.
Τα κράτη μέλη, μάλιστα, προετοιμάζονται για ένα «θυελλώδες» εξάμηνο, καθώς ήδη το γνωστό «μπλοκ» των βόρειων χωρών έχει εκφράσει τις προθέσεις του εδώ και λίγους μήνες, καθώς ζητά σκληρές δημοσιονομικές αλλαγές, οι οποίες μάλιστα να τεθούν σε ισχύ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Φυσικά, αυτό αφορά άμεσα την Ελλάδα, η οποία διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό χρέους σε όλη την Ευρωζώνη.
Άλλωστε, δεν ήταν τυχαία η δήλωση του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα πριν από λίγες ημέρες στην εφημερίδα “The Telegraph”, μέσω της οποίας ζήτησε τη χαλάρωση των ευρωπαϊκών κανόνων για το χρέος. Σύμφωνα με τον Έλληνα Υπουργό, «οι κανόνες για το χρέος πρέπει να διασφαλίζουν τη δημοσιονομική σύνεση αλλά και να επιτρέπουν «ρεαλιστικούς» στόχους μείωσης του χρέους μαζί με εξαιρέσεις για συγκεκριμένες επενδύσεις, όπως οι πράσινες δαπάνες».
Το πρώτο θέμα συζήτησης, πάντως, θα είναι η οικονομική προσαρμογή και η ανθεκτικότητα της ευρωζώνης με φόντο την πορεία της πανδημίας και τις επιπτώσεις της πάνω στην ανάπτυξη, όπως επίσης και της ενεργειακής κρίσης. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ανταλλάξουν απόψεις για το ζήτημα, με την επικεφαλής οικονομολόγο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Laurence Boone.
Η πρόταση του ESM
Υπενθυμίζεται πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έχει ήδη καταθέσει τη δική του εισήγηση προς την Κομισιόν για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων και προτείνει ότι ως ανώτατο όριο του δημοσιονομικού ελλείμματος θα παραμείνει το 3% του ΑΕΠ, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, αλλά θα πρέπει να αλλάξει το όριο για το χρέος από το 60% στο 100% του ΑΕΠ.
Σημειώνεται πως ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει πως το χρέος το 2021 θα υποχωρήσει κάτω από το 200%, στο 197,1% του ΑΕΠ και το 2022 θα καταγράψει περαιτέρω μείωση στο 189,6%, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο δημοσίου χρέους στην Ευρώπη.
Σε περίπτωση που υιοθετηθεί τόσο η πρόταση του ESM (που αποτελεί και τον μεγαλύτερο δανειστή της Ελλάδας) όσο και η εισήγηση για εξαίρεση συγκεκριμένων δαπανών – όπως προτείνει η Αθήνα – τότε αυτό θα ανοίξει το δρόμο για μια σημαντική ελάφρυνση της ελληνικής οικονομίας.
Τα τρια σενάρια του ESM
Μετά και την πρόταση του ESM έχουν προκύψει τρια διαφορετικά σενάρια τα οποία εξετάζει η Κομισιόν, ωστόσο η εισήγηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας συνεχίζει να αποτελεί το πλέον αισιόδοξο σενάριο για τη χώρα μας.
Χρέος έως 60%: Με βάση το πρώτο για να μειωθεί το χρέος στο όριο του 60% του ΑΕΠ (το οποίο ισχύει και σήμερα) η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει για τα επόμενα 20 χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 6,5% του ΑΕΠ ετησίως ή πλεονάσματα 4,5% για 30 συνεχή έτη.
Χρέος έως 80%: Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ότι η χώρα μας θα πρέπει να έχει πρωτογενή πλεονάσματα 5,5% ετησίως για 20 χρόνια ή 4,5% του ΑΕΠ για τα 30 επόμενα χρόνια.
Χρέος έως 100%: Με βάση το τρίτο και πλέον αισιόδοξο σενάριο για την Ελλάδα, για να μειωθεί το χρέος της χώρας στο μισό, θα πρέπει η ελληνική οικονομία να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα 20 χρόνια ή 3% του ΑΕΠ τις επόμενες τρεις δεκαετίες.
Διαβάστε επίσης
Χρήστος Σταϊκούρας: Σε Eurogroup & Ecofin για την οικονομική προσαρμογή και το flat tax
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Το TikTok ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
- Γάζα: Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους στην πρώτη φάση της εκεχειρίας
- Tα 15 ωραιότερα πολυτελή δώρα για να γιορτάσετε το… έτος του φιδιού
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ – Ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια στην κορυφή της ατζέντας